یک کارشناس صنعت خودرو گفت در اقتصاد کشور 1500 میلیارد تومان نقدینگی در اختیار عدهای خاص قرار دارد که حتی با افزایش قیمت نیز به خرید خودرو میپردازند تا از فروش آن به مصرفکنندگان واقعی، سود کسب کنند.
امرالله امینی، کارشناس صنعت خودرو و مدرس دانشگاه در خصوص وضعیت بازار خودرو در سال 98 عنوان کرد هنگامی که اقتصاد کشور با مشکلات مالی، ساختاری، ارزی و مدیریتی روبهرو است، عرضه خودرو به بازار نیز با مشکل مواجه خواهد شد. این مشکلات باعث کاهش عرضه و کاهش کیفیت خودرو میشود؛ به بیانی دیگر وضعیت بازار خودرو همانند یک انسان بیمار است که نمیتواند کار درستی را انجام دهد. وی افزود از سوی دولت تصمیمگیری در خصوص خودرو به خودروسازان داخلی واگذار شده است. این در حالی است که در دهه 70 و 80 سازمان گسترش در زمینه خودروسازی تمامی امور را بر عهده داشت، اما در حال حاضر اثری از آن وجود ندارد.
همچنین بخوانید:
انتظار کاهش قیمت خودرو را نداشته باشید
این کارشناس صنعت خودرو در ادامه افزود در وضعیت فعلی انتظار عرضه خودرویی با کیفیت و قیمت پایین را نداشته باشید. حتی اگر زمانی شنیدید قیمت پراید دو برابر شد نیز تعجب نکنید. خودروسازان داخلی در شرایط فعلی همه مشکلات را به تحریمها ربط میدهند، اما تحریمها فقط یک بخش از مشکلات هستند و عملکرد گذشته خودروسازان نیز باید مورد توجه قرار بگیرد. هنگامی که قیمت دلار پایین بود، قطعهسازان به جای تقویت تجهیزات و افزایش تولید، به واردات کالاهای چینی میپرداختند و حالا که قیمت دلار افزایش پیدا کرد، قادر به واردات نیستند و حتی نمیتوانند قطعات نیمه ساخته را تکمیل کنند.
تولید خودرو منطقی نخواهد بود
امرالله امینی در ادامه بیان کرد همواره تولید یک موضوع ریسکآور است و قسمتهایی چون خدمات و واسطهگری سود بیشتری به همراه دارد. هماکنون بازدهی تولید در کشورمان حدود 20 درصد است، اما سود واردات بیش از 100 درصد خواهد بود. از این رو تولید از لحاظ اقتصادی منطقی و عقلانی نیست. وی افزود البته این مشکلات قابل برطرفسازی است و مدیران دولتی میبایست این موضوعها را با مردم به اشتراک بگذارند.
چرا با افزایش قیمت، میزان خرید خودرو بیشتر شد
این کارشناس صنعت خودرو در پاسخ به این سوال که آیا با افزایش قیمت خودرو، تقاضا برای خرید خودرو نیز در سال 98 افزایش پیدا میکند یا خیر، عنوان کرد در حال حاضر بیش از 1500 میلیارد تومان نقدینگی در اقتصاد کشور وجود داشته که این حجم از نقدینگی در اختیار افراد محدودی قرار دارد و از آن در خرید و فروش و دلالی در بازار خودرو استفاده میشود. از این رو هرچه قیمت خودرو افزایش پیدا کند، دلالان سود بیشتری کسب میکنند. به همین دلیل همراه با افزایش قیمت، تقاضا برای خرید خودرو نیز بیشتر میشود.
تعرفه واردات خودرو کاهش پیدا میکند
دلالان حتی با افزایش قیمت نیز به خرید خودرو تمایل دارند و هدفشان این است که از فروش این کالا به مصرفکنندگان واقعی سود به دست آورند، اما قدرت خرید کاهش پیدا کرده، پس چگونه آنها سود به دست میآورند؟ امرالله امینی در پاسخ به این سوال گفت این موضوع را تایید میکنم که یکی از مشکلات اصلی کشور کاهش قدرت خرید مردم است، اما روشهایی مانند فروش اقساطی باعث میشود مردم به خرید ترغیب شوند. وی در پایان خاطرنشان کرد ممکن است دولت برای وضعیت فعلی بازار تعرفه واردات خودرو را کاهش داده و برای تامین نیاز بازار به واردات خودروهای دستدوم روی آورد.