منظومه کپلر 160 (Kepler-160) که ستارهای به همین نام را در خود دارد، میزبان یک سیاره شبیه به زمین است؛ بررسیها نشان میدهند که هیچ سیستم ستارهای مانند کپلر 160 مشابه منظومه شمسی ما نیست.
تا به حال چهار هزار سیاره فراخوشیدی در اطراف زمین کشف شده که در منظومههای مختلفی قرار گرفتهاند. با این وجود سابقه نداشته که یک سیستم ستارهای همانند منظومه کپلر 160 (Kepler-160)، به منظومه شمسی ما شبیه باشد. در بررسی کپلر 160 و سیاره شگفتانگیز آن با گجت نیوز همراه باشید.
کشف ستاره کپلر 160 و سیاره جالبتوجه اطراف آن که “KOI-456.04” نام دارد، توسط تیمی از دانشمندان موسسه ماکس پلانک میسر شد و گفته شده که سیاره مورد نظر در فاصلهای از ستاره میزبانش قرار گرفته که امکان شکلگیری حیات فرازمینی روی آن وجود دارد.
در حالی که ستاره منظومه کپلر 160 از خود نور مرئی ساطع میکند، محققان اعلام کردهاند که تقریبا تمامی 4 هزار سیاره فراخورشیدی کشف شده تا به امروز، به دور ستارههایی میگردند که نور ساطع شده از آنها مادون قرمز است. از طرف دیگر در اکثر مواقع ستارههایی که در تحقیقات پیدا کردن سیارهها کشف میشوند، از نوع کوتولههای سرخ هستند و نور چندانی ندارد. چنین نکاتی از این لحاظ اهمیت دارد که برای به وجود آمدن زندگی در یک جرم آسمانی، وضعیت ستاره میزبان هم در کنار شرایط خود سیاره بسیار مهم است.
به علاوه، تقریبا تمامی سیارههای فراخورشیدی کشف شده که شرایط دمایی و سطحی نسبتا مساعدی دارند، ابعادی کمتر از دو برابر زمین داشته و به دور کوتولههای سرخ میگردند. با این حال ستارههای کوتوله سرخ معمولا به خاطر ساطع کردن شرارههایی سهمگین و خطرناک مشهور هستند و به همین دلیل، امکان پیدایش حیات در اطراف این ستارهها بسیار پایین است.
وضعیت منظومه کپلر 160
با این تفاسیر وضعیت منظومه کپلر 160 و شباهتهای آن با منظومه شمسی در نوع خود شگفتانگیز است؛ ستاره کپلر 160 شعاعی تقریبا 1.1 برابر شعاع خورشید داشته و با دمای سطحی 5200 درجه سلسیوس، تنها 300 درجه از ستاره منظومه ما سردتر است. به علاوه ظاهر خورشید مانند Kepler-160 باعث شده تا این ستاره بسیار به ستاره منظومه شمسی شبیه باشد.
سیاره KOI-456.04 هم که تنها یکی از چهار سیاره منظومه Kepler-160 به حساب میآید، شبیه به زمین در مدت زمان 378 روز، یک بار به دور ستاره خود میگردد. به علاوه این سیاره در کمربند حیاتی یا همان منطقه قابل سکونت منظومهاش قرار گرفته و دانشمندان حدس میزنند که در سطح KOI-456.04 آب به شکل مایع وجود داشته باشد. البته این مسئله به شرایط جوی سیاره وابسته بوده و در صورت مساعد بودن وضعیت اتمسفری این جرم آسمانی، میتواند حقیقت داشته باشد.
بررسیهای دانشمندان ماکس پلانک نشان داده که سیاره KOI-456.04 تقریبا معادل 93 درصد انرژی دریافتی زمین از خورشید را از ستاره Kepler-160 دریافت میکند و دمای میانگین سطحی آن هم باید 5 درجه سلسیوس باشد. این مقدار در مقایسه با دمای میانگین 15 درجهای زمین فوقالعاده مناسب است.
البته جالب است بدانیم که معمولا در تحقیقات سیارههای فراخورشیدی احتمال بروز اشتباهات شناسایی و محاسباتی وجود دارد و به همین دلیل دانشمندان میگویند که به احتمال 15 درصد سیاره KOI-456.04 منظومه کپلر 160 اصلا وجود ندارد. با این حال احتمال 85 درصدی واقعی بودن جرم آسمانی مورد نظر بسیار هیجانانگیز بوده و این سیاره را در مرکز توجه علاقهمندان قرار میدهد.