مینو محرز، مدیر پروژه تحقیقات تولید واکسن ایرانی کرونا بهتازگی از شروع واکسیناسیون عمومی کووید ۱۹ در خرداد ماه سال ۱۴۰۰ خبر داده است.
واکسن شبیه به قرص و دارو نیست که بعضی از افراد فکر میکنند میتوانند آن را از خیابان ناصر خسرو خریداری کنند. واکسن نیازمند به زنجیره سرد و نگهداری است و در این میان افراد سودجو از بیاطلاعی مردم سوء استفاده میکنند. اکثر اطلاعاتی موجود در فضای مجازی کذب و غیرعلمی است و عجله برای تولید یا خرید واکسن کار موجهی نیست، زیرا تا زمانی که طرح تا زمانی که واکسن به تمام مردم تزریق نشود بیفایده است. اگر واکسن موجود باشد واکسیناسیون عمومی در مدت زمان کمتر از ۶ ماه به انجام خواهد رسید، در حال حاضر سیستم آمادگی کامل را دارد و تنها لازم است که واکسن در اختیار قرار بگیرد.
زمان آغاز واکسیناسیون عمومی
دکتر مینو محرز مدیر پروژه تحقیقات واکسن ایرانی کرونا از آغاز واکسیناسیون عمومی با واکسن کوو ایران از خرداد ۱۴۰۰ خبر داد و عنوان کرد که اولویت تزریق واکسن ابتدا با کادر درمان، سنین بالا و مأمورانی که با مردم ارتباط مستقیم دارند مانند پلیس و آتشنشانی است، البته اگر تا آن زمان با واکسنهای خارجی واکسینه نشده باشند. فعلا تمام مردم تا زمان فرا رسیدن واکسیناسیون یعنی خرداد ۱۴۰۰ باید ماسک بزنند و تا همه واکسینه نشدهاند همچنان باید ماسک زد.
مینو محرز ضمن رد این شایعه که دو لایه ماسک باعث به وجود آمدن مشکلات ریوی میشود عنوان کرد که فقط ممکن است که ذرات ماسکهای بیکیفیت حالت آلرژی ایجاد کنند وگرنه دو لایه ماسک مانند آن است که ما یوگا انجام میدهیم، زیرا ورزشهای تنفسی در یوگا اهمیت زیادی دارند.
مدیر مطالعات کارآزمایی بالینی واکسن کوو ایران بیان کرد که با وجود تمام تحریمها و فشارهای موجود در کشور امکانات فراهم شده و در فاز تحقیقاتی چند واکسن نیز به تولید رسیده تا به کشورهای دیگر محتاج نباشیم و باید به این موضوع افتخار کرد.
مینو محرز اظهار امیدواری کرد که حداکثر زمان واکسیناسیون عمومی ۶ ماه باشد، زیرا ایران یکی از بهترین سیستمهای واکسیناسیون در دنیا را دارد و فقط لازم است که واکسن در اختیار قرار گیرد تا در مراکز ۱۶ ساعته بهداشت، بلافاصله آغاز شود. ایران ۱۰ سال پیش با به کار بردن همین سیستم سرخک را ریشهکن کرد و اگر برای کرونا واکسن مناسبی در اختیار باشد تزریق آن در کوتاهترین زمان ممکن انجام خواهد شد، چرا که بیش از ۹۵ درصد از روستاها تحت پوشش قرار دارند و تزریق واکسن بیشتر از ۶ ماه طول نمیکشد. ولی همچنان مردم باید ماسک بزنند.
میزان مرگ و میر در مقایسه با مبتلایان
یکی از مسائل امیدوارکننده این است که مرگ و میر کرونا در مقایسه با مبتلایان زیاد نیست، بلکه تعداد مبتلایان زیاد است. ۸۰ درصد از مبتلایان بدون علامت هستند و فقط ۲۰ درصد بدحال میشوند و از این ۲۰ درصد ۵ درصد به بخش مراقبتهای ویژه منتقل میشوند و از این پنج درصد تعدادی که بیماری در آنها متوقف نشده فوت میکنند.
به غیر از رعایت موارد سهگانه یعنی ماسک، دستکش و فاصلهگذاری باید با شادی و امیدواری به مقابله با کرونا رفت و اگر درست ماسک بزنیم میتوان بیش از ۹۷ درصد این ویروس را تحت کنترل قرار داد.
دکتر محرز در ادامه سخنان به مقایسه وضعیت کنونی با پدیده ایدز پرداخت و اظهار کرد با اینکه در اوایل شیوع ایدز در ۴۵ سال من تنها فردی بودم برای تسکین وارد عمل میشدم؛ اما آن چیزی که در این ۱۱ ماه اتفاق افتاد در طی ۴۵ سال گذشته بیسابقه بود. وی همچنین این موارد را اعلام کرد که:
- در مردان ابتلا به کرونا شدیدتر از زنان است و جنس مذکر در این مورد بیشتر در معرض خطر قرار دارد.
- واکسن شبیه به قرص و دارو نیست که بعضی از افراد فکر میکنند میتوانند آن را از خیابان ناصر خسرو خریداری کنند، بلکه واکسن به زنجیره سرد و نگهداری نیاز دارد و سودجویان از بیاطلاعی مردم سوءاستفاده میکنند. اکثر اطلاعاتی که در فضای مجازی قرار گرفته است کذب و غیر علمی است. شتابزدگی برای تهیه واکسن کار موجهی نیست، زیرا تا تمام افراد واکسینه نشوند بیفایده است.
- بیشترین چیزی که توان سیستم ایمنی بدن را پایین میآورد اضطراب است، بنابراین یکی از روشهای مقابله با کرونا کاهش اضطراب و دیدن نیمه پر لیوان است.
- مردم را به ایستادگی، مقاومت و شادی توصیه میکنم.
لازم بهذکر است که یکی از مهمترین علامتها و نشانههای کرونا استخوان درد و سرگیجه است.
دکتر محرز استفاده بیش از حد الکل را اشتباه دانست و در بیان عجیبترین خاطره خود از زمان فراگیری ویروس کرونا بیان کرد که شخصی برای جلوگیری از مبتلا شدن وایتکس رقیق شده با لیمو مصرف کرده و عنبر نسارا دو داده است و در پی این کارها روده و معده او با آسیب شدید مواجه شده است. با اینکه جوانان زیادی در جریان کرونا پدر و مادران خود را از دست دادهاند اما باز باید امیدوار بود و ایستادگی کرد.
متخصص مشهور ایرانی در پایان سخنان خود سخنی که قبل از این نیز گفته بود را تکرار کرد که هیچگاه به مهاجرت از ایران فکر نکرده با این که ۷ سال نتوانسته به دیدن پسرش که برای اخذ دکتری به آمریکا رفته برود؛ اما هیچوقت در اندیشه مهاجرت از ایران نبوده، هرچند که به دعوت کشورهای خارجی برای گردشگری یا شرکت در همایشهای علمی، زیاد سفر کرده است.
از مهمترین توصیههای وی با توجه به نزدیک شدن به پایان فصل سرما و نزدیک بودن بهار این بود که پنجرهها را باز کنید و اجازه دهید هوا جریان پیدا کند، زیرا هوا هم به اندازه ماسک، فاصلهگذاری و شستوشوی دست مهم است.