تحریم هواوی

مدیرعامل سابق گوگل از دلیل واقعی تحریم هواوی توسط آمریکا پرده برداشت

اریک اشمیت، مدیرعامل اسبق گوگل از دلیل واقعی تحریم هواوی توسط آمریکا پرده برداشت و نکات جالب توجهی را در مورد طرف چینی ارائه کرد.

از خیلی مدت‌ها قبل، حتی زمان ریاست جمهوری باراک اوباما، ما داستان‌های مختلفی را از سوی مقامات ایالات متحده در مورد هواوی می‌شنیدیم. آن‌ها می‌گویند شرکت چینی قابل اعتماد نیست،‌ زیرا از طریق درهای پشتی مخفی در گوشی‌های هوشمند و تجهیزات شبکه‌ی خود به طور پنهانی اطلاعات مشتریان و شرکت‌ها را جمع آوری می‌کند. آن‌ها ادعا می‌کنند که این اطلاعات به پکن ارسال می‌شود. در سال 2012 نیز هیأت قانون‌گذار ایالات متحده پیشنهاد داد که هر دو برند هواوی و زد تی ای در ایالات متحده آمریکا تحریم شوند.

این گذشت تا سال گذشته که وزارت بازرگانی ایالات متحده آمریکا هواوی را به خاطر نگرانی‌های امنیتی در فهرست تحریم‌های خود قرار داد. این تحریم هواوی را از دسترسی به زنجیره‌های تأمین آمریکایی محروم کرد و آن‌ها را مجبور کرد سرویس‌های موبایل خودشان (موسوم به HMS) را جایگزین سرویس‌های موبایل گوگل (GMS) کنند. با این حال هواوی موفق شد سال گذشته با فروش 240 میلیون نسخه گوشی هوشمند، 17 درصد بازار را به نام خود کند و جایگاه اپل را به عنوان دومین تولیدکننده‌ی موبایل در جهان تصاحب کند. علیرغم این، هواوی رهبر جهان در ارائه‌ی تجهیزات شبکه، یک تجارت مهم برای گسترش شبکه‌های 5G است.

ایالات متحده به متحدان خودش هشدار داد تا از تجهیزات هواوی برای راه اندازی شبکه 5G در کشور خود استفاده نکنند. برخی از کشورها این تهدید را جدی گرفتند (مانند ژاپن و استرالیا)، اما برخی دیگر اهمیتی برای هشدارهای ایالات متحده قائل نشدند (مانند آلمان و بریتانیا که البته بریتانیا اخیراً تصمیمش عوض شده است). امسال نیز همچنان تحریم هواوی پابرجا بود و وزارت بازرگانی آمریکا حتی کار را برای آن‌ها سخت‌تر کرد. اکنون هر سازنده‌ای که از فناوری آمریکایی استفاده می‌کند، نمی‌تواند چیپست‌های خودش را بدون کسب مجوز اولیه از ایالات متحده برای هواوی ارسال کند. در حالی که هیچوقت اثبات نشده است که هواوی از در پشتی محصولات خود برای اهداف جاسوسی استفاده می‌کند، اما مدیر ارشد سابق گوگل، اریک اشمیت ادعا می کند که این تولیدکننده چینی یک تهدید امنیتی رسمی محسوب می‌شود.

دلایل تحریم هواوی از زبان اریک اشمیت

اشمیت که حالا روی صندلی «هیئت نوآوری دفاعی آمریکا» در پنتاگون نشسته است،  در مصاحبه‌ای با رادیو بی‌بی‌سی این چنین گفته است:

شکی نیست که هواوی از شیوه‌هایی استفاده می‌کند که برای امنیت ملی قابل قبول نیست. شکی نیست که اطلاعات روترهای هواوی در نهایت به دست‌های پشت پرده می‌رسند. به هر حال این اتفاق افتاده و ما از آن مطمئنیم.

تحریم هواوی - اریک اشمیت

اریک اشمیت، مدیرعامل سابق گوگل

اما شرکت هواوی بارها و بارها اتهاماتی مانند آنکه اشمیت می‌گوید را رد کرده است. یک بیانیه از سوی ویکوتر ژانگ، مدیرعامل هواوی در بریتانیا یک بار دیگر تأیید کرده است که این شرکت به دولت کمونیستی چین نزدیک نیست. ژانگ در مصاحبه‌ای این چنین بیان کرده است:

اتهامات ارائه شده توسط اریک اشمیت که هم اکنون برای دولت ایالات متحده کار می‌کند صحیح نیست و مانند ادعاهای مشابه در گذشته، به دور از هرگونه شواهد محکمی است. هواوی از هر دولتی از جمله دولت چین مستقل است. جایی که ما با آن موافق هستیم و همیشه نیز گفته‌ایم، این است که پذیرفتن استانداردهای جهانی می‌تواند نوآوری را تضمین، رقابت را تقویت و همه چیز را به نفع آن کند.

با این حال قانونی در چین وجود دارد که می‌تواند هواوی را وادارد کند، در صوتر درخواست دولت در پکن، اطلاعات مربوط به مصرف کنندگان و شرکای هواوی در اختیار آن‌ها قرار گیرد.

گرچه اشمیت در مورد مرتکب شدن برخی تخلفات توسط هواوی مطمئن به نظر می‌رسد و آن را تهدیدی برای امنیت ملی آمریکا می‌داند، اما وی همچنین خاطر نشان کرده است که مشکل اصلی همکاری شرکت‌های آمریکایی با هواوی در سراسر جهان است که باعث شناخته‌تر شدن این برند می‌شود. مدیرعامل اسبق گوگل می‌گوید که انتخاب ما از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است، اما مجازات یک شرکت برای موفقیتش، به مشتریان آمریکایی کمکی نمی‌کند. در عوض پاسخ هواوی داشتن یک خط تولید و محصول به همان اندازه خوب است.

اشمیت اعتراف می‌کند که بخشی از دلیل تمایل نداشتن رهبران ایالات متحده به پیشرفت هواوی، تعصبات قدیمی آن‌ها است. اما این تعصبات چه چیزهایی هستند؟

اینکه چینی‌ها در کپی کردن چه چیزهایی خیلی خوب هستند، در سازماندهی کارها عملکرد مناسبی دارند و می‌توانند تعداد زیادی از کاربران را به سمت خود بکشانند. اما آن‌ها قرار نیست کارهای کاملاً جدیدی را انجام دهند. این تفکرات باید بیرون ریخته شود. چینی‌ها نیز همانند غربی‌ها در زمینه‌های تحقیقاتی و نوآوری به همان اندازه خوب هستند. آن‌ها حتی در سرقت فناوری هم خوب هستند. آن‌ها پول بیشتری خرج می‌کنند و این کار را به روشی متفاوت از غربی‌ها انجام می‌دهند. برای آنکه بتوانیم رقابت کنیم، باید عملکرد خودمان را کامل کنیم.

اشمیت خاطر نشان کرد که آمریکا و چین باید در حوزه‌ی فناوری با یکدیگر همکاری کنند و ایالات متحده نیز وقتی هر دو کشور روی کار در پلتفرم یکسانی هستند، می‌تواند از مزایای آن بهره‌مند شود. چین پول،‌ منابع و فناوری لازم برای پیشروی خودش را دارد، اما سوال اینجاست که آیا آن‌ها روی سیستم عامل‌های جهانی عمل می‌کنند، یا فقط مختص سیستم عامل‌های خود این شرکت هستند؟ بنابراین به نفع غرب است که در تمام پروژه‌های چین حضور داشته باشد.