مهمترین دستاوردهای فضایی در سال ۹۹

مهمترین دستاوردهای فضایی در سال ۹۹ چه بود؟

ایران در سال ۹۹ دستاوردهای فضایی زیادی را تجربه کرده است. ما در رابطه با این دستاوردها توضیحات کامل و جامعی را به شما ارائه خواهیم کرد.

پس از تحویل دادن ماهواره‌های فضایی پارس- ۱، طلوع، ناهید و ظفر دو به سازمان فضایی، اکنون ماهواره‌های مذکور در حال تکمیل کردن فرآیندهای نهایی خود هستند و همچنین ماهواره پارس-۱ هم بعد از تحویل به این سازمان در حال انجام هماهنگی‌ها و سپری کردن فرآیندهای لازم به منظور پرتاب است. این امر می‌تواند به عنوان یکی از مهم‌ترین دستاوردهای فضایی کشور شناخته شود.

در نیمه‌های بهمن ماه سال پیش اولین پرتاب تحقیقاتی ذوالجناح با هدف تست زیرمداری با دستیابی به فناوری قدرتمندترین موتور سوخت جامد به انجام رسید. البته پیش از آن و در روزهای پایانی سال ۹۸ و پس از انتشار اخبار به موفقیت نرسیدن ماهواره بر سیمرغ در قرار دادن ظفر در مدار، خبری مبنی بر آزمایش نسل جدید و متفاوتی از ماهواره‌برهای ایرانی به‌نام ذوالجناح به انتشار رسید.

ماهواره‌بر ذوالجناح

ذوالجناح یک ماهواره بر با سوخت جامد است که به وسیله صنایع فضایی وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح ساخته شده و بنا بر آن است که در نخستین مأموریت خود ماهواره‌ای با وزن حداکثر ۲۲۰ کیلوگرم را در ارتفاع ۵۰۰ کیلومتری قرار دهد. بر اساس بعضی از اخبارهای منتشر شده مدار مورد نظر برای این مأموریت ۲۵۰ و در برخی ۵۰۰ کیلومتر خواهد بود.

مهمترین دستاوردهای فضایی در سال ۹۹

مهندس حسینی، سخنگوی گروه فضایی وزارت دفاع در ارتباط با این موضوع بیان کرد که از مهمترین دستاوردهای فضایی این آزمایش ، دستیابی به قوی‌ترین موتور سوخت کشور با تراست بیش از ۷۵۰ تن و صحه‌گذاری سایر فناوری‌های استفاده شده در این محصول است. در حقیقت در ماهواره بر مذکور، از قوی‌ترین موتور سوخت کشور استفاده شده است.

وی در خصوص موتور این ماهواره‌بر نیز بیان کرد که این موتور حتی در مقایسه با موتورهای نظامی، قوی‌ترین موتور سوخت جامد محسوب می‌شود. قطر مرحله نخست آن ۱.۵ متر است، تراست ۷۵ تن از آن گرفته‌ایم که توانایی ارتقا تا ۱۰۰ تن را نیز دارا است که این مساله برای نخستین مرتبه در موتور‌های سوخت جامد است.

حسینی در پاسخ به چرایی بهره‌گیری از سوخت مایع در مرحله نهایی ماهواره‌بر ذوالجناح، اظهار کرد که در مراحل بالایی ما به زمان‌های سوزش بالایی احتیاج داریم، در ذوالجناح ۳۰۰ ثانیه به بالا پرواز داریم، کنترل‌پذیری و دقت تزریق ماهواره به مدار هم با بهره‌گیری از سوخت مایع افزایش پیدا می‌کند.

سخنگوی گروه فضایی وزارت دفاع در خصوص خانواده ماهواره‌برهای ایرانی توضیح داد که ماهواره‌بر سیمرغ یک محصول میانی است و ما در آینده نه چندان دور به ماهواره‌بر سریر دست پیدا خواهیم کرد که یک تن محموله را در ارتفاع ۱۰۰۰ کیلومتری قرار می‌دهد. با استفاده از ماهواره بر سروش هم ما قادر هستیم تا در ارتفاع ۲۰۰ کیلومتری حدود ۱۵ تن محموله قرار دهیم، گروه فضایی وزارت دفاع قصد دارد تا با ماهواره بر سروش ماهواره در مدار زمین آهنگ قرار دهد. زمانی که از سریر رونمایی شود، عملا دیگر سیمرغ بلا‌استفاده می‌شود و برای محموله‌های سبک‌تر نیز از ذوالجناح استفاده خواهد شد.

مهمترین دستاوردهای فضایی در سال ۹۹

از اصلی‌ترین قابلیت‌های ذوالجناح این است که احتیاجی به پایگاه پرتاب ثابت ندارد و قادر است تا به شکل متحرک پرتاب شود. مهم‌ترین مساله امروز بحث منظومه‌سازی با بهره‌گیری از ماهواره‌های سبک بسیار متداول است، لازمه منظومه‌سازی در فضا این است که از زوایای میل مداری متفاوت بتوان پرتاب انجام داد که می‌تواند این امر را با ذوالجناج محقق کرد. این موضوع یکی دیگر از دستاوردهای فضایی کشور محسوب می‌شود.

در کنار این موفقیت، در سال قبل اخباری در خصوص تحویل ۴ ماهواره پارس-۱، طلوع، ظفر-۲ و ناهید به سازمان فضایی به انتشار رسید.

ماهواره مخابراتی ناهید-۲

پروژه ماهواره مخابراتی ناهید-۲ طی قراردادی میان پژوهشگاه ایران و سازمان فضایی ایران اجرایی شد. این ماهواره یک میکرو ماهواره مخابراتی است که طراحی آن مخصوص انجام مأموریت‌های مخابراتی در مدار LEO و توسعه تکنولوژی زیر سیستم‌های حساس ماهواره‌های مخابراتی GEO بوده است.

این ماهواره توانایی آن را دارد که مأموریت‌های متعددی را به انجام برساند که به دو دسته اولیه و ثانویه تقسیم می‌شوند. در مأموریت‌های اولیه بیشترین تمرکز بر توسعه و تکنولوژی‌های اساسی مورد نیاز، مانند آزمون انتقال مداری با استفاده از پیشرانش تک مؤلفه‌ای و همچنین دستیابی به عمر عملیاتی دو سال است.

مهمترین دستاوردهای فضایی در سال ۹۹

یکی دیگر از دستاوردهای فضایی سال گذشته  تحویل ماهواره پارس-۱ به سازمان فضایی از طرف پژوهشگاه فضایی بود. با وجود محدودیت‌های ناشی از فراگیری ویروس کرونا، این پروژه مطابق با زمان‌بندی تعیین شده به پایان رسید و تمام تست‌های مورد نیاز را با موفقیت سپری کرد. در حال حاضر این ماهواره به سازمان فضایی ایران تحویل داده شده و در حال انجام هماهنگی ها و سپری کردن فرآیند‌های لازم برای پرتاب است.

اکنون و پس از تحویل دادن ماهواره‌های ناهید، ظفر-۲، پارس-۱ و طلوع این ماهواره‌ها در حال کامل کردن فرآیند نهایی خود هستند و علاوه بر آن بلوک انتقال مداری سامان نیز در حال سپری کردن مراحل نهایی خود است.

پاسخ بدهید

وارد کردن نام و ایمیل اجباری است | در سایت ثبت نام کنید یا وارد شوید و بدون وارد کردن مشخصات نظر خود را ثبت کنید *

*