اخیرا نیروی هوایی آمریکا به استفاده از سگ رباتیک نگهبان برای محافظت از هواپیماهایش روی آورده و این ماشینها را در پایگاهایش مستقر کرده است.
استفاده از رباتها در نقشهای مختلف روزانه بیش از پیش افزایش مییابد و این ماشینهای خستگی ناپذیر در ماموریتهای رزمی و غیر رزمی نظامی نیز حضور بسیار پررنگی دارند.
نیروی هوایی آمریکا که همواره از جمله نخستین استفاده کنندگان رباتهای گوناگون محسوب میشود، این بار از سگ رباتیک نگهبان در مانور پیشین خود در پایگاه هوایی نلیس واقع در ایالت نوادا استفاده کرد. این ربات که ویژن 60 – Vision 60 نام دارد، توسط کمپانی آمریکایی گوست رباتیکس – Ghost Robotics طراحی و ساخته شده است.
ویژن 60 یک ربات چهار پا به شکل سگ است که همراه پرسنل امنیتی حضور داشت. آنها در این رزمایش ضمن تمرین به منظور حفظ آمادگی و سنجش توان هوایی و مهارت پرسنل زمینی نگهداری هواپیما، این رباتها را برای حفظ امنیت پایگاه هوایی و محافظت از هواپیماها روی زمین نیز آزمایش کردند. این رباتها در میادین نبر کوچک به ایفای نقش پرداخته و با گشت زنی اطلاعات لازم را برای نیروهای خودی فراهم میکنند.
رزمایش مذکور بخشی از سیستم مدیریت نبرد پیشرفته موسوم به ABMS است و هدف نیروی هوایی آمریکا از برپایی آن اجرای مدیریت و کنترل در کنار ترکیب حسگرها برای خود و دیگر قوای نظامی ارتش آمریکا (همچون نیروی دریایی) و همچنین کشورهای متحدش است.
در این رزمایش نیروی هوایی آمریکا با استفاده از تجهیزات و حسگرهای مختلف خود یک هدف تمرینی که موشک کروز بود را شناسایی و اطلاعات را به واحدهای توپخانهای نیروی زمینی ارسال کرد و آنها نیز توسط توپ هویتزر خودکشش M109A7 پالادین – Paladin و استفاده از گلوله هایپرسونیک HVP، هدف را سرنگون کردند.
در بخشی دیگر از این رزمایش یک فروند هواپیمای ترابری LC-130 هرکیولیس – Hercules در یک پایگاه هوایی واقع در کلورادو برخاسته و پس از فرود در پایگاه نلیس، نیروهای سورا بر خود به همراه سگهای رباتیکشان را پیاده کرد.
سگهای ویژن 60 در حال حاضر تحت بررسی و کارآزمایی نیروی هوایی آمریکا و البته ارتش استرالیا قرار دارند. این ربات همچنین در یکی از پروژههای آژانس پروژههای پیشرفته دفاعی وزارت دفاع آمریکا موسوم به دارپا نیز قرار داشت که طی آن میبایست تاسیسات نظامی زیرزمینی را بررسی میکرد.
گوست روباتیکس اطلاعات چندانی از ویژن 60 منتشر نکرده و تنها به استفاده از لفظ توقف ناپذیر برای توصیف آن رضایت داده است. همچنین اعلام کرده که این ربات ضمن کنترل پذیری از راه دور، به صورت خودمختار نیز عمل میکند. علاوه بر این اظهار داشته که استفاده از پا برای سگ رباتیک نگهبان بسیار کارآمدتر از دیگر روشهای حرکتی است.
رباتهای نظامی آینده قوای رزمی کشورها را تشکیل میدهند که در این بین رباتهای حیوان نما نیز با توجه به نقشی که آن حیوانها دارند (همچون نقش سگ نگهبان) احتمالا به سرعت جذب خدمت میشوند. در رزمایشی که اخیرا برگذار شد نیروها به سرعت با سگهای رباتیک کنار آمده و آنها را سگ صدا میزدند.
در مقایسه با سگهای واقعی، این سگهای رباتیک هوشمند میتوانند در ناحیه وسیعتری به گشت زنی پرداخته و کشته یا زخمی نمیشوند. همچنین میتوانند از طریق دوربینها و سیستمهای ارتباطی قدرتمند خود نقش چشمان سربازان را ایفا کنند. در شرایط اضطراری همچون هنگامی که منطقه به عوامل شیمیایی یا رادیواکتیو آلوده است نیز این رباتها بدون مشکل به ایفای نقش خود میپردازند.
تنها برتری سگهای رزمی واقعی داشتن دندان و توان جنگ آوری است که این قابلیت نیز در آینده به سگهای رباتیک افزوده و شاهد ماشینهایی چهار پا به شکل سگ اما مسلح به طیف گستردهای از جنگ افزارهای نوین خواهیم بود.