به تازگی ایدهای با نام ساخت کشتی نوح در ماه مطرح شده که روشی برای نگهداری از گونههای حیاتی سیاره ما روی قمر زمین است. در بررسی این خبر عجیب با ما همراه باشید.
دانشمندان به تازگی ایده ساخت کشتی نوح در ماه را مطرح کردهاند؛ بر اساس اخبار جدید، ایده نگهداری از نمونههای مختلف حیات زمینی در یکی از قسمتهای سطح ماه در دست بررسی بوده و محققان قصد دارند تا از این طریق، نوعی برنامه بیمه جهانی را عملی کنند.
شاید تاکنون اسم خزانه جهانی بذر سوالبارد (Svalbard Seedbank) را شنیده باشید که در کشور نروژ قرار گرفته و به عنوان محلی برای نگهداری از انواع دانهها و بقایای گونههای حیاتی شناخته میشود؛ این تنها نمونهای از تلاشهای بشریت برای بقای نسل خود بوده و دانشمندان در ماه مارس 2021 هم طرح پیشنهادی یا همان پروپوزال ساخت «کشتی ماه» که شباهتهایی با خزانه نروژ دارد را مطرح کردهاند.
به واسطه شباهتهای این اقدام با ماجرای حضرت نوح، اصطلاح ساخت کشتی نوح در ماه برای این ایده مطرح شده و در جزئیات پروپوزال اخیر آمده که چیزی در حدود 6.7 میلیون نمونه ژنتیکی یخزده از گونههای جانوری و گیاهی زمین در خزانه مورد نظر ذخیره خواهند شد. به نظر میرسد که بشریت سعی دارد تا برداشت جدیدی از داستان کشتی نوح داشته باشد و گفته شده که این خزانه در یکی از مجراهای گدازهای، دقیقا در زیر سطح ماه قرار خواهد گرفت. محتویات خزانه هم شامل بذر گیاهان، تخم میکروبها و همچنین اسپرم جانوران گوناگون میشود.
این طرح پیشنهادی که در کنفرانس هوافضای IEEE مطرح شده، با نام رسمی «بیمه نامه جهانی مدرن» شناخته میشود. البته همانطور که اشاره شد، نمونههای دیگری هم از این نوع خزانهها تاکنون ساخته شدهاند که شناخته شده ترین آنها (عکس زیر) در نروژ قرار دارد.
جزئیات طرح کشتی نوح در ماه
خزانه سوالبارد ظرفیت نگهداری از 4.5 میلیون نمونه بذر گیاهان را دارد و تا سال 2019، تنها کمتر از یک میلیون بذر و چیزی در حدود 4 هزار گونه جانوری مجزا در این خزانه انبار شدهاند. با این حال، متخصصان میگویند که مشکلات آب و هوایی و گرمایش زمین احتمالا امنیت نمونهها را به خطر میاندازند و این امکان وجود دارد که در آینده دور یا نزدیک شاهد از بین رفتن بذرها و نمونه گونههای جانوری ذخیره شده در سوالبارد باشیم.
با این حال نکته جالبی که در مورد ایده کشتی نوح در ماه وجود دارد، ابعاد بزرگ مجراهای گدازهای قمر زمین و همچنین وضعیت محیطی این جرم آسمانی است؛ دانشمندان میگویند که مجزاهای فوقالعاده بزرگی در سطح ماه قرار دارند که میتوان ساختمانهای عظیمی به عنوان پایگاههای اقامت انسانها را در آنها جا داد. در حقیقت بشریت قصد دارد تا در آینده چنین اقامتگاههایی را برای اکتشافات بین سیارهای خود روی ماه بسازد.
دانشمندان در پروپوزال خود اعلام کردهاند که برای هرکدام از 6.7 میلیون گونه گیاهی، میکروبی و جانوری که در خزانه سطح ماه قرار خواهند گرفت، 50 نمونه مجزا در نظر گرفته خواهد شد و به منظور رساندن این حجم از مواد منجمد به مقصد نهاییشان، باید موشکهای حمل بار 250 مرتبه به مقصد ماه زمین را ترک کنند. البته این تعداد پرتاب راکت حمل بار تنها برای رساندن نمونهها به ماه بوده و به منظور ساخت پایگاههای مورد نیاز برای عملی کردن ایده کشتی نوح در ماه باید مصالح و تجهیزات مجزایی به این جرم آسمانی ارسال شوند.
هدف از ذخیره کردن نمونههای حیات
گفته شده که خزانه در نظر گرفته شده برای این ایده باید قادر باشد تا نمونهها را در دمای فوقالعاده پایین، در شرایطی ایدئال نگهداری کند؛ شرایطی که برای حفظ نمونهها باید شامل دمای منفی 180 درجه سلسیوس باشد و به منظور سالم نگهداشتن نمونههای سلولهای بنیادی هم محیط نگهداری باید تا میزان 196 درجه سلسیوس سرد شود.
هدف نهایی از ساخت چنین خزانهای روی سطح ماه حفاظت از حیات زمینی در صورت وقوع اتفاقاتی بوده که بخشی از جمعیت جانداران سیاره ما را از بین ببرند و یا تمام موجودات زنده ساکن این جرم آسمانی را نابود کنند. البته نگهداری از نمونهها در چنین محیطی یک راهحل نهایی و بدون نقص برای تضمین بقای موجودات زنده نخواهد بود؛ با این حال اگر قرار باشد که اتفاقی برای سیاره ما بیافتد، شانس حفاظت از زندگی که در طول میلیاردها سال روی زمین به وجود آمده، در صورت ساخت کشتی نوح در ماه بالاتر میرود.
هنوز مشخص نیست که ایده ارائه شده در کنفرانس IEEE مورد تایید قرار خواهد گرفت یا خیر، با این وجود علاقهمندان به موضوع تضمین بقای بشریت امیدوار خواهند بود که اقدامات اولیه برای ساخت چنین خزانهای روی سطح ماه هرچه سریعتر شروع شوند.