سایپا شاهین و ایران خودرو تارا به عنوان دو سدان جدید بازار خودرو ایران محسوب میشوند، اما کدامیک برای خرید گزینه بهتری است؟ در ادامه با یک مقایسه کامل به این پرسش پاسخ خواهیم داد.
سایپا شاهین و ایران خودرو تارا در بخشهای متعددی به یکدیگر شباهت دارند. این دو خودرو جزو سدانهای نسبتا جمعوجور و اقتصادی شهری بازار ایران محسوب میشوند که نسبت به سایر تولیدات ایرانی از ساختار فنی نسبتا مدرنی نیز بهره میبرند. هرچند ظاهر و مشخصات فنی آنها تا حدودی به یکدیگر شبیه است، اما دارای فلسفه وجودی متفاوتی هستند؛ چرا که سایپا با هدف ارائه یک خودرو جدید روی یک پلتفرم مدرن و مستقل پروژه طراحی و تولید شاهین را آغاز کرد. اما در طرف دیگر ایران خودرو طی قراردادهای پسابرجامی با پژو طرح داخلیسازی و مونتاژ پژو 301 را در دستور کار خود قرار داده بود، اما به دلیل بازگشت تحریمها و خروج پژو از ایران، این خودروساز بزرگ تصمیم گرفت نسخه داخلیسازی شده پژو 301 را تحت عوان پروژه K132 یا همان ایران خودرو تارا تولید و به بازار عرضه کند.
اکنون از آنجایی که سایپا شاهین و ایران خودرو تارا به عنوان دو سدان جدید بازار خودرو ایران محسوب میشوند، قصد داریم با یک مقایسه کامل به این پرسش پاسخ دهیم که کدامیک از آنها برای خرید گزینه بهتری خواهند بود؟ با گجت نیوز همراه باشید.
مقایسه سایپا شاهین و تارا ایران خودرو
طراحی ظاهری
از آنجایی که طراحی و تولید شاهین در قالب یک پروژه بلند مدت توسط سایپا به انجام رسید، نسبت به ایران خودرو تارا در بخش طراحی پختگی بیشتری دارد؛ زیرا ایران خودرو تارا در واقع یک فیس لیفت جزئی روی پژو 301 به شمار میرود، اما سایپا شاهین یک خودرو کاملا مستقل بوده و با وجود این که به یکی از محصولات شاخه چینی بیوک شباهت دارد، اما در مجموع نسبت به سایر خودروهای بازار ایران متفاوت به نظر میرسد.
البته باید عنوان کرد پلتفرم سایپا شاهین به برلیانس سری H200 و ولکس C30 شباهت غیر قابل انکاری دارد که البته این دو خودرو نیز نسخههای کپی شده از پلتفرم قدیمی تویوتا یاریس به شمار میروند. به همین دلیل فرم سقف و ستون این سه خودرو به یکدیگر شبیه است، اما مهندسان سایپا تاکید داشتند ساختار شاسی شاهین از لحاظ ایمنی ارتقا پیدا کرده و فاصله محوری آن نیز نسبت به یاریس بیشتر شده است. از این رو با وجود چنین تغییراتی میتوان تا حدودی شاهین را یک خودرو جدید و مستقل نسبت به نوادگان یاریس قدیمی دانست.
در طرف دیگر ایران خودرو تارا از نوادگان پلتفرم PF1 پژو بوده که البته نسبت به سایر مدلهای این پلتفرم از فاصله بیشتری بهره میبرد، اما در بخش طراحی جانبی به پژو 301 بسیار شبیه است. با وجود این که پروژه طراحی ایران خودرو تارا در زمان کوتاهی به انجام رسیده، اما این خودروساز توانست با بازطراحی جلوپنجره، کاپوت، چراغهای جلو و عقب، در صندوق و سپرها تفاوتهایی را به وجود آورد، ولی باید تاکید کرد که این تغییرات به شکل واضح طراحی عجلهای ایران خودرو را نشان میدهند.
جلوپنجره تارا دارای طراحی سادهای بوده و چراغهای جلو و عقب نیز با یکدیگر هماهنگ نیستند. طراحی چراغهای یکپارچه عقب به طور عجیبی شبیه دوج چارجر است. البته طرح اتصال چراغهای عقب این روزها یکی از طرحهای نوین صنعت خودرو محسوب میشود. همچنین خطوط روی کاپوت و سپر جلو ناهماهنگ بوده و رنگ روشن ستون میانی نیز باعث شده تا این خودرو آنچه باید جذاب به نظر نرسد.
در طرف دیگر سایپا شاهین موفقتر ظاهر شده و با وجود این که چنین طراحی برای سال 2021 بهروز محسوب نمیشود، اما اجزای بدنه هماهنگی بیشتری دارند و از نقاط ضعف طراحی آن نیز فقط میتوان به هماهنگ نبودن چراغهای جلو و عقب و ایرادهای مونتاژی رایج در خودروهای داخلی اشاره کرد. اما به طور کلی سایپا شاهین در طراحی ظاهری نسبت به ایران خودرو تارا برتری دارد.
بخش طراحی داخلی
سایپا شاهین و ایران خودرو به عنوان خودروهای ارزان قیمت محسوب نمیشوند و در واقع باید آنها را جزو خودروهای پرچمدار این دو خودروساز بزرگ کشور دانست، اما هنگام ورود به کابین شاهین، همهچیز متفاوتتر از آنچه تصور میکردید خواهد بود. در واقع طراحی داخلی سایپا نسبت به ظاهر بیرونی ساده به نظر میرسد و با معیارهای خودروهای مدرن فاصله زیادی دارد. ضمن این که جنس متریالی که برای کابین استفاده شده آنچنان در سطح بالایی قرار نداشته و نسبت به خودروهایی چون تیبا، ساینا و کوییک تفاوت کمی دارد.
از این رو سایپا شاهین در بخش طراحی داخلی و انتخاب متریال با سطح ایدهآل و توقع مشتریان فاصله زیادی داشته و فقط از ویژگی مثبت آن میتوان به فضای مناسب سرنشینان عقب اشاره کرد که واقعا جادار و راحت است. همچنین از لحاظ آپشنها نیز از مزیتهای شاهین نسبت به تارا میتوان به کیلس استارتر، روکش چرمی صندلیها و سانروف اشاره کرد؛ زیرا تارا در این بخش کمآپشن ظاهر شده و در بهترین حالت میتوان آن را با خودرویی چون رانا مورد مقایسه قرار داد.
گفتنی است طراحی کابین و کیفیت متریال داشبورد تارا به دلیل این که کپیبرداری کامل از پژو 301 محسوب میشود نسبت به شاهین در وضعیت بهتری قرار دارد و باید از لحاظ جذابیت تارا را برتر دانست، اما در بخش آپشنها برتری با شاهین خواهد بود. به طور کلی هر دو خودرو در این بخش باید تغییراتی را برای بهتر شدن و جلب نگاه مشتریان اعمال کنند.
بخش فنی
گروه خودروسازی سایپا پروژه تولید شاهین را با استفاده از پیشرانه و گیربکس مشترک با برلیانس سری H300 آغاز کرده بود که این مجموعه مناسب و هماهنگ میتوانست برای مشتریان بسیار راضیکننده باشد، اما به دلیل تحریمها و خروج برلیانس از بازار ایران، شرکت سایپا تصمیم گرفت به جای این پیشرانه و گیربکس مدرن از نسخه توربو موتور تیبا استفاده کند که همین موضوع به بزرگترین نقطه ضعف شاهین تبدیل شد.
در طرف مقابل تارا به دلیل این که از قطعات مشترک با پژو 206 بهره میبرد توانست عملکرد بهتری را ارائه دهد. البته ایران خودرو برای آن سرسیلندر متفاوت و بهروز به همراه گیربکس اصلاح شده را نیز در نظر گرفته بود. از این رو ایران خودرو تارا روی کاغذ به دلیل نتایج تست تصادف پژو 301 و وجود سامانه ESP نسبت به شاهین خودرو ایمنتری محسوب میشود. البته باید گفت تاکنون نتایج رسمی و اصلی تستهای تصادف آن منتشر نشده و نمیتوان بین این دو خودرو مقایسه ایمنی درستی را انجام داد. اما به طور کلی این دو خودرو از لحاظ ایمنی نسبت به بسیاری از خودروهای تولید داخل فعلی در سطح بالایی قرار دارند.
جدول مشخصات فنی
نام خودرو | سایپا شاهین | ایران خودرو تارا |
پیشرانه | 4 سیلندر 8 سوپاپ | 4 سیلندر 16 سوپاپ |
کد پیشرانه | M15 | TU5P |
حجم پیشرانه | 1497 سیسی | 1598 سیسی |
سوخترسانی | توربوشارژ | تنفس طبیعی |
حداکثر قدرت | 110 اسب بخار در دور 5000 | 113 اسب بخار در دور 5800 |
حداکثر گشتاور | 178 نیوتنمتر در دور 2500 | 144 نیوتنمتر در دور 4000 |
گیربکس | 5 سرعت دستی | 5 سرعت دستی |
در این بخش باید توجه داشت که پیشرانه و گیربکس ایران خودرو تارا هماهنگی بیشتری دارند و همچنین این خودرو از سامانه ESP بهره میبرد. در طرف مقابل نیز ساختار پیشرانه شاهین ناهماهنگ بوده و پیشرانه توربو با بنزین ایران معمولا ناسازگاری دارد. از این رو باید گفت تارا در این بخش موفق ظاهر شده و برتری با سدان ایران خودرو است. گفتنی است اگر شاهین از پیشرانه و گیربکس برلیانس استفاده میکرد میتوانست در این بخش موفقتر ظاهر شود، اما در شرایط کنونی موتور تارا از سامانه زمانبندی متغیر CVVT بهره میبرد که نسبت به پیشرانه 8 سوپاپ شاهین کاملا مدرنتر به نظر میرسد. همچنین از آنجایی که پیشرانه تارا با سری تولید انبوه TU5 قطعات یدکی مشترک زیادی دارد، مالکان تارا از لحاظ تامین قطعات یدکی بر خلاف شاهین با مشکلی مواجه نخواهند بود.
تجربه رانندگی
با توجه به این که ایران خودرو تارا و سایپا شاهین در بخش مشخصات فنی به یکدیگر شباهت زیادی دارند، باید گفت کیفیت سواری و رانندگی آنها نیز تقریبا یکسان است. البته با وجود این که قدرت 113 اسب بخاری پیشرانه ایران خودرو تارا روی کاغذ از قدرت 110 اسب بخاری سایپا شاهین بیشتر است، اما سایپا شاهین به دلیل برخورداری از توربوشارژ از شتابگیری نزدیک به تارا بهره میبرد؛ در واقع هر دو خودرو ظرف مدت 13.5 ثانیه از صفر به سرعت 100 کیلومتر بر ساعت میرسند.
از بزرگترین تفاوتهای میان این دو سدان بازار ایران نیز میتوان به وجود لگ توربوشارژ در سایپا شاهین اشاره کرد که باعث ایجاد عملکرد اولیه تقریبا کندی نسبت به تارا میشود. ضمن این که صدای ورودی به کابین شاهین نیز در دور موتورهای بالا از تارا بیشتر است و همین موضوع باعث اذیت سرنشینان خواهد شد.
بررسیها نشان میدهد گیربکس هر دو خودرو در سطح ایدهآلی قرار ندارد؛ به ویژه در ایران خودرو که برخی از مالکان از سخت بودن تعویض دندههای 1 و 2 گلایه میکنند. همچنین موقعیت نصب سر دنده نیز مناسب نبوده و کمی مایل نسبت به خط عمود دیده میشود. در خصوص سایپا شاهین نیز باید گفت در بخش تعویق دندهها مشکلی دیده نشده است و از مشکلهای اصلی آن میتوان به ساختار قدیمی گیربکس خانواده برلیانس اشاره کرد که بین موقعیت فیزیکی دندهها فاصله زیادی وجود داشته و از لحاظ کیفی نیز گیربکس چندان خوشسابقهای بهشمار نمیرود.
سایپا شاهین و ایران خودرو تارا از لحاظ کیفیت سواری و فنربندی موفق ظاهر شدهاند و همچنین عملکرد مشابه به یکدیگر دارند. ضمن این که هر دو خودرو از ساختار تعلیق یکپارچه در محور عقب بهره میبرند و از لحاظ ساختار سیستم فنربندی تفاوتی در آنها دیده نمیشود، اما به طور کلی هندلینگ ایران خودرو تارا را به دلیل برخورداری از سامانه ESP میتوان اندکی بهتر از شاهین دانست. در طرف دیگر نیز شاهین اندکی سواری نرمتری را به همراه دارد. در بخش ترمزگیری نیز هر دو خودرو از ترمزهای چهار چرخ دیسکی بهره میبرند و به همین دلیل عملکرد مناسب و البته مشابهی را ارائه خواهند داد.
در بخش مصرف سوخت نیز سایپا شاهین به ازای هر 100 کیلومتر به شکل ترکیبی مصرف سوخت 8 لیتری را به همراه دارد، اما ایران خودرو تارا با برخورداری از سامانه زمانبندی متغیر سوپاپها نسبت به TU5های معمولی اقتصادیتر ظاهر شده و به ازای هر 100 کیلومتر حدود 7 الی 8 لیتر بنزین مصرف میکند. به همین دلیل این دو خودرو از لحاظ مصرف سوخت مطابق استانداردهای روز صنعت خودرو نیستند، اما نسبت به خاندان خود بهینهتر محسوب میشوند. البته تارا شاهین به دلیل سیستم توربوشارژ نسبت به تارا به بنزین باکیفیتتر و سوپر نیاز دارد.
قیمت و شرایط بازار
در اوایل آبان 1400 ایران خودرو تارا دندهای با قیمت کارخانه 280 میلیون تومان و شاهین دندهای نیز با قیمت کارخانه 267 میلیون تومان به مشتریان عرضه میشوند. از این رو بین آنها بیش از 10 میلیون تومان اختلاف قیمتی وجود دارد و تارا کمی گرانتر به فروش میرسد. همچنین در حال حاضر قیمت آزاد این دو خودرو نیز به سطح مشخصی نرسیده، اما بررسیها نشان میدهد سایپا شاهین در بازار حدود 350 میلیون تومان و تارا نیز در بازار حدود 370 میلیون تومان قیمت دارند.
جمعبندی
با توجه به مشخصات فنی این دو خودرو میتوان تارا را نسبت به سایپا شاهین گزینه کم دردسرتری دانست. البته سایپا بسیاری از ایرادهای شاهین را طی ماههای گذشته برطرف کرده است و حتی کیفیت مونتاژ شاهین نسبت به تارا در سطح بهتری قرار دارد، اما عملکرد نامناسب پیشرانه شاهین کمی نگرانکننده است و پیش از این که سایپا برای این خودرو پیشرانه 16 سوپاپ را در نظر بگیرد، همچنان تارا گزینه بهتری خواهد بود. در مجموع تارا میتواند با اختلاف اندکی گزینه بهتری از لحاظ کم دردسر بودن محسوب شود. البته سایپا شاهین نیز میتواند در آینده با کمی تغییرات به عنوان یک سدان خانوادگی مدرن به همراه آپشنهای خود نگاه بسیاری از مشتریان را به خود جلب کند.
در طرف دیگر ایران خودرو نیز باید تغییراتی را برای طراحی برخی از قطعات تارا به ویژه جلوپنجره لحاظ کند و با اضافه کردن چند آپشن رفاهی و ارتقای کیفیت مونتاژی میتواند بیش از پیش مورد توجه قرار بگیرد. گفتنی است اگر سایپا شاهین و ایران خودرو تارا نتوانستند نگاه شما را به خود جلب کنند، با صرف هزینه کمتری میتوانید از میان خانواده پژو 206 صندوقدار یا بازار دست دوم خودروهایی چون رنو مگان به دنبال گزینه مناسب دیگری بگردید.