تست اولین واکسن ویروس کرونا نیازمند داوطلب است. برای مشخص شدن کارایی واکسن پیشگیری از ابتلا به کروناویروس عدهای باید دل به دریا بزنند و در عوض دریافت کنند!
محققان در سیاتل آمریکا در حال جمعآوری داوطلب به منظور کارآزمایی بالینی و تست اولین واکسن ویروس کرونا هستند. این واکسن بیماری کووید 19 توسط یک شرکت بیوتکنولوژی با نام Moderna Therapeutics توسعه یافته و روز بیست و چهارم فوریه (پنجم اسفند) برای بنیاد ملی مبارزه با بیماریهای آلرژیک و عفونی در آمریکا (NIAID) فرستاده شد.
بر اساس گزارش وال استریت ژورنال و به نقل از یک مدیر ارشد NIAID، تست واکسن از اواخر آوریل (نیمه اردیبهشت) آغاز خواهد شد. قرار است چهل و پنج فرد سالم در رده سنی 18 تا 55 سال به منظور تست اولین واکسن ویروس کرونا انتخاب شوند. بررسی برانگیخته شدن یا نشدن سیستم دفاعی بدن به منظور تولید آنتی بادی و کسب آمادگی قبلی درباره ویروس کرونا جدید و همچنین ارزیابی مناسب بودن دوز مورد استفاده به منظور جلوگیری از بروز عوارض جانبی شدید، هدف آزمایش روی داوطلبان است.
ساخت واکسن کووید 19 به شیوهای متفاوت
واکسن تولید شده توسط این شرکت فعال در حوزه بیوتکنولوژی، حاوی ویروس عامل بیماری کووید 19 یعنی SARS-COV-2 نیست! برخلاف واکسنهایی که برای دیگر بیماریهای ویروسی ساخته میشوند، واکسن مقابله با بیماری تنفسی جدید حاوی نسخهای مرده یا ضعیف شده از ویروس عامل بیماری مورد نظر نبوده و به روش دیگری ساخته شده است.
سازنده از بخش کوچکی از یک ماده ژنتیکی با نام RNA پیامرسان یا mRNA استفاده میکند. این ماده در آزمایشگاه تولید شده و در ساخت واکسن کاربرد خواهد داشت. در یک سلول معمولی، وظیفه mRNA کدگذاری دستورات مربوط به تولید پروتئینهای مختلف است.
mRNA مصنوعی تولید شده در آزمایشگاه به سلولها دستور میدهد پروتئین موجود روی سطح کروناویروس جدید را بسازند. سیستم دفاعی بدن انسان به وسیله ساخت ارتشی متشکل از میلیاردها آنتی بادی به این پروتئین واکنش نشان خواهد داد. این آنتی بادیها پروتئین یاد شده را هدف قرار داده و به آن چفت میشوند.
در صورت پیشروی همه چیز طبق خواست دانشمندان، mRNA باید توسط بدن از بین برود. اکنون بدن پیش از حمله ویروس SARS-CoV-2 ارتش مخصوص مبارزه با آن را در اختیار دارد.
ساخت واکسن کرونا به این شکل به شرکت Moderna Therapeutics اجازه داد به فرآیند توسعه سرعت بدهد. در صورت دنبال کردن روشهای قدیمی ساخت واکسن همچون استفاده از نسخه مرده یا ضعیف شده ویروس و تزریق آن به بدن به منظور برانگیخته کردن سیستم دفاعی فرد، رسیدن به مرحله تست اولین واکسن ویروس کرونا زمان بسیار بیشتری نیاز داشت. روش قدیمی نیازمند ایزوله کردن و دستکاری نمونههایی زنده از ویروس عامل بیماری است.
دریافت پول بابت تست اولین واکسن ویروس کرونا
واکسن دو مرتبه به بازوی افراد داوطلب تزریق خواهد شد. بین دو مرتبه تزریق، بیست و هشت روز فاصله وجود دارد. قرار است چهل و پنج فرد داوطلب برای تست واکسن کرونا به سه دسته تقسیم شوند. هر یک از آنها، واکسنی با دوز متفاوت دریافت خواهد کرد. این افراد طی چهارده ماه زمان مطالعه و توسعه واکسن، یازده مرتبه در جلسات حضوری شرکت میکنند. در هر سری حضور، آنها 100 دلار (در مجموع 1100 دلار) دریافت خواهند کرد.
در صورت موفقیتآمیز بودن تست اولین واکسن، قبل از تولید انبوه باید آن را چند مرتبه روی گروههایی وسیعتر آزمایش کرد. تا آن زمان بیشتر باید به فکر آزمایش روشهای مختلف برای درمان بیماران بود.
اگرچه دستیابی به روشی خلاقانه و بسیار سریع برای ساخت واکسن کووید 19 خبری خوشحالکننده است، اما بر اساس اعلام وزارت بهداشت ایالات متحده آمریکا، تضمینی برای مناسب بودن قیمت واکسن نهایی وجود ندارد. همه تلاشها روی کاهش هزینه نهایی محصول قرار گرفته است، اما نمیتوان تضمینی داد. دلیل این موضوع، نیاز به ورود بخش خصوصی برای سرمایهگذاری در پروژههای ساخت واکسن این بیماری نوظهور است.