با افزایش استفاده از ماسک توسط کاربران، این سوال پیش میآید که آیا فیس آیدی آیفون یا هر سیستم تشخیص چهرهی دیگری، میتواند صورت ما را از زیر ماسک هم تشخیص دهد؟
حالا که بسیاری از دستورالعملهای دولتی توصیه میکنند که برای کاهش انتقال کروناویروس در مجامع عمومی از ماسک استفاده کنیم، برخی از کاربران در استفاده از فناوریهای تشخیص چهره از جمله فیس آیدی آیفون برای باز کردن قفل گوشی خود، با چالش مواجه شدهاند. بهترین راه حل موجود این است که موقتاً از تشخیص چهره استفاده نکنید. کمی تحمل کنید و به جای آن از رمز عبور استفاده کنید.
اما در این بین برخی کاربران روشهای مختلفی را برای گول زدن فیس آیدی جهت استفاده، به کار گرفتهاند. برخی از آنها حتی ماسک به صورت مجدداً چهرهی خود را ثبت کردهاند.
آیا فیس آیدی آیفون با ماسک کار میکند؟
عمدتاً خیر، ولی این موضوع پیچیده است. امنیت فیس آیدی خیلی بالاست، زیرا به جزئیاتی فراتر از جزئیات اصلی چهرهی شما توجه میکند. هر زمانی که شما قفل آیفونتان را با تشخیص چهره باز میکنید، دوربین TrueDepth گوشی یک شبکهی سه بعدی از دهها هزار نقطهی مادون قرمز را روی صورت شما ایجاد میکند. این باید منطبق با آن چیزی باشد که برای نخستین بار در گوشی ثبت کردید و در این بین مواردی که اشتباه باشد، گزارش خواهد شد.
از آنجا که تشخیص عمق، جزء مهمی از Face ID است، برخلاف تکنولوژیهای ابتدایی تشخیص چهره که روی اکثر گوشیها به کار رفته است، این سیستم نمیتواند با یک عکس دو بعدی گول بخورد. با قرار دادن ماسک روی صورت خود نیز شما توانایی دوربین TrueDepth برای اندازهگیری تراز سفیدی صورت از زیر چشم تا چانهی خود را از آن میگیرید. شما همچنین نمیتوانید خیلی راحت ماسک به صورت زده و چهرهی خود را تنظیم کنید تا فیس آیدی آن را همیشه شناسایی کند. این سیستم روی دهان و چانه دقت میکند و اگر نتواند آن را تشخیص دهد یا تصور کند که مسدود شده است، به خودش زحمت نداده و قفل صفحه را باز نمیکند. تکنولوژی تشخیص چهره به کار رفته در گوشیهای گوگل پیکسل 4 نیز دقیقاً به همین شکل عمل میکند.
پس کاربران چگونه این مشکل را حل کردهاند؟
محققانی از Tencent روشی را منتشر کردهاند که در آن کاربر میتواند در حالی که نیمهی پایین صورتش توسط یک ماسک پوشیده شده، بار دیگر در فیس آیدی ثبت نام کند. تعداد افرادی که در این روش به موفقیت رسیدهاند زیاد نبوده است، اما هرچه که هست به امتحانش میارزد. همچنین بعید به نظر میرسد به صورت مستمر کار کند، زیرا برخی از کاربران برای دستیابی به نتایج مثبت مجبور شدهاند بارها این کار را انجام دهند و چهرهی خود را به iOS بشناسانند.
اگر میخواهید، شما هم میتوانید این روش را امتحان کنید. البته توجه داشته باشید که استفاده از این روش باعث میشود که گوشی آیفون شما از امنیت کمتری برخوردار باشد و احتمال آنکه توسط برخی دیگر از کاربران گول بخورد نیز وجود دارد. این همان هدفیست که فیس آیدی برای آن طراحی شده و جلوی آن را میگیرد. بنابراین توصیه میکنیم از این کار صرف نظر کرده و تا آرام شدن وضعیت جهان، برای وارد شدن به گوشی خود از رمز عبور استفاده کنید.
چگونه فیس آیدی را خاموش کنیم؟
اگر نمیخواهید تلاش بیهوده کنید و یا مرتباً مجبور باشید با دست آلوده ماسک را از روی صورت خود کنار بزنید تا قفل صفحه باز شود، همین حالا فیس آیدی آیفونتان را غیرفعال کنید و با استفاده از پین کد یا رمز عبور قفل گوشیتان را باز کنید.
برای غیرفعال کردن Face ID، به بخش تنظیمات آیفون خود رفته، به پایین بیایید و وارد بخش Face ID & Passcode شوید. در بالا شما گزینهای به نام Use Face ID for iPhone Unlock را میبینید. آن را به حالت غیرفعال درآورید و به دنیای قدیمی رمز عبور بازگردید. زمانی که به خانه بازگشتید و خواستید از فیس آیدی استفاده کنید، مجدداً به همین مسیر رفته و گزینهی فوق را روشن کنید.
آیا گوشیهای دیگر قادر به تشخیص چهره از روی ماسک هستند؟
این سوال خوبیست، زیرا تفاوت گستردهای بین سیستم تشخیص چهره آیفونها و پیکسلها با دیگر گوشیهای بازار وجود دارد و اکثر محصولات بازار از روشی با امنیت کمتر برای تشخیص چهره استفاده میکنند. از گلکسی اس 20 مدرن سامسونگ گرفته تا گوشیهایی از برند وان پلاس، موتورولا، ال جی و امثال آنها، همگی به راحتی با قرار دادن یک عکس 2 بعدی از شما در جلوی دوربین سلفی گول میخورند و قفل صفحه را میشکنند.
از آنجا که این گوشیها به تصاویر متکی هستند، به راحتی میتوان آنها را فریب داد و به همین خاطر است که همانند فیس آیدی اپل نمیتوان برای پرداخت از طریق اسکن چهره روی آنها حساب کرد.