بعد از ذرهای خارش گلو یا یک سرفه ساده نباید در پی تست کرونا ویروس باشید! اما تست کرونا برای تشخیص ابتلا یا عدم ابتلا به بیماری کووید 19 چه زمانی ضرورت پیدا میکند؟
شیوع ویروس کرونا و افتادن ترس و دلهره به جان مردن سبب شده افراد زیادی با بروز کوچکترین نشانههای شبیه به سرماخوردگی یا حتی توهم به داشتن این نشانهها، درخواست تست کرونا ویروس کنند. از طرفی میدانیم 40 الی 45 درصد موارد ابتلا به کروناویروس جدید داخل بیمارستان رخ میدهند. در نتیجه اگر سرماخورده باشید، با رفتن به بیمارستان، شدیدا خود را در معرض ابتلا به بیماری کووید 19 قرار داده و به احتمالی بالا، در محیط آلوده مراکز درمانی، ویروس را وارد بدن خود خواهید کرد.
یک زیستشناس و پژوهشگر مولکولی در آمریکا به نام مورین فوران (Maureen Ferran)، با توجه به دستپاچگی مردم و عدم اطلاع از زمان صحیح دادن تست کرونا ویروس به چند پرسش در این زمینه پاسخ داد.
چه افرادی باید تست کرونا ویروس بدهند؟
در حال حاضر، دو دلیل برای اجبار به دادن تست کرونا ویروس وجود دارد؛ بروز دادن نشانههای بیماری یا قرارگیری در نزدیکی فردی که ابتلای وی به کووید 19 تایید شده است، نیاز به تست کرونا را در پی خواهد داشت. اما برای تصمیمگیری درست باید به خوبی از نشانههای کروناویروس جدید آگاه باشید.
مهمترین علائم بیماری کووید 19 تب کردن، داشتن سرفههای خشک و تنگی نفس محسوب میشوند. بسیاری از نشانههای این بیماری با سرماخوردگی و مخصوصا آنفلوآنزای فصلی یکسان هستند، اما در صورت بروز سه مورد یاد شده، احتمالا ابتلا به کووید 19 افزایش پیدا خواهد کرد. با این حال، در افراد زیادی سرماخوردگی یا آنفلوآنزا نیز به بالا رفتن دمای بدن و تنگی نفس منتهی میشود، به همین دلیل تشخیص نیاز یا عدم نیاز به دادن تست کرونا ویروس بر عهده پزشک است.
مرکز پیشگیری از بیماریهای واگیردار در ایالات متحده آمریکا، در ابتدا شرط گرفتن تست را قرارگیری در مجاورت فردی بیمار، سفر به کشور چین و داشتن نشانههای اصلی بیمار یعنی تب کردن، داشتن سرفههای خشک و تنگی نفس اعلام کرد. با این حال، اولین افرادی که تست کووید 19 آنها در آمریکا مثبت اعلام شد سابقه سفر به چین نداشته و با هیچ فرد بیماری نیز در ارتباط نبودهاند!
این موضوع نشان داد ویروس در خاک آمریکا در حال دست به دست شدن بین افراد است. برخی بیماران بدون داشتن نشانههایی از بیماری یا به خاطر داشتن نشانههای ضعیف، بدون قرنطینه کردن خود آزادانه در جامعه چرخیده و ویروس را منتقل میکنند.
به همین دلیل از روز بیست و سوم اسفند ماه، مرکز پیشگیری از بیماریهای واگیردار در ایالات متحده آمریکا اجازه داد هر فردی با علائم بیماری، در صورت تایید پزشک، تست کرونا ویروس بدهند. با توجه به محدود بودن کیتهای مخصوص تست بیماری تنفسی جدید، این مرکز از پزشکان درخواست کرد در صدور درخواست تست کرونا دقت بیشتری داشته باشند.
در حال حاضر هیچ دارو و روش درمان مشخصی برای بیماری کووید 19 وجود ندارد، اما این موضوع به معنی بیهوده بودن گرفتن تست نیست. با این کار، افراد بیمار تشخیص داده شده و در قرنطینه نگه داشته خواهند شد. در نتیجه سرعت شیوع بیماری کاهش پیدا میکند. مزیت دیگر گرفتن تست کرونا مشخص شدن تعداد دقیق بیماران است. در نتیجه ارزیابیهای دقیقتری همچون محاسبه نرخ مرگ و میر قابل انجام خواهد بود.
تست کرونا چگونه انجام میشود؟
تست بسیار ساده بوده و گرفتن آن نیازی به بیمارستانی حرفهای با تجهیزات حرفهای ندارد. کافی است از انتهای حفره بینی بیمار کمی نمونهبرداری شود. نمونه در ادامه به منظور بررسی به آزمایشگاه فرستاده خواهد شد. برای تشخیص آنفلوآنزا از سرماخوردگی عادی نیز به شیوهای یکسان نمونهبرداری و آزمایش صورت میگیرد.
اگرچه نمونهبرداری اولیه آسان است، اما تشخیص بیمار بودن یا نبودن یک فرد به وسیله تحلیل این نمونه، کار پیچیدهای محسوب میشود. در روشهای کنونی، دستگاه در آزمایشگاه به دنبال RNA کروناویروس در سلولهای بدن بیمار میگردد. برای یافتن RNA ابتدا از فرآیندی خاص برای تبدیل آن به DNA استفاده میشود. سپس این DNA میلیونها مرتبه تکثیر خواهد شد تا به اندازه کافی از آن برای ارزیابی وضعیت موجود باشد. یک ماشین مخصوص این تعداد DNA را برای مشخص شدن نتیجه تحلیل خواهد کرد.
نتیجه تست بین 24 ساعت الی 72 ساعت بعد از گرفتن آن اعلام خواهد شد. در ابتدا نگرانیها بابت امکان عدم تشخیص مبتلایان زیاد بود. گزارشهای اولیه در کشور چین، کانون شیوع کووید 19، نشان داد تست کرونا ویروس 3 درصد از افراد مبتلا منفی اعلام شده و در نتیجه آنها با وجود بیمار بودن، سالم تصور خواهند شد. با این حال در مقایسه با دیگر روشهای آزمایش، راهکاری که اکنون برای تست ویروس کرونا مورد استفاده قرار میگیرد، دقت بسیار بالاتری دارد.
آیا همه باید تست کرونا ویروس بدهند؟
امکان گرفتن تست از همه افراد بیمار وجود ندارد. به همین دلیل باید به منظور گرفتن تست کرونا بین افراد اولویتبندی کرد. افرادی همچون پرستاران و کادر درمان در بیمارستانها که بیشتر از بقیه در معرض خطر قرار گرفتهاند، نسبت به بقیه اولویت بیشتری دارند. بعد از آن، با بالاتر رفتن سن، اولویت بیشتر خواهد شد. فاکتورهای دیگری همچون داشتن بیماریهای قلبی – عروقی یا دیابت نیز در تعیین اولویت دخیل هستند.
شرکتهای داروسازی و پزشکی زیادی بیشتر یا همه خطوط تولید خود را به ساخت کیتهای مخصوص تست کرونا تخصیص دادهاند، به همین دلیل انتظار داریم به مرور زمان کیتهای بیشتری در دسترس قرار بگیرند.
با توجه به اعلام دانشمندان درباره عدم بروز نشانههایی از بیماری در برخی افراد، واقعیت این است که دنیای پزشکی دوست دارد از تک تک انسانهای کره زمین تست کروناویروس گرفته شود! به این ترتیب به دید بهتری درباره این پاندمیک دست پیدا کرده و بهتر میتوان نرخ مرگ و میر آن را مشخص کرد. اما متاسفانه تعداد کیتها محدود بوده و از طرفی روشهای آزمایش کنونی، ممکن است به بیشتر از دو روز زمان نیاز داشته باشند.