بلوتوث، شیفتر پشت فرمان یا شیشه پاک کن اتوماتیک، روزگاری شبیه به آپشنهای لوکس بودند. اما این امکانات برای اولین بار در کدام خودرو ها متولد شدند؟ برای پاسخ به این سوال تا انتهای مطلب، همراه گجت نیوز باشید.
اگر بخواهیم لیست اولینهای خودروها را بررسی کنیم، احتمالا به چندین مقالهی طولانی نیاز داشته باشیم. برای مثال، گروه خودروسازی خصوصی «ایزوتا فرانچینی» (Isotta Fraschini)، اولین خودروسازی بود که سیستم ترمز را در سال 1910، برای هر چهار چرخ خودروهای خود تعبیه کرد. یا اولین شیشه شوی تعبیه شده بر روی کاپوت، تا سال 1936 وجود نداشت و شرکت «استودبیکر» (Studebaker)، اولین گام را در این زمینه برداشت.
باور این مورد شاید سخت باشد ولی جا لیوانیهای خودرو، تا سال 1983 وجود نداشتند و به این آپشن پرکاربرد را مدیون دوج پیلموت هستیم. رانندگان خودروهای دایملر در سال 1922، برای اولین بار شاهد رادیوهای فابریک کارخانه بودند. اگر بخواهیم در مورد سیستم پخش صدای استریو صحبت کنیم، باید بگوییم که اولین مدلهای فابریک این سیستم، در اوایل سالهای 1960 به مردم عرضه شدند. این لیست به همین صورت ادامه پیدا میکند و قرار نیست به زودی تمام شود. به هر حال در این نوشته قصد داریم تا به 9 فناوری برتر در خودروها و تاریخچهی پیدایش آنها بپردازیم.
داستان تولد کاربردیترین امکانات در خودرو های امروزی
1- اولین خودرو تویین توربوشارژ
در حال حاضر شرکت ولوو جزو معدود خودروسازانی است که هر دو سیستم توربوشارژ و سوپرشارژ را در اختیار مشتریان خود قراد میدهد. سیستم سوپرشارژ، مشکل تاخیر در ورود به سیستم پیشرانه را ندارد. در حالی که سیستن توربوشارژ برای دور موتورهای بالاتر بسیار مناسبتر است. این ایده برای اولین بار در خودرو لانچیا دلتا S4 نسخهی رالی گروه B پیاده شده بود. نسخهی خیابانی این خودرو، «Stradale» نام داشت که کمتر از 100 عدد از آن ساخته شد.
لانچیا دلتا S4 نسخهی Stradale، با اکسل سه حالته و سیستم 4WD، همراه با 247 اسب بخار قدرت و 300 نیوتن متر گشتاور معرفی شد. این نکته را در نظر بگیرید که پیشرانهی فراری 308 فقط 280 نیوتن متر گشتاور تولید میکرد.
2- اولین گیربکس 6 دندهی اتوماتیک
زمانی وجود داشت که گیبرکسهای 5 دندهی اتوماتیک را فقط در خودروهای گران قیمت یا خودروهای مسابقهای میدیدیم اما اکنون جعبه دندههای 6، 7 یا حتی 8 سرعته، بسیار رایج شدهاند. اولین گیربکس 6 دندهی اتوماتیک، در چهارمین نسل BMW سری 7 در سال 2001 متولد شد.
شرکت آلمانی تولید گیربکس « Zahnradfabrik Friedrichshafen» که آن را با اسم «ZF» هم میشناسیم، این گیربکس را تولید کرد. دو سال بعد یعنی سال 2003، رقیب قدیمی این شرکت یعنی مرسدس بنز، اولین گیربکس 7 دندهی اتوماتیک خود را در خودروهای E500 ،S430 ،S500 ،CL 500 و SL 500 تعبیه کرد. جعبه دندهی 7G-Tronic مرسدس بنز، با دو دنده برای حالت دنده عقب، نوع جدیدی از گیربکسها را به رانندهها معرفی کرد.
شرکت BMW علاوه بر این موضوع، اولین ترمز پارک برقی را هم در چهارمین نسل از سری 7 به نمایش گذاشت.
3- اولین شیفتر پشت فرمان برای خودرو ها
روزگاری وجود داشت که هیچکس حتی فکر نمیکرد که تکنولوژی خودروهای فرمول یک، به خودروهای معمولی هم راه پیداکند. سیستم گیبرکس پشت فرمان یا به اصطلاح شیفتر پشت فرمان، برای اولین بار در خودروهای فرمول یک فراری ظهور کرد. فراری این فناوری را برای اولین بار در مسابقهی جایزه بزرگ برزیل (پیست سائوپائولو) در سال 1989 پیاده کرد و به طرز شگفت آوری در آن مسابقه پیروز شد. با اینکه آیترون سنا از تیم مک لارن قهرمان سال 1989 فرمول یک شد، ولی برندهی اصلی آن سال، فراری بود.
فراری، پنج سال بعد را صرف توسعهی این سیستم برای خودروهای خیابانی خود کرد و در سال 1997، شاهد اولین شیفتر پشت فرمان در خودرو فراری F355 نسخهی Berlinetta بودیم. فراری دقیقا 4871 عدد از این خودرو را تولید کرد که 3829 عدد از آن مجهز به شیفتر پشت فرمان بودند. در حال حاضر میتوانید این فناوری را در اکثر خودروها با گیربکس اتوماتیک ببینید یا حتی آن را به خودرو خود اضافه کنید.
4- اولین سنسور باران
امروزه سنسور باران در بسیاری از خودروها وجود دارد و میتوانید آنها را در تمام خودروهای لوکس ببینید. در این مورد شاید BMW یا مرسدس بنز را به عنوان پیشرو بشناسید. حتی کادیلاک هم سنسور باران را در سال 1996 به بعضی از مدلهای خود اضافه کرد. اما در واقع این نیسان بود که در سال 1984، سنسور باران را با برف پاک کنهای نسل 12 خودرو 200SX هماهنگ کرد.
علاوه بر این خودرو، نیسان سیستم برف پاک جانبی (side window wipers) را هم به خودرو سیلویا آورد. سیستمی که هنوز هم دیوانه کننده است.
5- اولین چراغهای LED جلو و عقب در خودرو
شرکت ایتالیایی مازاراتی مدعی است که اولین سیستم روشنایی تمام LED، در خودرو مازاراتی 3200 GT کوپه در سال 1998 تعبیه شده است. از این خودرو در 4 سال متوالی، فقط در 4795 عدد ساخته شده بود به همین علت شاید مدل شناخته شده و تولید انبوهی نباشد.
شاید بتوان آئودی R8 مدل 2007 را به عنوان اولین خودرو با سیستم روشنایی تمام LED معرفی کنیم. تمام چراغهای این خودرو، شامل چراغ روز (daytime)، راهنما، چراغ نور پایین و نور بالا و چراغهای عقب، تماما از نوع LED بودند. همچنین آئودی R8 مدل 2014، اولین سیستم روشنایی هدلایت لیزری را هم به صنعت خودروسازی آورد.
6- اولین سردکن صندلی
اگر در مناطق بسیار گرم و با آفتاب تند زندگی میکنید، باید خود را مدیون لینکلن نویگیتور (Navigator) مدل 2001 بدانید. نسل دوم این شاسی بلند لاکچری، با سیستم پدالهای برقی قابل تنظیم و سیستم سردکن برقی به مشتریان عرضه شد. هرچند که این سیستم یک شبه ابداع نشده بود.
خودرو ساب 5-9 (Saab 9-5) در سال 1998 اولین سیستم تهویه برای صندلی را تولید کرد. همچنین سیستم جاذب ضربه در قسمت پشت سری صندلی (ActiveHead Restraint system)، برای اولین بار در این خودرو متولد شد.
7- اولین رابط بلوتوث برای سیستم پخش خودرو
مزدا ادعا میکند که اولین سیستم پخش MP3 را برای اولین بار در صنعت خودرو، در سال 2001 برای مزدا Protegé تعبیه کرده. تبدیل AUX به بلوتوث هم در سال 1991 برای میتسوبیشی 3000GT مدل 1991 معرفی شد و شرکت BMW هم اولین سیستم پلیر آیپاد را به دنیا معرفی کرد.
اما شرکت کرایسلر، بزرگترین گام دنیای موسیقی خودروها را برداشت. کرایسلر 300 مدل 2000، به اولین خودرو جهان با رابط بلوتوث برای سیستم پخش تبدیل شد. خودرو کیا روندو مدل 2006 هم رابط USB را به سیستم پخش اضافه کرد.
آکورا هم میتواند در این بخش جای داشته باشد. برای مثال اولین سیستم DVD 5.1 استریو، در سدان آکورا TL در سال 2004 ظاهر شد. آکورا همچنین مدعی ساخت اولین سیستم نویز کنسلینگ در خودرو آکورا RL مدل 2005 است.
8- اولین رینگهای کامپوزیتی
در حال حاضر میتوانید رینگهای کامپوزیتی را در بسیاری از خودروهای سوپر اسپرت یا اکثر هایپرکارها مشاهده کنید. اما دوج شادو (Shadow) و پیلموت نسخهی شلبی مدل 1987 بودند که در این زمینه پیشرو شدند. مدل رینگ این خودروها، «Fiberide» نام دارد و هنوز هم جزو محبوبترین طراحیها هستند.
امروزه اکثر خودروسازان تمایل دارند که رینگهای خود را از جنس فیبر کربن بسازند اما رینگهای Fiberide از جنس فایبرگلاس و پلاستیک فشرده بودند. به نظر میرسد که این مواد مقاوت لازم را نداشته باشند اما شلبی ادعا میکند که رینگهای این شرکت، از آلیاژ آلومینیوم در آن زمان هم قویتر ظاهر شدند.
9- اولین سیستم اگزوز فعال اسپرت خودرو
سیستم اگزوز فعال (Active Exhaust)، به طور مثال میتواند در سرعتهای پایین، پارکینگ یا مناطق مسکونی، صدای اگزوز خودرو را کاهش بدهد. در سمت دیگر این سیستم میتواند آرامش شبانهی یک بزرگراهها را از آن بگیرند.
ژاپنیها باز هم پیشرو در سیستمهای اسپرت و فرهنگ خودرویی شدند و اولین سیستم اگزوز فعال را در میتسوبیشی 3000GT مدل 1991 تعبیه کردند. به طور قطعی، این سیستم در خودروهای امروزی بسیار پیشرفته و عادی شده اما در سال 1991، مثل کشف شدن آتش بود.
حالت اسپرت این اگزوز، دریچهی آن را بازتر میکرد. درحالی که حالت Touring، یک صفحه را از طریق سیم آهنی کنترل و دریچه اگزوز تا ابعاد 67 میلی متر محدود میکرد. حالت Touring، در دور موتورهای زیر 3000 دور بر دقیقه فعال میشود و سیستم اگزوز فعال در دور موتورهای بالاتر از آن، به صورت خودکار به حالت اسپرت باز میگشت.
به نظر شما جای کدام یک از این تکنولوژیهای دهه 90 میلادی در خودروهای به روز ایرانی خالی است؟