دانستن مشخصات رم کامپیوتر برای ارتقا آن مسئلهای مهم است. در این نوشتار با معرفی چند ترفند ساده بدون بازکردن کامپیوتر میتوان اطلاعات رم را بدست آورد.
اگر قصد دارید برای دانستن مشخصات رم کامپیوتر خود آن را باز کنید، همین الان دست نگه دارید. همانطور که گفته شد دانستن این اطلاعات برای ارتقا مهم هستند. مشخصات رم را میتوان از روی جعبه آن بدست آورد و یا خود RAM را بررسی کرد. همچنین میتوان با استفاده از نرم افزارهایی مانند CPU-Z نیز به این اطلاعات دسترسی داشته باشید. اما با ترفندهایی که در ادامه معرفی میشوند بدون نیاز از تمامی موارد گفته شده میتوان ریز مشخصات رم را نیز یافت.
ویندوز 10 میتواند تمامی مشخصات رم را از آن دریافت به کاربر نمایش دهد. اگر اطلاعات رمهای کامپیوتر را داشت، میتوان هنگام ارتقای کامپیوتر بهترین گزینهها که با رمهای فعلی تطابق دارند را خریداری و از هدر رفت پول جلوگیری کرد.
اگر نیاز به دانستن اطلاعاتی مانند سازنده رم، پارت نامبر و شماره سریال آن برای ارتباط با سازنده به منظور رفع مشکل فنی یا خرید یک نمونه کاملا مشابه برای جایگزینی رمهای فعلی خود دارید نیز باز به مشخصات رم نیاز است.
در موارد حرفهای تر نیز هنگامی که قصد تغییر تنظیمات رمها در بایوس یا UEFI را دارید نیز دانستن مشخصات ماژولهای رم کمک میکند تا دریابید آیا تغییرات اعمال شده به خوبی پذیرفته شدهاند یا خیر.
و اما صرف نظر از هر سناریویی که در آن نیاز به دانستن مشخصات رم باشد، ویندوز 10 به شما کمک میکند بدون نصب نرم افزار یا باز کردن کامپیوتر، تنها با چند کلیک تمامی اطلاعات را بدست آورید. البته ناگفته نماند بسته به مشخصات و پیکربندی کامپیوترتان، ممکن است همه اطلاعات برای شما نمایش داده نشود.
چگونه مشخصات رم را از درون محیط ویندوز بدست آوریم؟
بخشی از مشخصات رم و اطلاعات آن را میتوان از درون Task Manager و با مراجعه به سربرگ Performance و سپس انتخاب گزینه Memory بدست آورد. اطلاعاتی شامل حافظه کلی رم کامپیوتر، شمار ماژولهای رم و سرعت آن از این طریق قابل دستیابی است. اما اگر حس میکنید این اطلاعات نادرست و غیرکافی هستند، آنگاه باید از Command Prompt یا همان CMD کمک گرفت.
بدست آوردن نام سازنده رم
برای یافتن نام سازنده یا همان برند رمهای خود کافیست مراحل زیر را دنبال کنید:
- منو استارت یا باز کرده، واژه CMD را تایپ و پس از یافتن برنامه با راست کلیک کردن روی آن، گزینه Run as administrator را انتخاب کنید.
- دستور زیر را در محیط CMD کپی کرده و کلید اینتر را فشار دهید:
با اجرای این دستور کامپیوتر به شما میگوید رم قرار گرفته در هر اسلات ساخت چه شرکتی است.
بدست آوردن پارت نامبر رم
با دانستن پارت نامبر میتوان جزئیترین اطلاعات را نیز با جستجویی ساده در اینترنت بدست آورد. با جستجوی کد پارت نامبر، میتوان به صفحه مشخصات رم در سایت سازنده رفت و هر آنچه نیاز است را در آنجا یافت.
برای بدست آوردن پارت نامبر کافیست دستور زیر را در CMD کپی کنید:
بدست آوردن شماره سریال رم
برای بررسی صحت اطلاعات درج شده روی جعبه و بدنه رم و همچنین اطمینان از اصالت کالا میتوان شماره سریال رم را از این طریق بدست آورده و با شماره درج شده روی بدنه مقایسه کرد. همچنین میتوان با ثبت شماره در سایت سازنده اصالت رم را مورد بررسی قرار داد.
برای بدست آوردن شماره سریال رم بایستی کد زیر را در CMD وارد کنید:
حال اگر در دستور بالا واژه serialnumber را با banklabel جایگزین و به شکل زیر وارد کنید، آنگاه جایگاه فیزیکی هر ماژول رم روی مادربورد را میتوانید مشاهده کنید.
بدست آوردن ظرفیت هر ماژول رم
با این دستور میتوان ظرفیت هر رم را بدست آورد. همچون مراحل پیشین نیز ابتدا بایستی CMD را به صورت Run as administrator اجرا و کد زیر را وارد کنید:
ناگفته نماند رقمی که نشان داده میشود در واحد بایت (Byte) است و با تقسیم آن بر 1073741824 (یک گیگابایت در واحد بایت) میتوان فهمید هر ماژول چند گیگابایت ظرفیت دارد.
بدست آوردن ظرفیت کلی رم کامپیوتر
برای بدست آوردن ظرفیت کلی حافظههای رم فیزیکی یک کامپیوتر بایستی کد زیر را در CMD کپی کرد:
با این دستور حافظه کلی رم کامپیوتر در واحد مگابایت نمایش داده میشود.
بدست آوردن سرعت رم
سرعت یکی از اصلیترین مشخصات رم است که با دستور زیر به سادگی میتوان آن را بدست آورد.
در این بخش سرعت در واحد مگاهرتز (MHz) نشان داده میشود و اگر چند رم مختلف روی کامپیوتر دارید، سرعت کندترین رم برای دیگر رمها اعمال و نمایش داده میشود. لذا هنگام خرید حتما رمهایی با سرعت برابر یا بیشتر از رمهای فعلی خریداری کرده تا سرعت رمهای فعلی افت نکند.
بدست آوردن نوع رمها
برای اینکه بتوان نوع رمها را از درون CMD یافت، بایستی کد زیر را در CMD کپی کنید:
با وارد کدن دستور فوق، یک عدد مقابل هر ماژول نمایش داده میشود که معنی هر یک به شرح زیر است:
- 0: Unknown
- 1: Other
- 2: DRAM
- 3: Synchronous DRAM
- 4: Cache DRAM
- 5: EDO
- 6: EDRAM
- 7: VRAM
- 8: SRAM
- 9: RAM
- 10: ROM
- 11: Flash
- 12: EEPROM
- 13: FEPROM
- 14: EPROM
- 15: CDRAM
- 16: 3DRAM
- 17: SDRAM
- 18: SGRAM
- 19: RDRAM
- 20: DDR
- 21: DDR2
- 22: DDR2 FB-DIMM
- 24: DDR3
- 25: FBD2
بدست آوردن فرم فاکتور رمها
برای اینکه دریابیم فرم فاکتور (طراحی) رمها به صورت DIMM یا SODIMM است بایستی دستور زیر را وارد کرد:
در پاسخ به این کد یک عدد مقابل هر ماژول پدیدار میشود که معمولا در دسکتاپ برابر با 8 و به معنی DIMM است. دیگر اعداد نیز معانی به شرح زیر دارند:
- 0: Unknown
- 1: Other
- 2: SIP
- 3: DIP
- 4: ZIP
- 5: SOJ
- 6: Proprietary
- 7: SIMM
- 8: DIMM
- 9: TSOP
- 10: PGA
- 11: RIMM
- 12: SODIMM
- 13: SRIMM
- 14: SMD
- 15: SSMP
- 16: QFP
- 17: TQFP
- 18: SOIC
- 19: LCC
- 20: PLCC
- 21: BGA
- 22: FPBGA
- 23: LGA
- 24: FB-DIMM
چک کردن تمامی مشخصات رم
برای بدست آوردن تمامی مشخصات رم بایستی Command Prompt را باز و دستور زیر را وارد کرد:
با وارد کردن دستور فوق تمامی مشخصات رم نصب شده در کامپیوتر به نمایش در میآیند.
اگر قصد داشته باشید تنها برخی مشخصات مورد نظر خود را مشاهده کنید، بایستی آنها را مانند مثال زیر وارد کنید:
در مثال فوق ما تنها خواستار نمایش نام سازنده، پارت نامبر، شماره سریال، ظرفیت، سرعت، نوع مموری و فرم فاکتور طراحی آن شدیم. حال اگر به همه آنها نیازی نیست، میتوان مورد اضافی را پاک و سپس دستور را اجرا کرد؛ برای مثال اگر تنها نام سازنده و سرعت رم را بخواهیم دستور را به شکل زیر وارد میکنیم:
با دانستن اطلاعات و مشخصات رم میتوان هنگام رفع مشکل سخت افزاری، ارتقا، اورکلاک و یا هر کار مرتبط دیگر به صورت آگاهانهتری عمل کرد.