گویا طرح صیانت فقط مختص ایران نیست؛ زیرا بر اساس طرح صیانت روسیه در صورتی که اپل و گوگل در این کشور دفتر نداشته باشند، فیلتر خواهند شد.
روسیه از شرکتهای بزرگ فناوری که در این کشور فعال هستند، درخواست کرده است که از قانون جدید (همان طرح صیانت خودمان) تبعیت کنند و تا پیش از پایان سال 2021 دفاتر رسمی خود را افتتاح کنند.
اگر چنین اتفاقی نیفتد، فعالیتهای این شرکتها به طور کلی در روسیه تعلیق خواهد شد.
طرح صیانت روسیه، سدی در برابر شرکتهای بزرگ فناوری
در مرداد ماه سال جاری بود که روسیه اعلام کرد تمامی شرکتهای اینترتی خارجی با بیش از ۵۰۰ هزار کاربر روزانه، باید در روسیه دفتر رسمی داشته باشند. رویترز اعلام کرد که در لیست اعلامی از سوی رگولاتوری ارتباطات روسیه، نام ۱۳ شرکت بزرگ دیده میشود که از میان آنها میتوان به اپل، گوگل، متا (فیسبوک)، توییتر، تیکتاک و تلگرام اشاره کرد.
بر اساس طرح صیانت روسیه، شرکتهایی که در موعد مقرر دفاتر خود را در این کشور دایر نکنند، با ممنوعیت یا محدودیتهایی در تبلیغات و جمعآوری داده مواجه خواهند شد. علاوه بر راهاندازی دفتر، این شرکتها باید تعهد دهند که دسترسی کاربران به اطلاعات ناقص قوانین روسیه را محدود خواهند کرد.
بدین ترتیب روسیه در نهایت میتواند موارد مختلف را بررسی کند و هر چیزی که مناسب نمیداند را (مثلا پستهای ضد پوتین) سانسور کند. با قانون جدید روسیه نه تنها فشار سیاسی در رسانههای سنتی ادامه خواهد یافت، بلکه شرکتهای فناوری و فضای مجازی را نیز در برخواهد گرفت.
فشارهای روسیه ممکن است در نهایت به خروج کامل بسیاری از شرکتها، مخصوصا شرکتهای آمریکایی از این کشور منجر شود. البته بازار روسیه از نظر حجم بسیار جذاب است و به محض خروج شرکتهای آمریکایی، کمپانیهای چینی جای آنها را پر خواهند کرد. همانطور که میدانید چین نیز نسبت به محتوای آنلاین و بازار محلی خود بسیار سختگیر است و با طرح صیانت روسیه هیچ مشکلی ندارد.
این اولین بار نیست که روسیه با شرکتهای فناوری خارجی برخورد میکند. اخیرا این کشور اپل را به علت انحصارطلبی ۱۲ میلیون دلار جریمه کرد. بزرگترین کشور دنیا همچنین جلوی فروش گوشیهای تاشو سامسونگ را به خاطر پتنت یک شرکت سوئیسی گرفته است.
به نظر شما آيا روسیه میتواند با طرح صیانت، شرکتهای بزرگ فناوری را تسلیم خواستههای خود کند؟