پیشرفت های تکنولوژی در هیچ دورهای از تاریخ به اندازه حال حاضر نبوده و جالب است بدانیم که در دهههای گذشته، نظریهپردازان و علاقهمندان تصورات عجیبی در مورد توسعه فناوری در آینده داشتند.
پیشرفت های تکنولوژی تنها در طول چندین سال کامپیوترهای جیبی، ماشینهای الکتریکی، فناوریهای شگفتانگیز ارتباطی و اختراعات جالبتوجه دیگری را در اختیار ما گذاشتهاند. با این حال، همانطور که ما تصورات عجیبی در مورد وضعیت تکنولوژی در دههها و قرنهای آینده داریم، گذشتگان ما همچنین تصورات غیرمعمولی را در مورد شرایط حال حاضر دنیا داشتند. در ادامه با ما همراه باشید تا عکسهایی از این تصورات عجیب و غریب نظریهپردازان و افراد خیالباف دهههای گذشته را بررسی کنیم.
تصور نسلهای قبل از پیشرفت های تکنولوژی
البته باید گفت که برخی از این تصورات نه تنها به حقیقت پیوستهاند، بلکه چندین مرحله هم پیشرفتهتر شده و به سطحی از شکوفایی رسیدهاند که باور آن برای نظریهپردازان نسلهای قبل هم امکانپذیر نیست. با این وجود، تعداد زیادی از این ابداعات خیالی پیشرفت های تکنولوژی که به دوران زندگی ما نسبت داده شدهاند، عجیب، غیرمعمول، خطرناک و حتی خندهدار هستند!
برخلاف اتومبیلها، فناوری مربوط به دوچرخه پیشرفت زیادی در طول دهههای گذشته نداشته و انتظار هم نمیرود که چنین اختراعی بسیار فراتر از حالت کنونیاش توسعه یابد. با این حال، تصویر بالا که مربوط به دوران قبل از ساخت دینامهای مخصوص و چراغهای دوچرخهای بوده، امکانات نورپردازی قابلتوجهی را برای یک دوچرخه در نظر گرفته است.
چراغهای جلو و عقبی که دیده نشدن دوچرخه و دوچرخهسوار در تاریکترین مکانها را هم غیرممکن میکنند و الکتریسیته زیادی هم برای روش نگهداشتن آنها نیاز خواهد بود.
فاصلهگذاری اجتماعی
شاید طراح ایتالیایی که تصویر تخیلی بالا را سالها پیش کشید و چاپ کرد، به هیچ وجه تصور نمیکرد که در سال 2020 یک ویروس مرگبار دستگاه تنفسی نیاز به وجود دستگاههای زاده تخیل او را شدیدا بالا ببرد. در این نقاشی هر شخص با وسایل نقلیهای جم و جور در شهر جابهجا میشود و بدون اینکه تماس فیزیکی چندانی با دیگران داشته باشد، به کارهای روزمره خود میرسد. البته مشخص نیست که طراح این ایده موتور، باتری و یا وسیلههای هدایتی دیگر مورد نیاز این تجهیزات را در کجا جا داده است؟
نکته جالبتوجه در مورد این عکس از تصور گذشتگان از پیشرفت های تکنولوژی تمایل خیالپردازی به شکلی مثبت در مورد آسمانخراشها و مگاشهرهای آینده است. شاید در عصر حاضر کمتر کسی وضعیت شهرها در چند دهه دیگر را به این سبزی و سالمی تصور کند، اما به دلایلی نامشخص، طراح عکس بالا تصور کرده که زمینیان با گذشت سالها بیشتر به فضای سبز و سلامت سیاره و خودشان اهمیت خواهند داد.
در دهه 30 میلادی فروشندگانی که نورهای نئون را به علاقهمندان و خریداران گوناگون معرفی میکردند، از چنین کیفهای جم و جور و شگفتانگیزی برای نمایش تواناییهای لولههای نئونی استفاده میکردند.
دنیای بازیهای کامپیوتری
یک قرن از تصویر قبلی جلوتر میرویم و به عکس بالا از سال 2002 میرسیم؛ تصویری که در زمان خود اوج تجهیزات در دسترس برای بازیهای رایانهای را نشان میداد و صاحب خوششانس آن در دوران خود، به عنوان سلطان بازیهای ویدیویی در نظر گرفته میشد. مقایسه مانیتورهای بزرگ و بیکیفیت بالا با نمایشگرهای باریک و عریضی که در حال حاضر در دسترس علاقهمندان هستند، به خوبی پیشرفت های تکنولوژی را به ما نشان داده و سرعت توسعه فناوریهای گوناگون را یادآور میشود.
این مورد از لیست ما هم خندهدار و هم خطرناک به نظر میرسد؛ در دوران گذشته تصور میشد که پیشرفتهای مد و فشن به سطحی خواهد رسید که پوشیدن چنین لباسهایی را به موضوعی عادی تبدیل خواهند کرد. البته عجیب است که طراح ایده همچنان ارتباطات ما را به سیم و تلفنهای بزرگ و جاگیر محدود کرده و در عین حال، معلوم نیست که قرار دادن یک حباب بزرگ روی سر کاربر دقیقا چه استفادهای میتواند داشته باشد.
تصاویری مانند آنچه در بالا میبینیم به ما نشان میدهند که تصورات نسلهای قبل در مورد پیشرفت های تکنولوژی در حوزه هوافضا و لباسهای فضانوردی تا چه حد با واقعیت حال حاضر فاصله داشته است. البته آنچه در بالا میبینیم یک نمونه واقعی از طرحی برای لباس فضایی نبوده و تنها تصورات یکی از علاقهمندان را به ما نشان میدهد. این لباس بیشتر به وضعیت شخصیتهای کارتونی شباهت دارد تا تجهیزاتی که یک فضانورد حرفهای با آن روی ماه قدم میزند.
ایستگاه چرت زدن
از زمانی که کمپانی گوگل در مراکز خود ایستگاههای خلاقانهای را برای چرت روزانه طراحی کرده، ایده ساخت چنین امکاناتی در شرکتهای دیگر هم مورد توجه قرار گرفته است. امکاناتی که به شما اجازه استراحت کوتاه مدت و خواب نیم روزی را میدهند تا به جای چرت زدن پشت میز کار و کاهش بازدهی، خستگیتان را در محلی مناسب از بین برده و سریعا به کارهای خود برگردید. عکس بالا هم ایده اولیه چنین امکاناتی را به ما نشان میدهد؛ البته نفس کشیدن به هنگام پایین آوردن پوسته حباب این طرح قدیمی مطمئنا چالشبرانگیز خواهد بود.
اتومبیلها کاندیدهای خوبی برای نشان دادن پیشرفت های تکنولوژی در هر دورانی هستند و در حالی که خودروهای الکتریکی کمپانی تسلا ایلان ماسک در کنار اتومبیلهای شگفتانگیز دیگر، ایدههای طراحی را به سطح دیگری بردهاند، نظریهپردازان دهههای گذشته هم تصورات جالبتوجهی در مورد ظاهر ماشینها داشتند.
البته طرحی که در این تصویر میبینیم آنقدرها هم حیرتانگیز و دیدنی نیست، اما به احتمال قوی در دوران خود ساخت اتومبیل با چنین ظاهری یک کار عجیب و غیرمنتظره به حساب میآمده است.
هماکنون تصاویر دیدنی زیادی از خانهها و پاتوقهای افراد معروف و ثروتمند منتشر میشوند که امکانات و تجملات محل زندگی آنها را به ما نشان داده و حسادت بسیاری از علاقهمندان را برمیانگیزند. این نقاشی هم که تصور گذشتگان از چنین تجملاتی را نشان میدهد، چندان با خانههای لاکچری امروزی متفاوت نیست و تنها کافی است که نمایشگرهای آن را با مانیتورهای بزرگتر جایگزین کرده و یک کنسول بازی پیشرفته را به جای تجهیزات بازی قدیمی داخل عکس جایگزین کنیم.
به علاوه، قرار گرفتن یک استخر جادار در وسط اتاق هم اصلا نیازی به تغییر ندارد!
پیشرفت های تکنولوژی در تلفنهای قدیمی
عکس بالا تلفنی از دهه 70 میلادی را نشان میدهد و به ما یادآور میشود که پیشرفت های تکنولوژی ظاهر گجتها و وسایل الکترونیکی روزمره را شدیدا تغییر داده و به مراتب زیباتر کرده است؛ در حالی که عدهای از طرفداران طرحها و وسایل آنتیک و قدیمی شدیدا علاقهمند به داشتن این تلفن گلدار هستند، بسیاری هم خدا را شکر میکنند که ظاهر تلفنهای مختلف در حال حاضر بسیار شیکتر و جذابتر شده است.
جالب است بدانیم که از زمان ثبت این تصویر تاکنون، تجهیزات مربوط به اشتراکگذاری موسیقی به این شکل، تغییر چندانی نکرده و همچنان راه حل هوشمندانهای برای هشت کودک که میخواهند بدون مزاحمت برای بقیه به یک منبع صوتی گوش دهند، ارائه نشده است. با این حال میتوان اطمینان داشت که هندزفریها و موزیک پلیرها از آن دوران تاکنون بسیار کوچکتر و جم و جورتر شدهاند و دیگر لازم نیست تا یک صفحه موسیقی بزرگ شامل یک آهنگ را در وسیلهای بسیار بزرگتر قرار داد.
یکی از پیشرفتهترین طرحها برای تجهیزات پخش موسیقی که در دوران خود بسیار آوانگارد و شگفتانگیز به نظر میرسید. وسایل پخش کننده صفحههای موسیقی و تجهیزات جانبی در قالبی از مرمر قرار گرفتهاند و با ظاهری نه چندان زیبا و در عین حال شوکه کننده، تازهترین امکانات و پیشرفت های تکنولوژی دوران خود را به خریداران ثروتمند ارائه میدهند.
طرحی شیک و جم و جور از تلفنهای ثابت که همین حالا هم علاقهمندان بسیاری حاضرند پول خوبی را بابت داشتن آن در خانه خود پرداخت کنند. البته مشخص نیست که گلهای سفید اطراف دقیقا چه نقشی در این عکس تبلیغاتی دارند.
غذا ساز جادویی
این عکس به ما نشان میدهند که اختراع و عرضه گسترده اجاق ماکروویو چه انقلابی را در صنعت وسایل پخت پز ایجاد کرد و زندگی بسیاری از افراد را بسیار سادهتر کرد. البته پروسه گرم کردن داخل این اجاقها در دوران خود آنقدر غیرمعمول بود که برخی سازندگان لازم میدانستند که در تبلیغات خود به جادویی نبودن این تکنیک پخت و پز اشاره کنند.
در حالی که دستگاههای پخش ویدیو کروی در دوران خود کاربرد فراوانی نداشتهاند و در حال حاضر هم دیدن ویدیو در داخل آنها غیرمعمول و عجیب به نظر میرسد، طراحی این وسایل در نوع خود منحصر به فرد بوده و میتوان از آنها به عنوان وسیلهای تزئینی استفاده کرد.
خوشبختانه با وجود تمامی پیشرفت های تکنولوژی در حال حاضر، کمپانیهای گوناگون از موضوعاتی مانند سیگار کشیدن و رفتارهای اینچنینی برای جذابتر کردن تبلیغات خود استفاده نمیکنند.
نمایش پیشرفت های تکنولوژی با یک اسپیکر عجیب
این عکس از آرشیو کمپانی میتسوبیشی نشان میدهد که اگر هدف ساخت بزرگترین و پیشرفتهترین محصول الکترونیکی باشد، هیچ مرزی برای ساخت این وسایل توسط کمپانیهای عظیم وجود ندارد. البته هنوز مشخص نیست که دقیقا چه کاربردی برای این بلندگوی فوقالعاده بزرگ در نظر گرفته شده و هنوز کسی نمیداند که گوش کردن به موسیقی از آن دقیقا چه حسی خواهد داشت. با این حال هر گونه نویز و صدای ناهنجار وارد شده به اسپیکر قطعا خوشآیند نخواهد بود.
شاید باور نکنید ولی این وسیله حمل و نقل شگفتانگیز که نمونهای از آن در یکی از فیلمهای مردان سیاه پوش به نمایش گذاشته شده بود، در دهه 30 میلادی ساخته شده است. البته دلایل بسیاری وجود دارند که چرا با گذشت 90 سال از ساخت نمونه اولیه و همچنین تمامی پیشرفت های تکنولوژی از دهه 30 تاکنون، این اتومبیل عجیب به وسیلهای برای استفاده عموم تبدیل نشده است.
آخرین مورد از لیست هم طرح جالبی بوده که در دوران خود طرفداران خاصی داشته است. با دکمههایی بزرگ و نارنجی که دیدن و تشخیص دادن آنها برای همه کاربران امکانپذیر بوده و مخصوصا سالمندان و کسانی که با تجهیزات تکنولوژیکی دیگر مشکل دارند، میتوانند به راحتی از این وسیله استفاده کنند. البته برخی هم معتقدند که ساخت چنین دکمههای بزرگی کاملا بیدلیل بوده و شاید به همین خاطر نمونههای زیادی از این تلفن ثابت در طول دهههای گذشته تولید نشده است.