کاوشگر استقامت ناسا پنجشنبه این هفته به مریخ می‌رود

کاوشگر استقامت ناسا پنجشنبه این هفته به مریخ می‌رود

کاوشگر استقامت (Perseverance) ناسا که بسیاری آن را با نام مریخ 2020 می‌شناسند، در پنجشنبه هفته جاری راهی مریخ خواهد شد. در بررسی جزئیات این اتفاق با ما همراه باشید.

مدیران ناسا به تازگی اعلام کردند که کاوشگر استقامت (Perseverance) این آژانس فضایی که با نام کاوشگر مریخ 2020 هم شناخته می‌شود، در انتهای هفته جاری زمین را به مقصد سیاره سرخ ترک می‌کند.

در دوشنبه گذشته بود که رئیس ناسا، جیم برایدنستین (Jim Bridenstine) اعلام کرد که ماموریت مریخ‌نورد استقامت تمامی تاییدیه‌های لازم برای شروع را کسب کرده و در تاریخ 30 جولای، به قصد یافتن نشانه‌هایی از حیات میکروبی روی سیاره سرخ، راهی مریخ خواهد شد.

برایدنستین می‌گوید که با وجود ادامه پاندمی کووید 19 و مشکلات مختلفی که کل جهان با آن‌ها درگیر است، تیم پروژه مریخ 2020 از خود استقامت زیادی نشان داده‌ و برخلاف تمامی چالش‌های موجود، این پروژه در زمان تعیین شده خود پیش رفت و به زودی هم شاهد شروع به کار کاوشگر مورد نظر خواهیم بود.

پرتاب کاوشگر استقامت به سمت مریخ

گفته شده که کاوشگر استقامت ناسا در ساعت 16:20 روز پنجشنبه، 30 جولای از سکوی پرتاب کیپ کاناورال ایالت فلوریدای آمریکا، سوار بر موشک اطلس 5 آمریکا، به سمت سیاره مریخ پرتاب خواهد شد و امکان تماشای زنده این پرتاب همانند سایر وقایع مهم تلاش‌های فضایی آژانس فضایی ایالات متحده، از طریق این لینک در کانال یوتیوب ناسا و همچنین سایر پلتفرم‌های دیگر وجود دارد.

کاوشگر استقامت ناسا پنجشنبه این هفته به مریخ می‌رود

پس از طی کردن مسیری که 7 ماه طول می‌کشد، گفته شده که کاوشگر استقامت در تاریخ 18 فوریه 2021 در دهانه جزرو (Jezero Crater) مریخ فرود خواهد آمد. مریخ‌نورد استقامت دارای شش چرخ بوده و با وزن تقریبی یک تن، مجهزترین، پیشرفته‌ترین و کاربردی‌ترین کاوشگری بوده که ناسا به سیاره سرخ فرستاده است. قبل از این هم 4 مریخ‌نورد دیگر توسط این سازمان فضایی پیشرو روی سیاره مریخ قرار داده شده‌اند.

در کنار تجهیزات اکتشافی معمولی که روی چنین کاوشگرهایی قرار می‌گیرند، ناسا برای اولین بار یک هلیکوپتر کوچک با نام “Ingenuity” را سوار بر مریخ‌نورد استقامت به سیاره سرخ خواهد فرستاد تا از این طریق، داده‌های ارزشمندی را از آسمان این سیاره شگفت‌انگیز جمع‌آوری کند. به علاوه، یک بازوی رباتیک، تعداد زیادی دوربین و یک جفت میکروفون هم روی این کاوشگر که به اندازه یک خودرو اس یو وی بزرگ است، قرار گرفته‌اند.

برای بررسی وضعیت فسیل‌های باستانی تشکیل شده از میکروب‌های چند میلیون و میلیارد ساله، کاوشگر استقامت مجهز به دو پرتو لیزر و همچنین تجهیزات لازم برای آنالیز شیمیایی نمونه‌ها به کمک پرتو ایکس است. به علاوه گفته شده که نمونه‌هایی از رسوبات و سنگ‌های مریخی هم توسط این کاوشگر جمع‌آوری می‌شوند تا در ماموریت‌های آینده آژانس فضایی ایالات متحده توسط کاوشگر دیگری به زمین بازگردانده شوند.

اکتشاف مریخ در دهه دوم قرن 21

چنین فرآیندی از جمع‌آوری نمونه برای مشخص کردن این موضوع که آیا در گذشته‌های دور، حیات روی سیاره سرخ وجود داشته، فوق‌العاده مهم بوده و می‌توان با آنالیز نمونه‌های جمع‌آوری شده دریافت که بقایای رسوبی موجود توسط فرآیندهای زیستی موجودات زنده به وجود آمده‌اند یا خیر؟

بر اساس اطلاعات موجود، دانشمندان ناسا قصد دارند تا ماموریت کاوشگر مریخ 2020 را بر اساس اکتشافات و بررسی‌های پیشین روی این جرم آسمانی شگفت‌انگیز ادامه دهند. اکتشافاتی که ثابت کردند در گذشته‌های دور و میلیاردهای سال پیش، مریخ منابع آب عظیمی داشته و در کنار سرسبزی باستانی خود، اتمسفر ضخیمی برای محافظت از حیات احتمالی ساکن سیاره داشته است.

به نظر می‌رسد که شرایط خوش آب و هوای مورد نظر برای مدت طولانی در جریان بوده‌ و به همین دلیل، امکان دارد که از این طریق، مقدمات لازم برای به وجود آمدن گونه‌ای از حیات مریخی روی سیاره سرخ فراهم شده باشد.

پرتاب روز پنجشنبه سومین ماموریتی خواهد بود که در ماه جاری، توسط یک کشور جویای اکتشاف روی سیاره سرخ، انجام خواهد شد. پیش از این دیدیم که کاوشگر مریخی امید (Hope) کشور امارات متحده عربی، در هفته‌های اخیر به سمت سیاره سرخ پرتاب شد و از طرف دیگر، چین هم در هفته‌ای که گذشت، رباتی با نام تیانون 1 (Tianwen-1) را به عنوان اولین مریخ‌نورد خود به سیاره همسایه ما در منظومه شمسی فرستاد.

کاوشگر استقامت ناسا پنجشنبه این هفته به مریخ می‌رود

اگر ماموریت چین با موفقیت انجام شود، کشور مورد نظر بعد از آمریکا دومین کشوری خواهد بود که یک کاوشگر را با موفقیت روی سیاره مریخ فرود آورده است. البته چین پیش از این دو ماه نورد را روی قمر زمین فرود آورده بود.