حلقه آتش یا همان خورشید گرفتگی حلقهای پدیدهای شگفتانگیز بوده که در یکشنبه پیش رو (1 تیر) رخ خواهد داد. همانطور که انتظار میرود، این کسوف مناظر حیرتانگیزی را به وجود میآورد.
کسوف حلقهای پدیدهای بوده که با نام حلقه آتش (Ring of Fire) هم شناخته میشود. در این وضعیت، خورشید گرفتگی به گونهای رخ میدهد که ماه یک دایره تاریک را در وسط خورشید به وجود آورده و حلقهای نورانی و شگفتانگیز در آسمان دیده میشود. در چند روز آینده یک مورد از این پدیده را پیش رو داریم و در ادامه با بررسی موارد پیشین خورشید گرفتگی حلقهای، نشان خواهیم داد که چه مناظر فوقالعادهای در یکشنبه پیش رو در آسمان سیاره دیده خواهند شد.
در واقع دلیل رخ دادن پدیده کسوف حلقهای دور شدن ماه نسبت به زمین، در مقایسه با فاصله میانگین این جرم آسمانی تا سیاره ما بوده و تنها در موارد محدودی شاهد این هستیم که به دلیل فاصلههای موجود، حلقهای نورانی و شگفتانگیز به هنگام خورشید گرفتگی به وجود بیاید.
پدیده حیرتانگیز حلقه آتش
خورشید منظومه ما چیزی در حدود 696 هزار کیلومتر شعاع داشته و فاصله بین زمین، ماه و این ستاره به گونهای است که با در نظر گرفتن شعاع 1800 کیلومتری ماه، معمولا قمر سیاره میتواند کل دید ما از خورشید را مسدود کند. به عنوان مثال چنین مسئلهای برای سیاره مریخ رخ نمیدهد و در حالی که ابعاد و فاصلههای این سیاره و قمرهایش نسبت به زمین فرق دارند، خورشید گرفتگیهای مریخی همگی به شکل حلقه آتش هستند.
با این حال، همه میدانیم که اگر پدیدهای به صورت معمول رخ ندهد، شگفتی تماشای آن بسیار زیاد شده و علاقهمندان مختلفی را به خود جلب میکند. خورشید گرفتگی یکشنبه پیش رو هم از این لحاظ اهمیت دارد. در ادامه، ویدیویی را از کسوف سال 2013 در غرب استرالیا میبینیم که به هنگام طلوع خورشید، حلقه نورانی مدنظر ما را در آسمان این کشور پدیدار کرده است:
در ویدیو بالا، تاثیر عبور نور خورشید از افق و اتمسفر زمین هم به نوبه خود باعث افزایش شگفتیها شده و حلقه آتش این کسوف را به شکلی حیرتانگیز دفرمه کرده است. میبینیم که وقتی خورشید در ارتفاعات بالاتر دیده میشود، این تغییر حالت حلقه از بین میرود.
کسوف یکم تیرماه از ساعت 8:15 دقیقه به وقت ایران آغاز میشود و حلقه کامل آن در مناطقی مانند مرکز آفریقا، قسمتهایی از خاورمیانه و آسیا دیده میشود، اما در کشور ما و قاره اروپا، علاقهمندان تنها میتوانند خورشید گرفتگی جزئی را ببینند. فایل گیف زیر هم نحوه حرکت سایه ماه بر روی زمین را در یکشنبه آینده نشان میدهد و نقطه قرمز رنگ وسط سایه محل عبور حلقه آتش کامل را مشخص کرده است:
پخش زنده و کسوفهای آینده
البته نکته جالبتوجه این بوده که در حالت حداکثری، کسوف پیش رو میتواند در حدود 99.4 درصد از نور خورشید را مسدود کند، اما با این وجود، تماشای منظره این اتفاق در نوع خود منحصر به فرد است. متاسفانه به دلیل وقوع پاندمی کووید 19 و محدودیتهای مسافرتی حال حاضر، به احتمال قوی طرفداران پر و پا قرص کسوف و خسوف هیچ شانسی برای رفتن به مناطق خورشید گرفتگی کامل ندارند و مجبورند به تصاویر تهیه شده از این مناطق اکتفا کنند.
به علاوه، حلقه آتش روی یکشنبه از طریق سرویسهای استریم آنلاین قابل دسترسی بوده و شما میتوانید از طریق این لینک و این لینک به این پخش زندهها دسترسی داشته باشید. استریم سرویسهای مورد نظر از ساعت 10 صبح یکشنبه به وقت ایران شروع خواهد شد.
آخرین خورشید گرفتگی حلقهای رخ داده مربوط به سال 2019 میشود و همانطور که از تصویر آن در زیر پیداست، مناظر به وجود آمده در آسمان در نوع خود شگفتانگیز بودند:
بعد از خورشید گرفتگی 1 تیر، حلقه آتش دیگری در سال 2021 رخ خواهد داد، اما دیدن مرکز آن تنها از قطب شمال ممکن خواهد بود. با این حال در چند ماه آینده شاهد یک کسوف کامل دیگر هم هستیم.
در انتها باید هشدار داد که هیچ پدیده خورشید گرفتگی از جمله کسوف یکم تیر ماه نباید با چشم غیرمسلح دیده شوند و برای لذت بردن این پدیده شگفتانگیز استفاده از تجهیزات محافظتی مناسب را به هیچ وجه فراموش نکنید.