وضعیت آشفته بازار خودرو باعث شده است دلالان از وضعیت پیش آمده سودهای کلانی را کسب کنند. بر اساس آمار دلالان فقط در فروردین امسال توانستهاند حدود 208 میلیارد تومان سود به دست بیاورند.
علاوه بر اینکه بازار خودرو کشورمان همواره از جذابیتهای خاصی بهره میبرد، دلایلی همچون تبدیل خودرو به یک کالای اساسی و افزایش جمعیت در کنار افزایش تقاضای خرید خودرو باعث شده است تا بازار ماشین با پیچیدگیهای عجیبی همراه شود. امروزه وضعیت بازار اتومبیل کشور در نابسامانی بیسابقهای به سر میبرد و فعالیت ناسالم دلالان باعث شده است وضعیت آن به مرز بحرانی برسد. البته فعالان بازار بر این باورند که به دلیل منظم نبودن عرضه خودرو، شرایط حضور و فعالیت دلالان فراهم شده است.
سعید مرندی، یکی از فعالان حوزه فروش و عرضه خودرو در خصوص فعالیت دلالان در بازار کشور عنوان کرد در عرصه اقتصادی کشور شاهد تحولاتی بودهایم که خودرو را از یک کالای مصرفی به یک کالای سرمایهای تبدیل کرده است. از این رو آن دسته از افرادی که خواهان سرمایهگذاری در این عرصه بودند از شرایط پیش آمده استفاده کردهاند و پس از نفوذ به بازار، سود کلانی را بهدست آوردند. به طور کلی کالاهایی که تقاضای زیادی برای آن وجود داشته باشد، دلالان از آن برای رسیدن به اهداف خود استفاده میکنند و بازار خودرو کشور نیز با همین مسئله روبهرو است.
حل مشکل بازار خودرو با افزایش عرضه
سعید مرندی در ادامه افزود در ماههای گذشته شاهد اختلال و کمبود در عرضه خودرو به بازار بودهایم که این عامل باعث شده است بازار با التهاب زیادی روبهرو شود. بدون شک با کاهش عرضه، تقاضا افزایش پیدا میکند و دلالان نیز از فرصت پیش آمده استفاده میکنند. از این رو تمامی کارشناسان حوزه خودرو معتقدند اگر عرضه خودرو با نظم خاصی انجام شود، فرصتی برای فعالیت دلالان به وجود نمیآید و مصرفکنندگان واقعی به حقوق خود میرسند.
این فعال بازار عنوان کرد برای درک بیشتر ارتباط مستقیم افزایش عرضه با کاهش فعالیت دلالان میتوان به این موضوع اشاره کرد که مدتی قبل خبر عرضه 40 هزار دستگاه خودرو به بازار باعث شد تا بازار اتومبیل به آرامش نسبی برسد و این در حالی است که آن خبر کذب بود، اما فقط به صورت رسانهای شدن بر روی بازار تاثیر گذاشت. وی افزود برای کاهش فعالیت دلالان اقدامات مختلفی از جمله عدم امکان فروش خودرو توسط خریداران جدید به مدت یکسال، عدم فروش و با صلح خودرو با کارت ملی انجام شده است، اما تاثیرگذارترین روش همان عرضه منظم و مناسب خودرو به بازار است تا بتوان در زمان کوتاهی نابسامانیها را کاهش داد.
سود 208 میلیارد تومانی دلالان از بازار خودرو
بر اساس آماری که رسانههای خبری منتشر کردند، دلالان از بازار ماشین آن هم فقط در فروردین 97 حدود 208 میلیارد تومان سود کسب کردهاند. همچنین در 8 ماه نخست سال 97 سود دلالان از این بازار به 9 هزار میلیارد تومان میرسد. گفتنی است سال گذشته نیز سود دلالان حدود 1 هزار و 400 میلیارد تومان بود، اما به دلیل مشکلاتی که صنعت خودرو با آن مواجه شد، سود دلالان فقط در 8 ماه نخست امسال نسبت به سال 96 حدود 555 برابر رشد داشته است.
خودروسازان دلال بازار هستند!
بهرام پارسایی، سخنگوی کمیسیون اصل 90 مجلس شورای اسلامی در 9 آذر سال جاری گفت مرزهای کشور برای جلوگیری از واردات خودروهای خارجی بسته شد تا میان دو خودروساز داخلی رقابت ایجاد شود که این راه درستی نیست؛ چراکه 80 میلیون مصرفکننده ایرانی را مجبور میکنیم خودروهای داخلی را با هر قیمتی که تعیین میشود، خریداری کنند و قیمت آنها نیز بسیار سنگین است. خودروسازان در حال حاضر رقابتی با هم ندارند و قیمت محصولات خود را به هر میزانی که خواستند افزایش میدهند و مردم هم به جز خودروهای داخلی انتخاب دیگری ندارند.
بهرام پارسایی افزود:
در بازار دلالی وجود ندارد، زیرا خود خودروسازان دلال بازار هستند. خودروسازان خواستار رسیدن قیمت کارخانهای محصولات خود به 5 درصد زیر قیمت بازار هستند و با رسیدن قیمت کارخانهای خودرو به قیمت بازار، شاهد افزایش قیمت خودرو خواهیم بود و این کار با برنامهریزی خاصی در حال انجام است. این نحوه قیمتگذاری علیه حقوق مردم است.