متاسفانه برای برخی مبتلایان به ویروس کرونا رها شدن از بیماری کووید 19 پایان کار نیست. برخی افراد، ظرفیت و حجم ریهها کاهش پیدا کرده و به خاطر کاهش توانایی ریهها، با مشکل تنگی نفس مواجه میشوند.
متاسفانه رها شدن از شر بیماری تنفسی ناشی از ویروس کرونا نوظهور میتواند با کاهش همیشگی حجم ریهها تا آخر عمر همراه باشد. در نتیجه فرد حین تند راه رفتن یا انجام دیگر فعالیتهای پرتحرک، با تنگی نفس مواجه خواهد شد. این گفتهی تعدادی از پزشکان هنگ کنگی بعد از مطالعه روی تعدادی از مبتلایان به ویروس کرونا است.
گروهی از پزشکان در هنگ کنگ، که به خاطر مجاورت با چین زودتر از بقیه نقاط دنیا درگیر بیماری کووید 19 شد، اخیرا روی گروهی از افراد مرخص شده از بیمارستان در ادامه کسب بهبودی، تحقیق انجام دادند. از بین دوازده فرد مورد بررسی، حجم ریههای سه نفر کاهش پیدا کرده بود. بر اساس گفتههای مدیر مرکز کنترل بیماریهای واگیردار در هنگ کنگ، اوون سانگ تکاین (Owen Tsang Tak-yin)، این سه نفر در صورت تند راه رفتن به نفس نفس افتاده و ظرفیت و عملکرد ریههای آنها به اندازه قبل نیست. به گفته این متخصص بیماریهای عفونی و واگیردار، برخی مبتلایان به ویروس کرونا بعد از بهبودی با مشکل کاهش 20 الی 30 درصد توان ریهها مواجه خواهند شد.
با این حال به عقیده اوون سانگ تکاین این دسته افراد میتوانند به وسیله انجام ورزشهای هوازی یا دیگر فعالیتها نظیر شنا کردن، به مرور زمان ظرفیت ریههای خود را افزایش بدهند.
تخریب ریهها توسط کروناویروس
به عقیده این گروه تحقیقاتی تحت نظر مرکز کنترل بیماریهای واگیردار در هنگ کنگ، هنوز نمیتوان درباره بروز یا عدم بروز مشکلاتی بلند مدت در مبتلایان به ویروس کرونا اظهار نظر کرد. با این حال، بعد از اسکن ریههای 9 نفر از بیماران، الگویی شبیه به یک شیشه مات در آنها رویت شد. این تصویر از بروز تخریب در ریههای بیماران خبر میدهد.
سی تی اسکن ریه بیماران کنونی درگیر با کروناویروس نشان میدهد ریه آنها با مایع پر شده و به همین دلیل شبیه به نقاطی سفید در تصویر ظاهر میشود. این وضعیت در صورت بدتر شدن وضعیت بیماران، وخیمتر شده و عکس سی تی اسکن ریهها، ماتتر خواهد شد.
بر اساس آماری که دانشگان جان هاپکینز به صورت مستمر منتشر میکند، تا لحظه نگارش این مطلب، در سراسر دنیا 147 هزار نفر به کووید 19 مبتلا شده و از بین آنها 5540 نفر جان خود را از دست دادهاند. همچنین 71 هزار نفر بهبود پیدا کرده و از بیمارستان مرخص شدهاند.
بررسی روی تعداد زیادی بیمار نشان میدهد افراد دارای سن بالا و درگیر با بیماریهای دیگر، بیشتر از بقیه به خاطر ابتلا با کووید 19 آسیب دیده یا به کام مرگ کشیده میشوند. روز دوشنبه گذشته، سازمان بهداشت جهانی اعلام کرد تعداد زیادی از مبتلایان به کروناویروس سلامتی خود را به دست خواهند آورد. با این حال مطالعه اخیر مرکز کنترل بیماریهای واگیردار در هنگ کنگ نشان میدهد در برخی بیماران، منفی شدن تست کرونا و مرخص شدن از بیمارستان به معنی پایان کار نبوده و بیماری، عوارضی را در پی خواهد داشت.
در حال حاضر نمیتوان به طور دقیق درباره دائمی یا موقتی بودن کاهش 20 الی 30 درصد عملکرد و ظرفیت ریهها در تعدادی از مبتلایان به ویروس کرونا اظهار نظر کرد. از زمان ظهور بیماری کمتر از سه ماه میگذرد. ممکن است کاهش ظرفیت ریهها موقتی بوده و عملکرد این عضو حیاتی از بدن به مرور زمان به حالت طبیعی برگردد. از طرفی ممکن است مشکل تا آخر عمر فرد را رها نکند.