عوارض جانبی واکسن کرونا در بعضیها به طور شدیدی بروز میکند و در بعضیها بروز نمیکند. اما نهایتا بدن تمام تزریقکنندگان ایمن میشود.
تقریبا تمام واکسنهای کرونا دارای عوارض جانبی هستند و افراد پس از دریافت واکسن با علائمی مانند حالت تهوع، سردرد و تب مواجه میشوند. این علائم بدان معنی است که سیستم ایمنی بدن عملکرد مناسبی داشته است.
آیا این موضوع بدان معنی است که اگر عوارض جانبی واکسن کرونا در بدن افراد بروز نکند، فرد در برابر کرونا ایمن نمیشود؟ به تازگی مطالعاتی روی واکسن فایزر انجام شده است و نتایج به دست آمده از این مطالعه مشخص ساخته است که عوارض جانبی خاصی در بدن نیمی از دریافت کنندگان واکسن بروز نکرده است؛ اما با این وجود سیستم ایمنی اکثر افراد به خوبی عمل کرد و آنها در برابر ویروس ایمن شدهاند. شرکت مدرنا هم در ارتباط با همین موضوع عنوان میکند که از هر 10 دریافت کننده تنها یک نفر درگیر عوارض جانبی واکسن میشود، این در حالی است که اکثر تزریق کنندگان در برابر ویروس ایمن میشوند.
عوارض جانبی واکسن کرونا به چه دلیل است؟
بیشتر واکسنهای کرونا به منظور شبیهسازی عفونت ویروسی و ایجاد پاسخ ایمنی در بدن از پروتئین سنبله استفاده میکنند. سنبله یک نوع پروتئین ویروسی است که در غشای بیرونی ویروس کرونا وجود دارد. بدن سریعا با علائمی مانند درد و تب به پروتئین مذکور واکنش نشان میدهد. از این رو میتوان گفت که واکنش سیستم ایمنی بدن منجر به بروز این عوارض جانبی میشود.
تمام واکسنهای کرونا دارای یک هدف نهایی هستند که آن دستیابی به ایمنی بلند مدت است. این هدف تنها با ایجاد ایمنی تطبیق دست یافتنی میشود. ایمنی تطبیقی آنتیبادیهایی را در بدن شخص ایجاد میکند که شانس ابتلای مجدد وی به ویروس را بسیار کم میکند. ایمنی تطبیقی به کمک ایمنی طبیعی نخستین این کار را انجام میدهد.
سیستم ایمنی بعضی از افراد عملکرد مناسبی دارد؛ اما واکنش التهابی آن عوارض جانبی زیادی را ایجاد نمیکند. این در صورتی که سیستم ایمنی بعضی از افراد بیش از حد کار میکند و عوارض جانبی زیادی را ایجاد می کند. لازم به ذکر است که در هر دو حالت فرد دیگر به کرونا مبتلا نمیشود.
چرا پاسخ ایمنی افراد با هم متفاوت است؟
نتایج به دست آمده از جدیدترین تحقیقهای دانشمندان نشان داده است که فعالیت سیستم ایمنی افراد 65 سال به بالا در اثر افزایش سن کاهش پیدا میکند و در نتیجه بدن آنها عوارض جانبی کمتری نشان میدهد.
علاوه بر این تحقیق جدیدی در ایالت متحده آمریکا انجام شده و نشان داده اکثر افرادی که بدنشان عوارض جانبی شدیدتری بروز داده زن بودهاند. مردان به دلیل این که تستسترون بیشتری دارند عوارض جانبی کمتری از خود نشان میدهند، چرا که تستسترون کاهش التهاب را در پی دارد. این مسائل به ما نشان میدهد که جنسیت نیز در بروز عوارض جانبی بسیار مؤثر است.
همچنین تحقیقات انجام شده در سال گذشته میلادی نشان داد که عوارض جانبی واکسن کرونا در بدن افرادی که مبتلا به بیماریهای التهابی مانند اماس، التهاب روده و روماتیسم مفصلی هستند بسیار کمتر بروز میکند. دلیل این مسئله استفاده افراد مبتلا از داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی بدن است. با توجه به توضیحات مذکور و از آنجایی که پاسخ ایمنی افراد متفاوت است، به این نتیجه میرسیم که اکثر دریافت کنندگان واکسن چه عوارض جانبی از خود بروز دهند و چه بروز ندهند در برابر ویروس ایمن میشوند. پس نمیتوان با بررسی عوارض جانبی مشخص کرد که واکسن تأثیرگذار است یا خیر.