با شروع سال جدید شاهد سیل های متعددی در نقاط مختلف کشور بودهایم که گمانهزنیهایی مبنی بر دستکاری اقلیمی خارجی را به دنبال داشته است. در ادامه تمامی احتمالهای این موضوع را بررسی میکنیم.
شرکت فیلمسازی برادران وارنر که به تولید فیلمهای آیندهپژوهانه یا پیشگویانه مشهور هستند در سال 2017 فیلمی را به نام ژئو استورم (GeoStorm) تولید کرد. تحلیلگران و سازندگان فیلمهای این شرکت از برنامههای پشت پرده آمریکا مطلع هستند و فیلمهای خود را با اهداف ویژهای تولید میکنند. در این فیلم یک ایستگاه فضایی را مشاهده میکنیم که برای تاثیرگذاری همزمان بر اقلیم تمام دنیا طراحی شده است. این فیلم یک اختلالگر را نشان میدهد که قصد دارد با تغییر فعالیت ایستگاه به اهداف خود دست پیدا کند. وی برای دستیابی به اهداف خود دما و اقلیم را تغییر میدهد که باعث میشود هزاران نفر در هند، هنگکنگ، امارات، افغانستان و بسیاری نقاط دیگر زمین جان خود را از دست دهند که البته در ادامه فیلم شاهد گروهی از قهرمانان هستیم که مردم را نجات میدهند.
همچنین بخوانید:
در فیلم ژئواستورم میتوان پیام آشکاری را دریافت کرد که آمریکا برای دستکاری اقلیمی برنامههای معینی را در نظر گرفته است. چنین برنامهای بسیار خطرناک خواهد بود؛ چراکه میتوان با استفاده از ابزارهای شتابدهنده یا محرک، برخی از شاخصههای اقلیمی سطح کره زمین را تغییر داد تا نتایج بسیار مخربی چون یخبندان، گرمای بیش از حد، بارانهای سیلآسا، تگرگهایی با ابعاد زیاد و سیل های مهارنشدنی به وجود آید. بدون شک هر یک از این آثارها زیانهای جبرانناپذیری را به همراه خواهد داشت.
دیدگاه سردار جلالی در خصوص وقوع سیل
سردار سرتیپ غلامرضا جلالی، رئیس سازمان پدافند غیرعامل یکی از دقیقترین مسئولان حاکمیتی در حوزه دفاع و صیانت راهبردی کشور محسوب میشود. از جمله اقدامهای موفق وی میتوان به پیگیری در زمینه تراریخت، موضوع گوشی های هوشمند مسئولان یا مقاومسازی سازههای شهری در برابر زلزله اشاره کرد. این مقام مسئول در 11 تیرماه 97 در مصاحبهای عنوان کرد تغییرات اقلیمی در ایران مشکوک بوده و ممکن است به دخالت خارجیها مرتبط باشد. وی تاکید کرد مطالعههای مراکز علمی کشور، این موضوع را تایید میکند. البته برخی از مسئولان کشور پس از این مصاحبه به سخنان سردار جلالی واکنش نشان دادند.
پس از اظهار نظرهای سردار جلالی، در همان روز یعنی 11 تیرماه 97، احد وظیفه، مدیرکل پیشبینی و هشدار سریع سازمان هواشناسی در مصاحبهای عنوان کرد طبق اطلاعات هواشناسی این که کشوری برف یا ابری را سرقت کند، امکان ندارد. وی در واکنش به مصاحبه سردار جلالی مبنی بر سرقت ابرهای ایران عنوان کرد:
نمیدانم ایشان بر چه اساسی این موضوعها را مطرح کرده است. احیانا ایشان اسناد و مدارکی در این زمینه دارند و من در جریان نیستم، اما بر اساس اطلاعات هواشناسی امکان این که کشوری برف یا ابری را بدزد، وجود ندارد.
همچنین عیسکلانتری، رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست در واکنش به اظهار نظرهای سردار جلالی بیان کرد:
هر چیزی را هر کسی نمیتواند بگوید؛ همهچیز را همگان دانند. کاهش بارشها مسئلهای سیاسی یا اقتصادی نیست. مسئلهای کاملا فنی و علمی است.
داوود پرهیزکار، رئیس سازمان هواشناسی کشور نیز در 13 تیر 97 در خصوص این موضوع گفت:
این اظهار نظرها پایهی علمی ندارد؛ زیرا دستکاری جو توسط بشر ممکن نیست. برای همین مدعیان ابردزدی باید ادعای خود را در جمع کارشناسی ثابت کنند.
البته پیش از این یک دانشمند و اقلیمشناس آمریکایی در زمینه دستکاری اقلیمی گفته بود:
ما در موارد مختلفی نظیر جنگ ویتنام، مزارع نیشکر کوبا، چین و شوروی از بارش باران جلوگیری میکردیم. حالا شما اگر فکر میکنید، چنین چیزی ممکن نیست، واقعا سادهلوح هستید.
بررسی سیل عجیب در ایران
بدون شک در سیل های اخیر عوامل مختلفی دخیل بودند که اگر عوامل دیگری چون پراکندگی بارشها و سوابق بارشی را در نظر نگیریم، اینکه عدم توازن اقلیمی بیسابقه در 7 روز رخ دهد و کشور نیز در بیدفاعترین حالت خود قرار بگیرد، عجیب است. البته منظور از بیدفاعترین حالت یعنی اینکه با شروع سال جدید تمامی ادارات رسمی در وضعیت کاملا تعطیل قرار داشتند؛ رئیسجمهور برای تعطیلات سالانه به قشم برود، استاندار گلستان نیز به خارج سفر کرد و مسئولان پیشبینی سازمان هواشناسی نیز تا حدودی کمدقت بودهاند. در این حالت، وقوع شرایط اقلیمی اینچنینی برابر است با :
با بررسی این ارقام متوجه میشویم که احتمال اینکه 7 روز بارندگی بیسابقه در روزهای 28 اسفند تا 5 عید به صورت پیوسته انجام شد، نسبت به کل سال به عددی کمتر از 1 به 160 هزار میلیارد میرسیم که میتون گفت این احتمال برابر صفر است.
جمعبندی
1. در پایان این بررسیها میتوان گفت احتمال اتفاقی بودن اینگونه سیل ها نیز وجود دارد که با محاسبه به نسبت 1 به 160 هزار میلیارد رسیدهایم، اما احتمال دستکاری اقلیمی از سوی دشمن نیز وجود دارد که نهادهای مرتبط باید در این زمینه بررسیهایی را انجام دهند.
2. چه وقوع چنین سیل هایی عمدی یا غیرعمدی باشد، باید بدانیم که مدتی است جنگها از حالت سخت به جنگهای حوزه اقتصادی تبدیل شدهاند و باید بررسی تمامی احتمالهای این موارد در دستور کار قرار بگیرد.