شاید تیتر طعنه آمیز به نظر برسد، اما حقیقت دارد و ویروس کرونا هواوی را به بزرگترین سازنده گوشی هوشمند در دنیا تبدیل کرد.
همه گیری بیماری کرونا سبب تعطیلی کارخانههای بسیاری شد و خط تولید کمپانیهای مختلف را با مشکل مواجه ساخت. شیوع این بیماری که از اواخر سال 2019 از شهر ووهان شروع شد، ضرر مالی بسیاری برای کسب و کارهای کوچک و بزرگ در سراسر دنیا به همراه داشت. با وجود این شرایط، ویروس کرونا هواوی را به بزرگترین سازنده گوشی در دنیا تبدیل کرد. اما این اتفاق چگونه رخ داد؟
هواوی در سه ماهه دوم سال 2020 با عرضه 55.8 میلیون دستگاه گوشی هوشمند به بازار، توانست بالاتر از دو رقیب خود یعنی سامسونگ و اپل قرار بگیرد که هرکدام در بازهای مشابه به ترتیب 53.7 و 45.1 میلیون گوشی هوشمند فروختند. بدین ترتیب غول چینی با در دست داشتن 19.6 درصد از بازار جهانی موبایل، جایگاه نخست را از آن خود کرد و سامسونگ با سهم 18.9 و اپل با سهم 15.8 درصدی را پشت سر گذاشت.
برخلاف سامسونگ که صفر تا صد طراحی و تولید قطعات و ایضا مونتاژ آنها برای ساخت گوشی را خود در کارخانههایش انجام میدهد، هواوی یک کمپانی فبلس است؛ بدان معنا که خود خط تولید ندارد و تنها طراحی گوشی را انجام را میدهد. هواوی طراحی مودم و چیپست موبایلهای خود را با کمک TSMC تایوانی انجام میدهد و تولید آنها را نیز مجددا به همکار تایوانی خود سپرده است. نمایشگر از کمپانیهای دیگر همچون سامسونگ و BOE خریداری، دوربین توسط کمپانی آلمانی لایکا و سونی تولید و تراشههای حافظه و رم از کمپانیهایی نظیر میکرون تهیه میشوند. مونتاژ نهایی این قطعات و ساخت گوشی نیز بر عهده کمپانیهای دیگر است که فاکسکان تایوانی اصلیترین آنها محسوب میشود. کمپانیهای دیگر مانند BYD چینی نیز از دیگر تولید کنندگان گوشیهای هواوی هستند.
و اما با وجود تحریمها و البته شیوع کرونا هواوی چگونه توانست جایگاه نخست را از چنگال سامسونگ بیرون آورد؟ برخلاف تصور افزایش ظرفیت تولید و یا محبوبیت گوشیهای این کمپانی در این راه کمکی به هواوی نکرد، بلکه کاهش عرضه سامسونگ سبب شد تا هواوی در این رقابت به جایگاه نخست برسد.
سامسونگ در سه ماهه دوم سال 2019 با فروش 76.9 میلیون دستگاه گوشی هوشمند، 23.2 درصد از بازار جهانی را در دست داشت، در حالی که در همان زمان هواوی با عرضه 58.7 میلیون دستگاه، سهم 18.7 درصدی از بازار داشت. در واقع سامسونگ در مقایسه با زمان مشابه در سال گذشته با کاهش عرضه 30 درصدی روبرو شده است. نکته جالب اینجاست که هواوی نیز نسبت به زمان مشابه در سال 2019 با کاهش تولید 5 درصد مواجه شده و در مقایسه با سه ماهه دوم سال گذشته 2.9 میلیون دستگاه کمتر گوشی فروخته است.
کاهش تقاضا و تعطیلی خطوط تولید از جمله عوامل اصلی برای کاهش عرضه هستند. حال با توجه به اینکه هواوی فبلس است و چندین کمپانی در چندین کارخانه در نقاط مختلف دنیا وظیفه تولید قطعات و گوشیهای آن را بر عهده دارند، در مقابل تعطیلی خطوط تولید آسیب کمتری میبیند و به عبارتی با توزیع زنجیره تامین و تولید خود، توزیع ریسک را نیز انجام داده است.
و اما نکته بسیار مهم دیگری که باید به آن توجه داشت این است که هواوی موفقیت خود را در اصل مدیون خاک خود است. 72 درصد از کل فروش هواوی متعلق به بازار کشور چین و تنها 28 از فروش آن در بازار جهانی است. به گزارش روزنامه چینی South China Morning Post متعلق به گروه علی بابا، 26 درصد از گوشیهای هوشمند در کشور چین از محصولات هواوی هستند. در حال حاضر در کشور چین با 1.44 میلیارد نفر جمعیت، 1.6 میلیارد گوشی هوشمند روشن وجود دارد که از این مقدار 416 میلیون دستگاه هواوی است. ناگفته نماند پس از هواوی اپل با سهم 21 درصدی (336 میلیون دستگاه) دومین برند پرطرفدار گوشی در چین است.
پس در اینجا جمعیت 1.5 میلیارد نفری چین یک برگ برنده مهم برای این کمپانی است که به آن کمک کرد در حالی که دیگر بازارها با رکود مواجه هستند، بازار داخلی چین بتواند هواوی را به جلو ببرد. ناگفته نماند تلاشها و اقدامات سختگیرانه دولت چین برای بازیابی توان اقتصادی و راه اندازی مجدد خطوط تولید در خاک این کشور نیز بی تاثیر نبودهاند. ویروس کرونا هواوی را به بزرگترین فروشنده گوشی هوشمند در دنیا بدل کرد و به گفته تحلیلگران اگر این ویروس شیوع نمییافت، هواوی نیز به جایگاه نخست در بین سازندگان گوشی هوشمند نمیرسید. این کمپانی توانست از بازیابی اقتصادی چین نهایت بهره را ببرد.
گرچه به گفته تحلیلگران ایستادن هواوی در جایگاه بزرگترین سازنده گوشی هوشمند در دنیا موقتی است. این کمپانی با تحریمهای وحشتناکی مواجه شده و مهمترین تامین کننده آن یعنی TSMC که سازنده تراشه برای گوشیهای این کمپانی بود، از ماه آینده دیگر هیچ چیپستی به هواوی تحویل نمیدهد. کمپانی چینی SMIC نیز به دلیل استفاده از تجهیزات و فناوری آمریکایی حق همکاری با هواوی را ندارد و در صورت تخطی از آن با تحریم مواجه میشود. گوگل نیز اجازه استفاده از نرم افزارها و سرویسهای را از هواوی دریغ کرده که سبب کاهش چشمگیر محبوبیت گوشیهای هواوی در بازارهای جهانی (بازارهایی غیر از چین) شده است.
همچنین پس از بازیابی و بهبودی اقتصاد جهانی، عرضه و تقاضا برای گوشی هوشمند در بازارهای دیگر نیز رونق گرفته و به باور تحلیلگران سلطه بر بازار چین دیگر نمیتواند سبب پیشتازی هواوی شود. انتظار میرود رقبای هواوی نیز قدرتمندتر از حال مجددا به بازار بازگردند. برای مثال بر طبق تحلیلها انتظار میرود اپل با معرفی نخستین آیفونهای 5G در پاییز امسال، رهبری بازار گوشیهای 5G را در دست بگیرد. هرچند در حال حاضر نیز فروش iPhone SE 2020 موفقیت زیادی برای اپل به همراه داشت و تاثیر فراوانی بر افزایش عرضه و فروش 25 درصدی گوشیهای اپل در سه ماهه دوم سال 2020 در مقایسه با سه ماهه دوم 2019 داشت.