دیروز در مطلبی به این موضوع پرداختیم که آمار اتصال کاربران ایرانسل به اینترنت درست نیست و این شرکت، نت بلاکس را دور زده است، اما اینطور که پیداست نت بلاکس قصد ندارد اشتباه خود را بپذیرد و جواب قانع کنندهای به گجت نیوز در شبکههای اجتماعی نداد!
نت بلاکس (NetBlocks) یک سازمان غیر انتفاعی است که به مانیتور سطح دسترسی کشورهای جهان به اینترنت میپردازد. این سازمان در قطعی های اخیر اینترنت ایران، روی شبکه ما فوکوس کرده و لحظه به لحظه میزان اتصال کاربران ایرانی به اینترنت را اعلام کرده است. حالا پس از وصل شدن اینترنت های خانگی،چند روزی است که نت بلاکس روی میزان اتصال اینترنت 3 اپراتور موبایل ایران ینی ایرانسل،همراه اول و رایتل فوکوس کرده است. اما ظاهرا این اطلاعات درست نیست و نت بلاکس آمار نادرستی از میزان اتصال کاربران ایرانسل به اینترنت ارائهن کرده است.
بیایید نگاهی بیندازیم به تعریف دامنه فعالیتهای نت بلاکس، این نهاد یک سازمان غیردولتی است که وظیفه خود را نظارت بر امنیت سایبری و اینترنت میداند و به منظور بررسی دسترسی آزاد به اینترنت ایجاد شده است. اینترنت مخفف عبارت «Interconnected Network» به معنی «یک شبکه به هم پیوسته» است و به عبارت دیگر اینترنت، شبکهٔ شبکهها به شمار میرود که از میلیونها شبکه خصوصی، عمومی، دانشگاهی، تجاری و دولتی در اندازههای محلی و کوچک تا جهانی و بسیار بزرگ تشکیل شدهاست که با آرایه وسیعی از فناوریهای الکترونیکی و نوری به هم متصل شدهاند. پس باید نتیجه گرفت «شبکه ملی اطلاعات» اصلا به معنی اینترنت و شبکه جهانی گستردهای که از آن حرف میزنیم نیست. نت بلاکس مدعی شده بود بیش از 90 درصد کاربران ایرانسل به اینترنت دسترسی دارند، اما در واقع چنین چیزی نبود و این افراد به هرچه دسترسی داشتند، اسمش «اینترنت» نیست، ولی این سازمان قصد ندارد اشتباه خود را بپذیرد! برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد شبکه ملی اطلاعات میتوانید به اینجا مراجعه کنید.
ایرانسل چگونه نت بلاکس را دور زد؟
درصدهای اعلام شده توسط نت بلاکس برای سطح دسترسی مشترکان ایرانسل به اینترنت، حقه ایرانسل به نت بلاکس بوده است. در واقع شبکه ایرانسل با باز کردن پورتهای خاص به نت بلاکس و آمارگیرها اجازه دسترسی میدهد و به همین دلیل در مانیتور آنها سطح دسترسی آزاد مشاهده میشود، در حالی که این پینگ به کاربران داده نشده است.
وقتی در توئیتر از نت بلاکس پرسیدیم که برچه اساسی چنین آماری را ارائه دادهاند، در جواب گجت نیوز گفته شد:
گزارشات ما به وضوح نشان میدهد که کاربران تلفن همراه در عمل آنلاین نیستند. از سوی دیگر، دادههای خام برای شفافیت کار فراهم میشوند.
آیا این جواب قانع کنندهاست؟ خیر! زیرا وقتی کاربران به «اینترنت» دسترسی ندارند شما چگونه در گزارش قبلی خود مدعی شدهاید آنها به شبکه جهانی وصل هستند و حالا از دادههای خام برای شفافیت حرف میزنید؟
وقتی بار دیگر از آنها پرسیدیم، «آیا وظیفه شما نمایش اتصال کاربران به اینترنت نیست؟ تاکید میکنیم اینترنت» از جواب دادن طفره رفتند و ما قانع نشیدیم. به این خاطر که وقتی به هر دلیلی کاربران به اینترنت دسترسی ندارند، نمیتوان آماری ارائه داد که ادعا کند اتصال به اینترنت وجود داد، ولی برخی موانع باعث سلب این دسترسی شدهاند! خب این چگونه دسترسی است؟
از راههای مختلف پیگیر زمان، چگونگی و سطح دسترسی دارندگان تلفنهای همراه به اینترنت هستیم، در نتیجه اگر سوال، پیشنهاد یا اطلاعات خاصی در این باره دارید، میتوانید آن را از طریق بخش نظرات همین مطلب با ما و سایر کاربران به اشتراک بگذارید.