در سالیان اخیر، رواج گردشگری فضایی نظر بسیاری از افراد را به خود جلب کرده است. اما آیا میدانید قیمت سفرهای توریستی فضایی چقدر است؟
اگر قصد سفر به فضا را داشته باشید باید واقعا پولدار باشید چراکه قیمت سفرهای توریستی فضایی بسیار بالاست. این روش برای سفر به فضا از قدیمیترین روشهایی است که توسط برخی از اولین گردشگران ثروتمند فضایی و برای اولین بار توسط آژانس فضایی روسیه، روسکسموس (Roscomos) با استفاده از فضاپیمای سایوز با قیمت هر بلیط 20 میلیون دلار انجام شد! به گزارش CNN دنیس تیتو میلیونر آمریکایی با این روش اولین توریست فضایی شد و در سال 2001 به ایستگاه فضایی بینالمللی سفر کرد.
علت گران بودن بلیط سفر فضایی چیست؟
این روش توسط برخی دیگر از میلیونرها نیز دنبال شد که از مشهورترین موارد باید به مارک شاتلورث، میلیونر اهل آفریقای جنوبی در سال 2002 اشاره کرد که شهرت زیادی به خاطر کار روی سیستم عامل لینوکس اوبونتو داشت. همچنین انوشه انصاری با سفر گردشگری به فضا در سال 2006 به اولین زنی بدل شد که به عنوان گردشگر به فضا رفته است.
با افزایش مشارکت شرکتهای خصوصی در این حوزه، گردشگری فضایی به طور جدی از سال 2021 با بازیگرانی جدید چون بلو اوریجین، اسپیس ایکس و ویرجین گلکتیک پیگیری میشود و گرچه قیمتها به نظر ارزانتر میرسند اما همچنان برای مردم عادی بسیار گران محسوب میشوند.
برای مثال ویرجین گلکتیک در آگوست 2021 قیمت سفرهای فضایی خود را از 250 هزار دلار به 450 هزار دلار افزایش داد و بدتر از این، قیمتهای اسپیس ایکس و بلو اوریجین است که برخلاف ویرجین گلکتیک گردشگران را با موشکهای فضایی به سفر می برند. به گزارش Inverse، قیمت بلیطهای بلو اوریجین چیزی حدود 1 میلیون دلار و هزینه یک سفر با اسپیس ایکس 55 میلیون دلار خواهد بود.
علت قیمت بالای سفرهای فضایی چیست؟
BBC Science Focus پاسخ صریح و کوتاهی میدهد و بیان میکند که نیروی محرکه شیمیایی که انرژی لازم برای موشک را تامین میکند، اصلیترین عامل این قیمت بالا در سفرهای فضایی است. معادله موشک Tsiolkovsky بیان میکند که مقدار سوخت مورد نیاز موشک برای قرار دادن هر چیزی در مدار زمین 10 تا 25 برابر جرم آن است و علاوه بر این هرچه جرم و وزن موشک بیشتر باشد، فضاپیما به سوخت بیشتری نیاز دارد و در نتیجه سنگینتر میشود که به نوبه خود به افزایش هزینهها میانجامد.
Scientific American نیز توضیح میدهد که سوخت موشک میتواند جامد، مایع یا گاز باشد و برای مثال طبق اطلاعات اسپیس ایکس این شرکت از اکسیژن مایع و پیشرانه نفت سفید درجه یک موشک RP-1 برای تامین انرژی موشک فالکون 9 استفاده میکند ولی هزینههای یک سفر فضایی صرفا مربوط به سوخت موشک نیست.
موشکهایی با قابلیت استفاده مجدد هم گرچه در کاهش هزینهها موثرند اما باید گفت که 100 درصد قابل استفاده دوباره نیستند. علاوه بر مسئله موشکها، حمل خدمه به کپسولهای خاصی نیاز دارد که ساخت آنها نیز گران است و بر اینها باید هزینه راهاندازی، آموزش، نیروی کار و عملیات را هم بر هزینه های یک ماموریت سفر فضایی اضافه کرد که نهایتا بر قیمت بلیط موثر هستند.
CNBC در 23 مارس 2022 گزارش داد که اسپیس ایکس قیمت همه پرتابهای خود را به علت قیمت بالای سوخت و تورم افزایش داده است. بر این اساس هزینه پرتاب فالکون 9 حدود 67 میلیون دلار و ماموریت پرتاب فالکون هوی (Falcon Heavy) 97 میلیون دلار تعیین شده است.
هزینه ماهوارههای دیگری نیز که تحت برنامه rideshare به فضا پرتاب میشوند به قیمت 1.1 میلیون دلار افزایش یافت و برای هزینهها و بار اضافی به ازای هر کیلو، 5500 دلار به این قیمت اضافه میشود. در نتیجه معادله موشک، هزینه سوخت، هزینه ساخت و بهرهبرداری و مسائل دیگری چون تورم از عمدهترین دلایل گرانی بلیطهای گردشگری فضایی است.