اپراتور ایرانسل طی برنامهریزیهای انجام شده قصد دارد تا دو سال آینده تمام مراکز استانها و شهرهای اصلی را تحت پوشش 5G قرار دهد.
صبح روز چهارشنبه ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۱ همزمان با برگزاری دومین دوره نمایشگاه کیتکس 2022 سمینار نسل پنجم ارتباطات در جزیره کیش برگزار شد. در این سمینار دکتر صادق عباسی شاهکوه (رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی) به شکل آنلاین، دکتر حسن بولوردی (معاون فنی و مهندسی ایرانسل)، مهندس مرتضی طاهریبخش (معاون فنی و توسعه شبکه همراه اول) و برخی دیگر از مدیران و صاحبنظران حوزه ارتباطات نیز حضور داشتند.
دکتر حسن بولوردی، معاون فنی و مهندسی ایرانسل در این سمینار به تعداد سرویسهای 5G و روند فراگیر آن در جهان اشاره کرد و گفت تعداد دستگاههای نسل پنجم در جهان به بیش از 950 نوع دستگاه میرسد. وی افزود هماکنون در شبکه ایرانسل نیز بیش از ۱.۵ میلیون دستگاه با قابلیت پشتیبانی از 5G فعال هستند.
معاون فنی و مهندسی ایرانسل در ادامه گفتههای خود اختصاص فرکانس طبق حجم ترافیک داده اپراتور، آیندهنگری و قابلیت توسعه در بلندمدت، دارا بودن حداقل هزینه Refarming، لحاظ شدن حداقل یک کریر ۱۰۰ مگاهرتزی برای اپراتورهای اصلی و در نظر گرفتن مشترکان فعلی خدمت TD-LTE را از ملاحظات مد نظر در واگذاری فرکانسی دانست.
پوشش 5G در تمام مراکز استانها و شهرهای اصلی
بولوردی در ادامه به نقشه راهگذار شبکههای ارتباطی کشور به نسل پنجم اینترنت اشاره کرد و به تشریح نقشه راه ایرانسل برای توسعه 5G پرداخت. وی همچنین از مهمترین برنامههای ایرانسل برای 2 سال آینده به توسعه پوشش نسل پنجم در تمام مراکز استانها و شهرهای اصلی کشور اشاره کرد.
وی همچنین به چالشهای موجود در حوزه سرمایهگذاری و کمبود منابع نقدینگی اشاره کرد و از سازمان تنظیم مقررات خواست اصلاح تعرفهها را سریعتر انجام دهند تا اپراتورها قادر باشند در حوزه فناوریهای جدید و ارتقای کیفیت شبکه اقدامات موثری را به انجام برسانند.
معاون فنی و مهندسی ایرانسل در این سمینار پیشنهاد کرد تا فناوری 3G از رد خارج شود و فرکانسهای آن از سوی سازمان تنظیم مقررات به سایر فناوریهای ارتباطی نظیر 4G و 5G اختصاص پیدا کند. وی به برگزاری جام جهانی فوتبال در کشور قطر و احتمال میزبانی کیش از شرکتکنندگان این رویداد اشاره کرد و گفت ایرانسل آمادگی دارد تا علاوه بر سایت نسل پنجم این اپراتور در جزیره کیش، این جزیره را همزمان با جام جهانی به شکل کامل تحت پوشش 5G قرار دهد.
گفتنی است ایرانسل در تاریخ ۱۹ اسفند ۱۳۹۹ ششمین سایت تجاری 5G خود را در جزیره کیش افتتاح کرد. در آن مراسم معاون فناوری و نوآوری وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، سرپرست سازمان منطقه آزاد کیش و مدیرعامل ایرانسل نیز حضور داشتند.
بولوردی در ادامه گفتههای خود از سازمان تنظیم مقررات خواست تا در فرایند مذاکره با شرکتهای تولیدکننده موبایل در مورد رفع مشکل عدم امکان استفاده از 5G در برخی مدلها همکاری کند. وی در ادامه به واگذاری بانک فرکانسی ۳۵۰۰ مگاهرتز اشاره کرد که از سال ۱۳۹۸ در دستور کار رگولاتوری بوده و تاکنون به سرانجام نرسیده است. از این رو از رگولاتوری خواست تا فرایند واگذاری این باند فرکانسی را تسریع بخشند.
دکتر صادق عباسی شاهکوه، رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی نیز در این سمینار بیان کرد بر اساس مصوبه شورای عالی فضای مجازی در خصوص معماری کلان شبکه ملی اطلاعات در افق ۱۴۰۴ وظیفه داریم برای ۱۰ درصد کاربران موبایل دسترسی به 5G و برای 80 درصد خانوارها دسترسی به اینترنت خانگی (فیبر نوری) با متوسط سرعت 25 مگابیت بر ثانیه را فراهم کنیم. وی افزود مصوبه اخیر دولت و اختصاص 8 درصد از درآمد دولت از اپراتورها برای توسعه فیبر نوری نیز از جدیت دولت در پروژه فیبرنوری حکایت دارد. اجرای 3 ساله این پروژه کار آسانی نبوده و همه افراد باید طی همکاری با یکدیگر این پروژه را به سرانجام برسانند.
رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی در ادامه به نقشه راه توسعه نسل پنجم اشاره کرد و گفت مزایده باند فرکانسی 3500 مگاهرتز در سال ۱۴۰۱ برگزار خواهد شد. وی افزود همچنین با صداوسیما برای استفاده از باند فرکانسی 700 و 800 مگاهرتز در حال مذاکره هستیم. وی در ادامه به سرمایهگذاری در توسعه شبکه موبایل و وابستگی آنها به درآمدها اشاره کرد و گفت متاسفانه به ویژه طی 2 تا 3 سال گذشته به دلیل رشد شدید هزینهها برای توسعه شبکه امکان سرمایهگذاری وجود نداشت و ما در این دوره سعی داریم وضعیت درآمدی اپراتورها را ارتقا دهیم تا برای بهبود کیفیت شبکه و توسعه 5G به منابع کافی دسترسی پیدا کنند.
طاهریبخش، معاون فنی و توسعه شبکه همراه اول هم در این سمینار با اشاره به موضوعهای مرتبط با نسلهای جدید تلفن همراه، طیف فرکانسی و چالشهای پیشرو از رگولاتوری خواست تا تکلیف واگذاری فرکانس به اپراتورها را هرچه سریعتر مشخص کنند. وی افزود از زمانی که فرکانس واگذار شود، برای عرضه اولین سرویس تجاری به ۱.۵ سال زمان نیاز خواهد بود.
در ادامه این سمینار، نشست تخصصی «الزامات و راهکارهای واگذاری فرکانس 5G در ایران» نیز برگزار شد و در آن مهندس نسترن محسنی، معاون امور رادیویی سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی از تعداد اتصالهای پهنباند ثابت و همراه کشور آماری را ارائه کرد و روی اجرای هرچه سریعتر پروژه توسعه فیبرنوری خانگی و کاهش فشار موجود روی شبکه همراه کشور تاکید داشت.
معاون امور رادیویی سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی در ادامه به موضوعهای مورد توجه رگولاتوری در حوزه فرکانس نظیر تدوین ضوابط واگذاری ثانویه باندهای فرکانسی اشاره کرد و به تشریح شرایط و الزامات موجود برای واگذاری باندهای فرکانسی جدید با هدف توسعه 5G پرداخت.
گفتنی است اپراتور ایرانسل از سال ۱۳۹۵ مطالعه روی فناوری نسل پنجم اینترنت را طی همکاری با مراکز دانشگاهی داخلی و شرکتهای معتبر بینالمللی آغاز کرد و در تاریخ ۲۹ شهریور ۱۳۹۶ توانست برای اولین بار در کشور با حضور وزیر ارتباطات شبکه کامل 5G را مورد آزمایش قرار دهد.
اولین سایت تجاری 5G ایرانسل در اول مرداد ۱۳۹۹ در پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات، دومین سایت در 7 مرداد ۱۳۹۹ در ساختمان مرکزی ایرانسل، سومین سایت تجاری نیز در تاریخ ۲۱ آبان ماه در دانشگاه تربیت مدرس، چهارمین سایت در تاریخ 28 بهمن ۱۳۹۹ در بوستان آب و آتش تهران، پنجمین سایت در تاریخ ۳ اسفند ۱۳۹۹ در محوطه باز شهرداری شیراز، ششمین سایت در تاریخ ۱۹ اسفند ۱۳۹۹ در جزیره کیش، هفتمین سایت در محوطه باز دانشگاه فردوسی مشهد در تاریخ چهارشنبه ۲۷ اسفند ۱۳۹۹ و هشتمین سایت روز سهشنبه ۹ آذر ۱۴۰۰ در یک منطقه پرترافیک در شهر اندیشه واقع در غرب استان تهران افتتاح شد.
اپراتور ایرانسل علاوه بر این 8 سایت، در اردیبهشت ۱۴۰۰ در شرکت فولاد مبارکه سایت نسل پنجم خود را به عنوان اولین تجربه کاربست تجاری 5G در صنعت در راستای تفاهمنامه منعقد شده میان دو شرکت را افتتاح کرد تا خدمات ضروری برای تامین زیرساخت ارتباطی تحول دیجیتال شرکت فولاد مبارکه به عنوان یک کارخانه متصل فراهم شود.