کلیه یکی از مهمترین اندام بدن انسان شناخته میشود که سالم نگه داشتن آن بسیار حائز اهمیت است. در این مقاله شما را با 5 ماده غذایی که باعث سمی شدن کلیه میشوند آشنا میکنیم.
از آنجایی که کلیه یکی از مهمترین اندم بدن محسوب میشود، انسانها باید برای سالم نگه داشتن این عضو مهم بدن همواره استفاده از برخی مواد غذایی را محدود کنند. در واقع غذایی که هر انسان میخورد به شکل غیر مستقیم روی کلیهها تاثیر خواهد گذاشت؛ چراکه این عضو بدن وظیفه فیلتر کردن سموم پس از متابولیسم مواد مغذی در کبد را بر عهده دارد. طبق اعلام پزشکان میتوان با یک رژیم غذایی سالم کلیهها را همواره در سلامت کامل نگه داشت. در همین راستا در این مقاله قصد داریم شما را با 5 ماده غذایی که باعث سمی شدن کلیه میشوند آشنا کنیم تا با کاهش مصرف آنها سلامتی کلیههای خود را حفظ کنید.
معرفی مواد غذایی که باعث سمی شدن کلیه میشوند
1. گوشت قرمز و مواد غذایی حاوی پروتئین زیاد
گوشت قرمز و سایر مواد غذایی حاوی پروتئین زیاد یکی از مواد غذایی است که باعث سمی شدن کلیه میشود. البته محققان پروتئین را یک منبع انرژی مهم برای بدن میدانند، اما همواره تاکید دارند که مقدار زیان آن باعث آسیب به بدن میشود. در واقع با توجه به این که در بدن انسان جایی برای ذخیره پروتئین اضافی وجود ندارد، کلیهها میبایست آنها را فیلتر کنند. مقدار کم پروتئین به راحتی توسط کلیهها فیلتر خواهد شد، اما مقدار زیاد آنها باعث فشار به کلیهها میشود.
همچنین گوشت قرمز به عنوان یک ماده غذایی سمی برای کلیهها احتمال بیماری و نارسایی این عضو بدن را افزایش خواهد داد. طبق گفته محققان میزان اسیداوریک تولیدی توسط گوشت قرمز در بدن باعث سنگ کلیه میشود در عملکرد آن اختلال ایجاد خواهد کرد.
2. نمک
در رژیم غذایی هر فردی برای حفظ عملکرد بدن به نمک نیاز است، اما نمک زیاد عوارض بسیار شدیدی را به همراه دارد. بررسی محققان نشان میدهد وجود نمک زیاد در خون باعث خواهد شد تا مایعات بیشتری در کلیهها ذخیره شود که چنین موضوعی تعادل سدیم و پتاسیم در کلیهها را تغییر داده و در عملکرد آن اختلال ایجاد میکند. علاوه بر این، سدیم باعث افزایش کلسیم ادرار میشود که نتیجه آن ایجاد سنگ کلیه خواهد بود.
3. کافئین
استفاده قهوه در سطح متوسط برای سلامتی انسان مزایایی را به همراه دارد، اما کافئین زیاد جزو یکی از 5 مادهای است که باعث سمی شدن کلیه میشود. در واقع کافئین یک ماده محرک بوده و افزایش جریان فشار خون را به همراه دارد. همچنین این ماده عملکرد کلیهها را تحت فشار قرار خواهد داد. بررسی محققان حاکی از آن است که کافئین باعث افزایش کلسیم در ادرار خواهد شد که نتیجه آن افزایش احتمال ایجاد سنگ کلیه است.
4. نوشابه
طبق بررسی محققان، نوشیدن نوشابه گازدار به صوت روزانه خطر ابتلا به بیماری مزمن کلیه را افزایش خواهد داد. محققان اعلام کردند نوشیدنیهای گازدار و نوشابههای انرژی زا هر دو در ایجاد سنگ کلیه تاثیرگذارند.
5. شیرینکنندههای مصنوعی
در اوایل دهه ۱۹۰۰ میلادی شیرینکنندههای مصنوعی در جهان به محبوبیت خاصی دست پیدا کردند و اکنون در بسیاری از محصولات خوراکی نظیر نوشابه رژیمی و غذاهای ویژه دیابتیها و بدون قند وجود دارند، اما آسپارتام که به عنوان متداولترین ماده شیرین کننده مصنوعی شناخته میشود برای کلیه یک غذای سمی محسوب میشود و روی این عضو بدن اثرات بدی خواهد گذاشت. آسپارتام اضافی باعث افزایش کلسیم در ادرار شده که نتیجه آن تشکیل سنگ کلیه خواهد بود. بررسی گروهی از محققان در همین رابطه نشان میدهد افرادی که از نوشابههای گازدار رژیمی استفاده میکنند، عملکرد بهینه کلیه آن کاهش پیدا میکند.