پس از معرفی و عرضه پرچمداران جدید سونی یعنی Xperia Z و Xperia ZL، و البته استقبالی که از این دو گوشی مخصوصا Xperia Z به عمل آمد، کمپانی ژاپنی با بهتر کردن مدل پیشین در تقریبا اکثر مشخصات، گوشی جدیدی را روانه بازار کرد و آنرا Xperia Z Ultra نامید. اما اصلیترین تفاوت این گوشی با مدل پیشین، صفحه نمایش عظیم 6.4 اینچی آن است که بزرگترین گوشی سونی تا به امروز در خود دارد. برای آشنایی بیشتر با این گوشی عظیمالجثه، با ما در نقد و بررسی آن همراه شوید تا به بررسی کاملتر آن بپردازیم.
مشخصات کلی Sony Xperia Z Ultra :
- فرم گوشی : ساده – یک سیم کارته – وزن : 212 گرم
- پردازنده: Qualcomm Snapdragon 800 Chipset , Quad-Core Krait 400 CPU 2.2GHz
- حافظه: حافظه داخلی 16384 مگابایت – حافظه رم 2048 مگابایت – قابلیت استفاده از کارت حافظه Micro SD
- شبکه های ارتباطی: 3G – 4G – GPRS – WLAN – GPS – NFC – Bluetooth
- صفحه نمایش: صفحه نمایش لمسی – رنگی لمسی خازنی از نوع Triluminos – اندازه 6.4 اینچ – 1080 × 1920
- دوربین: 8.0 مگاپیکسل – دوربین مکالمه ویدئویی – فوکوس اتوماتیک
- امکانات نرم افزاری: سیستم عامل Android نسخه v4.2 – Jelly Bean – جاوا – مایکروسافت آفیس – PDF
- سایر مشخصات: رادیو – هندزفری – قطب نما – باتری 3050 میلی آمپر ساعت – زمان انتظار 790 ساعت – زمان مکالمه 14 ساعت
- قیمت در بازار کشور: 2.1 میلیون تومان
- نام ها ديگر : Sony Xperia Z Ultra HSPA+ C6802, Sony Xperia Z Ultra LTE C6806, Sony Xperia Z Ultra LTE C6833
- Sony Xperia Z Ultra
طراحی و ساخت
طراحی این گوشی تفاوت چندانی با مدل پیشین ندارد، همان لبه های گرد و همان سیاهی یکپارچه که در Xperia Z نیز دیده بودیم در این گوشی نیز میتوان یافت. تفاوت اصلی به بزرگتر شدن محسوس و البته غیر متعارف گوشی بر میگردد. بدون اغراق، با دیدن Xperia Z Ultra در نگاه اول میپرسید این دیگر چه تبلتیست؟ تقریبا محال است کسی که از تولید این گوشی خبر ندارد آنرا ببیند و متوجه شود که با یک گوشی هوشمند طرف است. برای اینکه گفته ما را بهتر متوجه شوید، به مقایسه ابعاد این گوشی با تبلت 7 اینچی جدید سامسونگ یعنی Galaxy Tab 3 میپردازیم. ابعاد Z Ultra معادل 6.5×92.2×179.4 میلی متر و وزن آن 212 گرم میباشد. در حالیکه ابعاد Tab 3 معادل 9.9×111×188 میلی متر و وزن آن نیز 306 گرم میباشد. همانطور که اعداد نشان میدهند، طول این گوشی کمتر از 1 سانتی متر یعنی تنها 8 میلی متر از یک تبلت 7 اینچی کمتر است و عرض آن نیز کمتر از 2 سانتی متر از تب 3 کمتر است. نهایتا وزن گوشی نیز در بین رکورد داران سنگین وزنترین گوشیها قرار میگیرد. به هر حال، با یک گوشی بسیار بزرگ و تا حدود زیادی بد دست طرف هستیم. کار با یک دست که در این گوشی اصلا معنی پیدا نمیکند. در واقع، نگهداری با یک دست در این محصول مطرح است !
{photo}92/04/04/Sony-Xperia-Z-Ultra-1{/photo}
بر روی لبه راست گوشی، جک 3.5 میلی متری صدا، شکاف سیم کارت و کارت حافظه که البته توسط درپوشی کاملا پوشانده و تا حدودی مخفی شده است، کلید فلزی پاور، کلید های کنترل صدا و در پایین هم شکاف اتصال بند گوشی قرار گرفتهاند. لبه سمت چپ نیز محل قرار گیری درگاه microUSB محافظت شده توسط درپوش و پینهای اتصال داکت میباشد. بر روی لبه بالایی و پایینی نیز فقط بلندگوها قرار دارند. قاب پشتی نیز نهایتا دوربین و چیپ NFC را در خود جای داده و خبری از فلاش برای دوربین نیست.
اما یک نکته دیگر که لازم به ذکر است، باریکی بیش از حد گوشیست که باعث میگردد با وجود لبه های گرد آن، برداشتن گوشی از روز سطوح صاف، بسیار سخت شود. مانند برداشتن یک سکه از روی یک سطح شیشه ای! ولی باید اذعان کنیم که کیفیت ساخت این گوشی، باعث میگردد سونی را تحسین کنیم. ضمن اینکه، این گوشی دارای گواهینامه IP58 میباشد که به معنی مقاومت کامل گوشی در برابر نفوذ آب و گرد و غبار است، در واقع طبق گفته سونی که درست نیز هست، این اولین گوشی هوشمند کاملا ضد آب با صفحه نمایشی Full HD است. این گواهینامه مقاومت گوشی را در برابر نفوذ آب تا عمق 1 متری تضمین مینماید.
صفحه نمایش
اصلیترین ایرادی که به مدل پیشین سونی یعنی Xperia Z وارد بود، عملکرد متوسط صفحه نمایش آن بود. اما کمپانی ژاپنی اعلام کرده که در گوشی جدید خود یعنی Z Ultra این مورد را بسیار بهتر نموده. حال میخواهیم بررسی کنیم که آیا ادعای سونی درست است یا یک ادعای تبلیغاتیست؟
صفحه نمایش اکسپریا زد الترا یک صفحه نمایش عظیمالجثه 6.4 اینچیست که رزولوشن 1920×1080 پیکسل یا همان Full HD را ارائه مینماید. این رزولوشن معادل صفحه نمایش 5 اینچی مدل پیشین میباشد که باعث میگردد با توجه به بزرگتر شدن صفحه نمایش، تراکم پیکسلی این مدل به 334ppi کاهش یافته است. در ضمن، این صفحه نمایش قادر است تا 16 میلیون رنگ را نمایش دهد و تا 10 لمس همزمان را نیز درک نماید. تا به اینجا مشخصات آنرا بیان کردیم که همگی عالی هستند. اما عملکرد صفحه نمایش Xperia Z Ultra چگونه است؟ از نظر کیفیت تصویر باید بگوییم که مجذوب آن خواهید شد.
به هر حال از کمپانی معتبر سونی که از قدیم یکی از سردمداران تکنولوژیهای صوتی تصویری بوده چیزی غیر از این هم انتظار نمیرفت. اما مشکل محدودیت زاویه دید را نیز سونی در این گوشی تا حد زیادی مرتفع نموده و میتوان عملکرد صفحه نمایش Z Ultra در زوایای مختلف را مناسب دانست. چیزی که پیشتر در گوشیهای سونی تا حدودی ناراحت کننده بود. در صورتی که Brightness صفحه نمایش را نیز بالا ببرید، عملکرد صفحه نمایش در شرایط نوری قوی و در زیر نور مستقیم آفتاب نیز راضی کننده خواهد بود. اما هنوز هم رنگهای تولید شده توسط این صفحه نمایش، در مقابل صفحه نمایشهای با پنل IPS یا SuperAMOLED حرف چندانی برای گفتن ندارد و اگر در کنار آنها به صفحه نگاه کنید، رنگها مقداری مرده به نظر میرسند. اما اگر این صفحه نمایش را با گوشیهایی مانند Galaxy S4 یا iPhone 5 مقایسه نکنید، از کیفیت آن لذت خواهید برد.
سخت افزار
اما مغز متفکر این گوشی را یک چیپ Snapdragon 800 ساخت کمپانی Qualcomm به همراه یک پردازنده چهار هسته ای از نوع Krait 400 با فرکانس 2.2 گیگاهرتز تشکیل میدهد. در ضمن، وظیفه پردازشهای گرافیکی دستگاه نیز بر عهده یک پردازشگر از نوع Adreno 330 میباشد که در کنار 2 گیگابایت حافظه رم، عملکرد بی نقص دستگاه را در تمامی جوانب تضمین مینمایند. اما حافظه داخلی این دستگاه 16 گیگابایت است که با وجود قابلیت پشتیبانی آن از کارتهای حافظه microSD، میتوان تا 64 گیگابایت دیگر نیز به آن افزود. پس بابت حافظه جهت ذخیره فایل در این گوشی مشکلی نخواهید داشت. خوب، در زمانی که همه کمپانیها بالاترین قطعات سخت افزاری را بر روی گوشیهای خود قرار میدهند اصلا عجیب نیست که سونی هم بهترینها را برای گوشی خود استفاده نماید، و در واقع عجیب است اگر کمپانیای در این رقابت با ساخت گوشیهای متوسط خود را از رقبا عقب بیاندازد. به هر حال، این مشخصات سخت افزاری یکی از برترینها تا به این تاریخ میباشد. در هنگام کار با دستگاه نیز میتوان به راحتی به قدرت آن پی برد، چرا که کوچکترین مکثی را در گوشی نخواهید دید. البته عملکرد بی مکث گوشی تا زمانی پایدار است که شما از نصب برنامه های بسیار زیاد و البته بی مورد و بی استفاده موجود خود داری نمایید، چرا که به هر حال، همه گوشیهای اندرویدی تا زمانی بی مکث عمل میکنند که حافظه رم آنها پر نشود. پس بهتر است برای بهرهوری بیشتر گوشیهای اندرویدی، در هر سطحی، فقط برنامه های مورد نیاز خود را نصب نمایید. به هر حال، در گوشی قبلی سونی نیز مشکلی بابت سیستم عامل و رابط کاربری وجود نداشت، و خوشبختانه عملکرد نرم افزاری این گوشی نیز کاملا رضایت بخش است.
نرم افزار
اما میرسیم به نرم افزار این گوشی که شامل سیستم عامل، مرورگر و … میشود. سیستم عامل موجود بر روی Xperia Z Ultra نسخه 4.2 یا JellyBean از سیستم عامل موفق اندروید میباشد. این باعث میگردد که کاربران این گوشی از همه امکانات این سیستم عامل برخوردار باشند، چرا که با وجود سخت افزار مناسب این گوشی، نسخه جدید اندروید نیز بر روی آن وجود دارد. رابط کاربری نیز همان رابط کاربری ساده و بی آلایش سونی میباشد که پیشتر بر روی گوشیهای این کمپانی دیده بودیم. اولین چیزی که ما را به واقع شگفت زده نمود، نحوه آنلاک نمودن گوشی بود که به زیبایی و با کشیدن انگشت از بالا به پایین و یا بالعکس صورت میپذیرفت. این رابط کاربری بی شک زیباترین رابط کاربری موجود بر روی گوشیهای اندرویدی نیست، اما یکی از سادهترین و User Friendly ترین آنهاست. همه برنامه های مورد نیاز و پر مصرفتر خیلی دم دست و سر راست هستند و دستیابی به آنها به راحتی صورت میپذیرد. همچنین Small Apps که پیشتر بر روی Xperia T نیز قرار داشت، بر روی این گوشی نیز قرار دارد. هنگامی که کلید مالتی تسک را انتخاب میکنید، علاوه بر لیست آخرین برنامه های اجرا شده، تعدادی برنامه در نوار پایینی وجود دارند (مانند ماشین حساب، دفترچه یادداشت، …) که با انتخاب آنها، برنامه مورد نظر به صورت کوچک شده اجرا میشود و شما میتوانید همزمان با کارهای دیگر، همیشه این برنامه را بر روی صفحه خود همراه داشته باشید. به طور مثال شما میتوانید هنگام تماشای ویدئو، برنامه دفترچه یادداشت را به صورت کوچک شده بر روی صفحه خود قرار داده و نوت برداری کنید. با اینکه این قابلیت همه برنامهها را شامل نمیشود، اما قابلیتی بسیار به درد بخور است. اما با وجود امکانات مناسب اتصال به اینترنت مانند شبکه پر سرعت 4G، 3G ، Wi-Fi، GPRS و Edge و سخت افزار و صفحه نمایش مناسب دستگاه، مرورگری اینترنت با این گوشی به یک کار لذت بخش تبدیل شده است. از دیگر راه های ارتباطی این گوشی میتوان به نسخه 4 از فناوری بلوتوث، فناوریهای NFC و DLNA و همچنین امکان اتصال آن به تلویزیون توسط درگاه USB و با کابل MHL اشاره نمود. اما Xperia Z Ultra یک مالتی مدیا پلیر بسیار خوب نیز هست. با وجود صفحه نمایش بزرگ و با کیفیت آن، میتوانید فیلمهای FullHD خود را در آن نگاه کنید و نهایت لذت را ببرید. در ضمن، وجود موزیک پلیر Walkman بر روی آن، باعث میگردد که کیفیت پخش موزیک نیز در این گوشی فوقالعاده باشد.
دوربین
اما دوربین تنها قسمتی است که در این گوشی نسبت به گوشی قبلی، عقبگرد داشته است. دوربین Xperia Z یک دوربین 13 مگاپیکسلی بود، اما دوربین موجود بر روی Xperia Z Ultra یک دوربین 8 مگاپیکسلی است. با اینکه میدانیم که مگاپیکسل بیشتر دلیل بر برتری دوربینها نمیشود، اما باید اذعان کنیم که دوربین 8 مگاپیکسلی این گوشی، همان دوربینیست که سونی در بسیاری گوشیهای دیگر خود و حتی پرچمداران سال گذشتهاش استفاده نموده بود.
این دوربین قادر است با کیفیت Full HD نیز فیلم برداری نماید که مسلما انتظاری غیر از این نیز نمیرفت. از قابلیتهای آن نیز میتوان به ثبت موقعیت مکانی و زمانی، فوکوس لمسی و خودکار، تشخیص چهره، پانوراما، عکاسی HDR و لرزش گیر دست اشاره نمود. همچنین، یک دوربین 2 مگاپیکسلی جهت انجام مکالمات تصویری نیز در قسمت جلویی گوشی تعبیه شده که برای این منظور بسیار مناسب است و توانایی فیلم برداری با کیفیت Full HD و سرعت 3 فریم بر ثانیه را داراست. در کل، میتوان گفت با اینکه دوربین Z Ultra یک دوربین در بین دوربین پرچمداران بازار نیست، اما عملکرد رضایت بخشی را داراست و کیفیت عکسهای ثبت شده با آن، کاربر را راضی خواهد نمود.
باتری
با وجود بزرگی این گوشی، سونی از فضای موجود حداکثر استفاده را کرده و یک باتری 3050 میلی آمپر ساعتی را در گوشی جای داده است. به هر حال وجود یک صفحه نمایش 6.4 اینچی با رزولوشن FullHD، بیش از هر زمان دیگری نیاز به همچین باتری قدرتمندی را موجب میگردد که خوشبختانه سونی به خوبی این نیاز را با وجود یک باتری لیتیوم-یونی برطرف نموده است. با هر مرتبه شارژ باتری، میتوان به راحتی تا 14 ساعت با گوشی مکالمه ممتد انجام داد. همچنین بیش از 120 ساعت پخش موسیقی در توان این باتری میباشد. البته با وجود گواهینامه IP58 بر روی این گوشی، بالطبع قاب پشتی قابل باز شدن توسط کاربر نمیباشد و باتری نیز توسط کاربر قابل تعویض نیست.
{photo}92/04/04/Sony-Xperia-Z-Ultra-2{/photo}
جمع بندی
Xperia Z Ultra اولین فبلت سونی است که به واقع خوش ساخت هم هست. فقط ما هنوز نتوانسته ایم دلیلی را برای گرفتن یک گوشی با این ابعاد در کنار گوش بیابیم. این گوشی آنقدر از همه نظر خوب تولید شده است که بتواند حتی تا پایان سال 2013 که مسلما گوشیهای قدرتمند زیادی معرفی خواهند شد، نماینده شایسته ای برای سونی در رقابت با دیگر کمپانیها باشد. اما اگر یک مرتبه آنرا در کنار گوش یک نفر ببینید، متوجه میشوید که چرا انقدر در مورد ابعاد عجیب آن صحبت نمودیم. با اینکه تکلیف این گجت مشخص نیست و نمیتوان آنرا کاملا یک گوشی یا یک تبلت دانست، اما عملکرد کلی دستگاه بسیار خوب است. اگر خواهان داشتن یکی از قدرتمندترین گوشیهای اندرویدی تولید شده تا به امروز هستید، و البته برای نگهداری آن نیز بر روی جیبتان حساب نمیکنید و میتوانید همواره مانند یک کیف پول کتی همیشه آنرا در دست بگیرید، حتما فبلت جدید سونی را نیز در بین انتخابهای خود بررسی نمایید.
+ نقاط قوت :
- صفحه نمایش 6.4 اینچی با کیفیت FullHD
- سخت افزار بسیار قدرتمند با عملکرد عالی
- نسخه 4.2 از سیستم عامل اندروید
- گواهینامه IP58
- پشتیبانی از راه های مختلف اتصال به شبکه اینترنت
- پشتیبانی از کارت حافظه جانبی تا 64 گیگابایت
- پشتیبانی از فناوریهای NFC و DLNA
– نقاط ضعف :
- کنتراست نسبتا پایین صفحه نمایش
- ابعاد و وزن نامتناسب دستگاه
- عملکرد متوسط دوربین در بین برترین گوشی ها