در این مطلب به بررسی راهحلهای برطرف کردن مشکل شارژ نشدن لپ تاپ با وجود اتصال شارژر میپردازیم.
شارژ نشدن لپ تاپ از مشکلاتی است که موجب تاخیر در کارهای شما خواهد شد و مطمئنا با اتمام شارژ باتری، استفاده از لپ تاپ ممکن نخواهد بود. ولی در موارد بسیاری مشکل شارژ نشدن لپ تاپ قابل حل است.
در مطلب پیش رو به بررسی چند روش برطرف کردن مشکل شارژ نشدن لپ تاپ در حین اتصال شارژر میپردازیم. مدل لپ تاپ شما ایسوس، دل، لنوو، اچ پی یا هر مدل دیگری باشد راهحلهای زیر به شما کمک خواهند کرد.
اتصالات فیزیکی کابل را بررسی کنید
قبل از عیبیابی پیشرفته بهتر است موارد ابتدایی را چک کنید. مطمئن شوید که کابل شارژر لپ تاپ را محکم در پورت شارژ قرار دادهاید. آنگاه اتصال دوشاخه شارژر به پریز را چک کنید؛ در صورت کار نکردن پریز بهتر است پریزهای دیگر را امتحان کنید.
بررسی اتصالات آداپتور برق متناوب را فراموش نکنید. اتصالات آداپتور ممکن است با برخورد پا یا تکان خوردن قطع شده باشد.
فراموش نکنید که هدف ما برطرف کردن مشکل شارژ نشدن لپ تاپ با وجود اتصال شارژر است. اگر چنین مشکلی ندارید این مطب در موارد دیگر به شما کمک نخواهد کرد.
باتری را جدا کرده و شارژر را وصل کنید
در قدم بعدی باید از کارکردن باتری اطمینان حاصل کنید. اگر لپ تاپ شما دارای باتری قابل جدا شدن است آن را کاملاً از دستگاه جدا کنید. همیشه باید قبل از انجام چنین کاری، کامپیوتر را خاموش کرده (اگر هنوز خاموش نشده باشد) و شارژر را جدا کنید.
پس از جدا کردن باتری، دکمه پاور را چند ثانیه نگه دارید تا مابقی شارژ موجود در سیستم تخلیه شود. پس از این کار، شارژر را متصل کرده و لپ تاپ را روشن کنید.
اگر عملکرد لپ تاپ نرمال است پس مشکل از باتری آن است. باتری را مجددا در جای خود قرار داده و مطمئن شوید که همه اتصالات درست در جای خود قرار دارند. اگر این کار مشکل شارژ نشدن لپ تاپ را حل نکرد، باتری از کار افتاده و باید آن را تعویض کنید.
در صورتی که لپ تاپ شما باتری جداشدنی ندارد باید دستگاه را باز کرده و آن را بیرون بیاورید. اگرچه انجام چنین کاری ممکن است موجب ابطال ضمانتنامه شده و صدمات بیشتری به لپ تاپ وارد کند. راه حل ایمنتر سپردن لپ تاپ به تعمیرکار برای بررسی دستگاه با ابزارهای تخصصی است.
مطمئن شوید که از شارژر و پورت صحیح استفاده میکنید
در ادامه باید اطمینان حاصل کنید که برق کافی به کامپیوتر میرسد. اتصال شارژر به پورت صحیح لپ تاپ را چک کنید. بسیاری از لپ تاپ ها تنها یک پورت برای شارژ دارند ولی لپ تاپ های جدیدتر ممکن است از USB-C به عنوان پورت شارژر استفاده کنند. همه پورتهای USB-C لپ تاپ را چک کنید چرا که برخی تنها برای انتقال دادهها استفاده میشوند.
بهتر است از شارژر اصلی لپ تاپ استفاده کنید. شارژرهای تقلبی ممکن است به باتری آسیب برسانند. مدلهای غیراصل ممکن است قدرت کافی نداشته باشند که این به شارژ آهسته یا شارژ نشدن لپ تاپ منجر میشود. این به ویژه در مورد کابلهای USB-C صحیح است چرا که اغلب آنها برای شارژ دستگاههایی بزرگی مانند لپ تاپ طراحی نشدهاند.
کابل و پورتها را چک کنید
اگرچه پیش از این نیز اتصالات کابل را چک کردید، اکنون بهتر است کابل را با دقت بیشتری بررسی کنید.
تمامی طول سیم شارژر را برای یافتن فرسودگی یا صدمات دیگر چک کنید. برآمدگی یا بدشکلی سیم را بررسی کنید. بو کردن آداپتور شارژر هم فکر خوبی است؛ اگر آداپتور بوی سوختگی میدهد احتمالاً دچار مشکل شده و باید آن را تعویض کنید.
در نهایت پورت شارژر لپ تاپ را بررسی کنید. اگر اتصال شارژر شل است کمی آن را جابجا کنید تا اتصال بهتر برقرار شود.
همچنین پورت شارژر را چک کنید که با آشغال و گرد و خاک پر نشده باشد. آشغال و گرد و خاک بیش از حد میتواند موجب شارژ نشدن لپ تاپ شود. میتوانید پورت را با مسواک، خلال دندان یا هر وسیله کوچکی تمیز کنید.
برای جلوگیری از صدمات بیشتر در آینده بهتر است کابل شارژر را منظم نگه دارید که فشار اضافه به پورت وارد نکند. آداپتور نباید از میز یا جاهای دیگر آویزان باشد چرا گه این ممکن است فشار رو به پایینی به کانکتور وارد کرده و پس از مدتی موجب از بین رفتن اتصال شود.
محدود کردن استفاده از منابع
ممکن است شارژ نشدن لپ تاپ به دلایل غیر سختافزاری باشد. اگر کارهای سنگین با کامپیوتر انجام میدهید ممکن است شارژر با سرعت کافی نتواند برق دستگاه را تامین کند.
برای مثال اگر کامپیوتر داغ شود، فن باید برای خنک کردن آن با قدرت بیشتری کار کند که این شارژ باتری بیشتری مصرف میکند. زمانی که نرمافزارهای زیادی همزمان در حال اجرا هستند شارژ باتری با سرعت بیشتری خالی میشود. نرمافزار تسک منیجر را (با استفاده از کلیدهای Ctrl و Shift و Esc) باز کرده و برنامههای در حال اجرا را بررسی کنید.
اگر فکر میکنید که این دلیل شارژ نشدن لپ تاپ است تعدادی از نرمافزارها را ببندید یا سیستم را به منظور خنک شدن خاموش کنید. با نرمال شدن عملکرد، لپ تاپ را روشن کرده و ببینید که شارژر کشش حجم کاری معمول را دارد یا خیر.
چک کردن ویندوز و گزینههای شارژ لپ تاپ لنوو
مشکلات دیگر نرمافزاری نیز میتواند موجب شارژ نشدن لپ تاپ شود. گرچه برنامههای شارژدهی ویندوز گزینههای خاصی برای جلوگیری از شارژ نشدن باتری ندارد؛ ولی دستکاری تنظیمات ممکن است موجب خاموش شدن لپ تاپ در سطح خاصی از شارژ شود.
از طریق آدرس Settings > System > Power & sleep به صفحه تنظیمات شارژ ویندوز رفته و روی Additional power settings در قسمت راست صفحه کلیک کنید. در آنجا Change plan settings را انتخاب کنید.
میتوانید برای تغییر پیشرفته تنظیمات روی Change advanced power settings کلیک کنید ولی آسانترین کار، انتخاب گزینه Restore default settings for this plan است.
اپ خاصی در لپتاپ لنوو ممکن است موجب بروز مشکل شارژ میشود. از منوی استارت عبارت Lenovo Vantage را جست و جو کنید (نام این اپ در سیستمهای قدیمیتر Lenovo Settings است).
با باز شدن این اپ روی Power در Hardware Settings کلیک کنید آنگاه به پایین صفحه رفته و گزینه Charge Threshold را پیدا کنید. اگر اسلایدر Custom battery charge threshold فعال باشد میتوانید حداقل و حداکثر درصد شارژ باتری را انتخاب کنید.
برای مثال اگر 50 درصد را برای گزینه Start charging when below و 80 درصد را برای Stop charging at انتخاب کنید، کامپیوتر شما در 50 درصد شروع به شارژ شدن کرده و در 80 درصد شارژ شدن را متوقف میکند.
این موارد میتواند موجب متوقف شدن شارژ لپ تاپ شود، پس بهتر است آنها را غیرفعال کنید.
بروزرسانی و نصب دوباره درایورهای باتری
از آنجایی که باتری وسیلهای خارجی است ویندوز از درایورهای خاصی برای اتصال به آنها استفاده میکند. اگر کامپیوتر شما به برق وصل است و شارژ نمیشود، بروزرسانی و حذف آن درایورها ممکن است موجب شروع پروسه شارژ شود.
روی دکمه استارت راست کلیک کنید یا کلید ویندوز را با کلید X بفشارید و آنگاه Device Manager را از منو انتخاب کنید. قسمت باتری را باز کرده تا دو گزینه آداپتور برق متناوب مایکروسافت-Microsoft AC Adapter و Microsoft ACPI-Compliant Control Method Battery را ببینید.
روی هر کدام از این گزینهها راست کلیک کرده و Update Driver را انتخاب کنید. امکان آنکه هیچ بروزرسانی یافت نشود وجود دارد ولی امتحان این روش هم ضرری ندارد. میتوانید درایورها را به صورت دستی بروزرسانی کنید ولی شاید شرکت سازنده کامپیوتر شما درایور خاصی را برای باتری در نظر نگرفته باشد.
اگر بروزرسانی کارساز نبود، روی هر کدام از درایورهای باتری راست کلیک کرده و Uninstall device را انتخاب کنید. این کار موجب متوقف شدن برقراری ارتباط لپ تاپ با باتری میشود ولی با ریست کردن دستگاه، درایور دوباره نصب خواهد شد.
پس از ریست شدن به ویندوز اجازه دهید که درایور باتری را دوباره نصب کند. اگر این کار هم عملی نشد، پروسه را دوباره تکرار کنید؛ ولی با خاموش کردن لپ تاپ پس از نصب دوباره درایور، شارژر را کشیده، باتری را جدا کرده و آنگاه همه چیز را سر جای خود قرار داده و کامپیوتر را روشن کنید.
شارژر دیگری را امتحان کنید
تا اینجا همه موارد مجانی برای رفع مشکل شارژ نشدن لپ تاپ را امتحان کردیم. راهحل آخر خریداری یک شارژر جدید و امتحان کردن آن است.
اگرچه شارژرهای غیراصل زیادی در بازار وجود دارند ولی پیشنهاد میکنیم که از شارژر اصلی شرکت تولیدکننده استفاده کنید. قطعات جانبی غیراصل معمولاً استانداردهای کیفی را رعایت نمیکنند و شارژرهای غیراصل ممکن است به لپ تاپ آسیب زده و حتی موجب آتش گرفتن آن شود.
اگر شارژ اصل در دسترس نباشد بهتر است برای خرید امنتر به بررسیهای انجام شده در مورد مدلهای مد نظر مراجعه کنید.
کلام آخر
روشهای بالا به احتمال زیاد مشکل شارژ نشدن لپ تاپ را برطرف خواهد کرد. در غیر این صورت ممکن است یکی از قطعات داخلی کامپیوتر صدمه دیده باشد که این عملکرد باتری را مختل میکند. در این صورت بهتر است لپ تاپ را به یک تعمیرگاه کامپیوتر بسپارید.
به یاد داشته باشید که باتریها با گذشت زمان ضعیفتر میشوند. میزان نگه داشتن شارژ در همه باتریها پس از مدتی سیر نزولی پیدا میکند.