شبکه هواشناسی مریخ ایدهای بوده که ناسا با رساندن آخرین کاوشگر خود به سیاره سرخ، قصد عملی کردن آن را دارد؛ در بررسی این خبر جالبتوجه با ما همراه باشید.
ناسا در اوایل سال 2021 کاوشگر استقامت (Perseverance) خود را روی سیاره سرخ فرود میآورد و بر اساس تازهترین اخبار، این آژانس فضایی قصد دارد تا ایده شبکه هواشناسی مریخ را به کمک کاوشگر مورد نظر عملی کند.
ناسا اعلام کرده که به محض رسیدن این مریخ نورد به سطح سیاره سرخ، مجموعه سنسورهای سوار شده روی آن گزارشهای هواشناسی از وضعیت مریخ را به زمین مخابره میکنند؛ ناسا نام «تحلیلگر دینامیک آب و هوای مریخ» (MEDA) را برای تجهیزات مورد نظر انتخاب کرده و گفته شده که این تجهیزات برای ثبت دادههایی در مورد سرعت وزش باد، دما و مولفه های دیگر هواشناسی طراحی شدهاند.
استقامت که با نام کاوشگر مریخ 2020 هم شناخته میشود، در تابستان گذشته به مقصد همسایه ما در منظومه شمسی زمین را ترک کرد و بر طبق تخمین دانشمندان، این ربات در فوریه 2021 به مقصدش خواهد رسید. ناسا علاوه بر این مریخ نورد تجهیزات دیگری را هم روی سیاره سرخ دارد، اما یکی از مهمترین اهداف فرستادن کاوشگر مورد نظر، تهیه و آمادهسازی نمونههایی از سطح مریخ بوده که در ماموریتهای آینده، به زمین بازگردانده خواهند شد.
یکی دیگر از وظایف استقامت، راهاندازی شبکه هواشناسی مریخ بوده و همانطور که اشاره شد، تجهیزات MEDA به دانشمندان ساکن زمین کمک میکنند تا اطلاعاتی مانند رطوبت، فشار هوا، جهت وزش باد، دما و دادههای هواشناسی دیگر را از سطح سیاره همسایه ما جمعآوری کنند.
راهاندازی شبکه هواشناسی مریخ
شاید تاکنون شنیده باشید که ناسا قصد دارد تا فضانوردان خود را به مریخ بفرستد و به همین دلیل، جمعآوری اطلاعات مورد نظر اهمیت زیادی در عملی کردن چنین نقشه جاهطلبانه و شگفتانگیزی خواهد داشت. متاسفانه در سطح مریخ اکسیژنی برای تنفس وجود ندارد و به علاوه، شرایط محیطی سخت این جرم آسمانی باعث میشوند تا چالشهای بزرگی سر راه اقامت انسانها روی مریخ وجود داشته باشد.
این فضانوردان در اقامتگاههای موقت یا دائمی ساکن خواهند شد و برای ساخت بناهایی که توانایی مقاومت در برابر شرایط محیطی مریخ را داشته و در عین حال، جان فضانوردان را به خطر نمیاندازند، اطلاعاتی مانند دادههای شبکه هواشناسی مریخ فوقالعاده مفید خواهند بود.
دانشمندان ناسا اعلام کردهاند که تجهیزات MEDA سوار بر مریخ نورد استقامت، در کنار دادههای جمعآوری شده توسط کاوشگر کنجکاوی (Curiosity) و همچنین سطح نشین اینسایت (InSight)، ایده ساخت اولین شبکه هواشناسی روی یک سیاره دیگر را عملی خواهند کرد. البته تجهیزات دیگر ناسا پیش از این هم توانایی اندازهگیری دما یا فشار هوا را داشتهاند، اما کاوشگر استقامت قابلیت اندازهگیری دقیق ویژگیهای ذرات گرد و غبار معلق در اتمسفر سیاره سرخ را داشته و به آژانس فضایی آمریکا این امکان را میدهد تا ابعاد، اندازه و حتی کیفیت این ذرات را مشخص کند.
بر اساس صحبتهای متخصصان ناسا، گرد و غبار مورد نظر نقش بسیار مهمی در وضعیت هواشناسی مریخ داشته و این ذرات روی هر چیزی مینشینند. شبکه هواشناسی مریخ هم با بررسی وضعیت گرد و غبار سیاره سرخ اطلاعات ارزشمندی را در مورد شرایط محیطی این جرم آسمانی به ما میدهد و مسیر را برای ماموریت های سرنشیندار آینده نزدیک هموارتر میکند.