ابتلا گربه ها به کرونا با وجود بروز علائمی شبیه به بیماری کووید 19 در یک گربه بلژیکی که صاحبش هم کرونا گرفته بود، باعث نگرانی بسیاری از صاحبان حیوانات خانگی شده است؛ در بررسی این موضوع با ما همراه باشید.
آیا ابتلا گربه ها به کرونا باید باعث نگرانی صاحبان حیوانات خانگی شود؟ پس از ابتلا دو سگ در هنگکنگ به بیماری کرونا یا همان کووید 19 عدهای از کسانی که سگ دارند، حیوان خانگی خود را از ترس کرونا رها کردند و حال هم که گفته شده یک گربه در بلژیک علائمی شبیه به کووید 19 دارد، صاحبان گربههای خانگی هم نگران شدهاند.
ابتلا گربه ها به کرونا
مدتی پیش مردی در بلژیک به بیماری کرونا مبتلا شد و کمی بعد گربه این شخص هم علائمی مانند مشکلات تنفسی و اسهال را که به کووید 19 مربوط میشوند، از خود بروز داد. دامپزشکان دانشگاهی در این کشور نمونههای گربه مورد نظر را مورد آزمایش قرار دادند و مشاهده شد که در این نمونهها ژنوم کروناویروس وجود دارد.
با این تفاسیر آیا باید نگران انتقال این بیماری مرگبار دستگاه تنفسی به گربهها باشیم؟
در جواب چنین سوالی باید گفت که هنوز برای نتیجهگیری زود است؛ به بیان دیگر هنوز محققان نمیدانند که بیماری این گربه به واسطه همان ویروسی به وجود آمده که در بین انسانها هم شیوع پیدا کرده، یا نوع خاصی از ویروس کرونای مخصوص گربهسانان که سالها بین این موجودات در سراسر جهان وجود داشته، باعث بروز مشکلات گربه بلژیکی شده است.
به صورت کلی، ابتلا گربه ها به کرونا باعث به وجود آمدن دو نوع وضعیت میشود؛ وضعیت اول به شکل مشکلات دستگاه گوارشی در گربهسانان بروز میکند و در نوع دوم هم بیماری شدیدا مرگباری در گربه به وجود میآید که با نام “FIP” شناخته میشود. هردو این شرایط در اثر وجود کروناویروس مخصوص گربهسانان رخ میدهند و میتوان گفت که این نوع ویروس از لحاظ ژنتیکی با ویروس کووید 19 متفاوت است؛ بنابراین بدون انجام آزمایشهای دقیق نمیتوان مشخص کرد که بیماری گربه مورد نظر به خاطر نوع انسانی ویروس کرونا بوده و یا نوع مخصوص گربهسانان!
آزمایشهای استاندارد کووید 19 که هماکنون در سراسر دنیا انجام میشوند، ژنوم ویروسی کرونا را شناسایی میکنند و این آزمایشها برای تشخیص ذرات زنده و بیماریزا ویروسی طراحی نشدهاند؛ بنابراین هنوز مشخص نیست که ژنوم ویروس کرونا گربه بلژیکی مربوط به ویروسی بوده که در بدن این جاندار تولیدمثل کرده و یا دلیل مثبت بودن آزمایشهای کرونا گربه، به عنوان مثال، خوردن مواد غذایی حاوی ذرات ویروس کووید 19 بوده است.
اگر میزان نمونههای ژنتیکی کرونا در بدن گربه بیش از اندازه زیاد باشد، احتمال خوردن ذرات ویروس با غذا از بین میرود، اما از آنجایی که چنین اطلاعاتی در مورد گربه بلژیکی منتشر نشده، نمیتوان با دقت در این رابطه نظر داد.
در مورد دو سگ هنگکنگی که به بیماری کرونا مبتلا بودند، هیچ علامتی که در انسانها شایع است در این جانداران دیده نشد و از طرف دیگر، دامپزشکان به خوبی میدانند که گربهها به دلایل مختلفی از جمله آسم یا مشکلات قلبی دچار تنگی نفس میشوند. همچنین، لیستی بلندبالا از دلایل بروز اسهال در گربهسانان وجود دارد و به صورت کلی میتوان گفت که شاید دلیل اصلی بروز علائم کووید 19 در گربه بلژیکی تصادفی بوده و به بیماری کرونا ارتباطی نداشته است.
همانطور که اشاره شد، بدون بررسی دقیق مورد اخیر و یا موارد مشابه امکان اظهارنظر دقیق در مورد ابتلا گربه ها به کرونا وجود ندارد؛ از طرف دیگر، تاکنون هیچ مدرکی از انتقال بیماری کووید 19 از حیوانات خانگی به انسانها ثبت نشده و مدتی پیش هم یک آزمایشگاه دامپزشکی اعلام کرد که با آزمایش هزاران نمونه مربوط به سگها و گربههای خانگی، هنوز نمونه مثبتی از وجود ویروس کرونا در نمونهها به ثبت نرسیده است.
نکته دیگری که میتواند خیال صاحبان حیوانات خانگی را راحت کند این است که با وجود ابتلا بیش از 800 هزار نفر به بیماری کرونا، تشخیص انتقال بیماری مورد نظر از حیوانات خانگی به انسان آنقدرها هم سخت نیست و اینکه تاکنون مدرکی در این رابطه به دست نیامده، نشان میدهد که نباید در مورد ابتلا سگها و گربهها به کرونا نگران بود.