سامسونگ گلکسی زد فلیپ 4 - Galaxy Z Flip 4

سیر تکامل 4 نسل گلکسی Z Flip؛ تاشو دوست داشتنی سامسونگ

به مناسبت معرفی رسمی گلکسی زد فلیپ 4 – Z Flip 4 در ادامه به سیر تکامل این گوشی تاشوی پرچمدار سامسونگ طی سال‌های گذشته می‌پردازیم.

طبق هر معیاری که در نظر بگیرید، سامسونگ گلکسی Z Flip 3 موفقیت عظیمی بود و شاید حتی به اولین گوشی تاشویی تبدیل شد که توانست به جای یک بخش خاص از بازار که خوره فناوری بودند، عموم مردم را جذب خود کند. البته این برای اهالی رسانه چندان جای تعجبی نداشت چون از همان ابتدا پیش‌بینی می‌کردند که گلکسی زد فلیپ 3 با استقبال بیشتری مواجه شود. این گوشی تاشو بهبودهایی اساسی نسبت به دو نسخه اول را به دنبال می‌آورد، اما مهم‌تر این بود که سامسونگ توانست قیمت این نسخه جدید را زیر 4 رقم بیاورد و آن را با نصف قیمت روانه بازار کند!

سه نسل اخیر گلکسی زد فلیپ - Galaxy Z Flip

سه نسل اخیر گلکسی زد فلیپ

حالا این غول فناوری کره‌ای با گلکسی Z Flip 4 قصد دارد تا این روند رو به رشد را همچنان حفظ کند، هرچند این نسخه صرفاً یک بروزرسانی جزئی نسبت به نسخه 3 به شمار می‌رود. البته اینکه انتظار داشته باشیم هر سال تحولی چشمگیر در طراحی یک گوشی ایجاد شود، کمی دور از واقعیت است. در ادامه نگاهی به سیر تکامل 4 نسل این گوشی تاشوی جذاب سامسونگ طی این سال‌ها خواهیم داشت.

نگاهی به چهار نسل گلکسی Z Flip سامسونگ

نسل اول؛ بازگشت تاشوهای دوست‌داشتنی دهه 2000

گلکسی زد فلیپ - Z Flip نسل اول

نسل اول زد فلیپ در فوریه 2020 پس از گذشت 5 ماه از عرضه عقب‌افتاده زد فولد راهی بازار شد و سه مشخصه همیشگی گوشی‌های تاشوی سامسونگ را داشت. اول از همه، مجهز به فناوری شیشه فوق باریک بود که باعث شده بود پنل OLED خمیده پلاستیکی آن بافتی شبیه به شیشه داشته باشد. پس از آن، اولین گوشی تاشویی بود که لولای آن می‌توانست در حالت نیمه‌تا بماند؛ سامسونگ این قابلیت را Flex Mode نامیده بود. مشخصه سوم که اصلاً هیجان‌انگیز نیست، این است که این گوشی برند Z را به بازار معرفی کرد؛ فولد اصلی با نام «گلکسی فولد» بدون هیچ حرف اضافه‌ای عرضه شد.

بر خلاف گلکسی فولد که فرم کاملاً جدیدی داشت، گلکسی Z Flip از همان ابتدا آشنا به نظر می‌رسید و یادآور گوشی‌های تاشوی صدفی اوایل دهه 2000 بود. زد فلیپ با یک نمایشگر 6.7 اینچی در یک فرم مرسوم‌تر، در حالت باز درست مثل گوشی‌های عادی بود. برعکس گلکسی فولد که در چند ماه اول عرضه‌اش مشکل مقیاس‌گذاری برنامه‌ها را داشت، برنامه‌ها هم بی‌دردسر روی آن اجرا می‌شدند.

گلکسی زد فلیپ - Z Flip نسل اول

Flex Mode ایده هوشمندانه‌ای بود و هنوز هم هست که به میزان چشمگیری به کارآیی گوشی‌های تاشو اضافه کرد. گلکسی فولد اصلی لولایی داشت که فقط وقتی کامل باز یا تا می‌شد می‌توانست ثابت بماند و به هیچ وجه انعطاف‌پذیر نبود. حالا لولای محکم‌تر گلکسی Z Flip می‌توانست ثابت باقی بماند تا کاربر بتواند بدون دخالت دست از گوشی استفاده کند؛ به عنوان مثال، چون قسمت بالای نمایشگر می‌توانست صاف بماند، کاربر این توانایی را داشت تا گوشی را روی سطحی بگذارد و بدون نیاز به دست سلفی بگیرد یا تماس ویدیویی برقرار کند.

در ضمن به دلیل اینکه گلکسی فولد ماه‌ها در دسترس بود و هیچ مشکل عمده‌ای را از خود نشان نداده بود، مصرف‌کنندگان و اهالی رسانه کمتر نسبت به دوام لولای گوشی تاشوی جدید سامسونگ بدگمان بودند.

گلکسی زد فلیپ - Z Flip نسل اول

وقتی به گذشته نگاه می‌کنیم، این نکته به چشم می‌آید که گلکسی Z Flip نسل اول محدودیت‌های دست و پاگیری داشت اما به خاطر تازگی فرم این گوشی، کمتر به آن‌ها توجه شد. اولین نقطه ضعف این بود که با چیپست قدیمی‌تر کوالکام اسنپدراگون 855 پلاس به عرضه رسید و از شبکه 5G پشتیبانی نمی‌کرد. گفته می‌شود که تاخیر عرضه فولد اصلی منجر به تاخیر عرضه فلیپ هم شد و فلیپ در اصل قرار بود در اواخر 2019 روانه بازار شود.

نقطه ضعف بعدی، نمایشگر بیرونی خیلی کوچک 1.1 اینچی بود که فقط برای نمایش نوتیفیکیشن‌ها و زمان به کار می‌آمد. این باعث می‌شد که هر بار نیاز به گوشی دارید، نمایشگر بیرونی کافی نباشد و مجبور باشید تای گوشی را باز کنید.

نسل دوم گلکسی Z Flip؛ یک بروزرسانی و دیگر هیچ

گلکسی زد فلیپ 5G

دومین نسخه گلکسی Z Flip را نمی‌توان یک دستگاه نسل جدید دانست و بهتر است آن را یک نسخه بروزرسانی‌شده از فلیپ اصلی در نظر گرفت. این نسخه اساساً همان گوشی قبلی بود ولی با این تفاوت که از چیپست جدیدتر اسنپدراگون 865 پلاس با پشتیبانی از شبکه 5G بهره می‌بُرد. این چیپست جدید عملکرد بهتر CPU و GPU را هم به ارمغان می‌آورْد، اما این تفاوت چندان چشمگیر نبود چون گوشی قبلی هم به چیپست بالارده‌ای مجهز شده بود.

نسل سوم؛ گوشی‌های تاشو، حالا در قلب عموم مردم

گلکسی زد فلیپ 5G در برابر گلکسی زد فلیپ 3

همان‌طور که پیش‌تر گفته شد، گلکسی Z Flip 3 موفقیت عظیمی برای سامسونگ بود و دلیل آن هم مثل روز روشن است. سامسونگ بهبودهایی اساسی را نسبت به قبل ایجاد کرد و به نحوی قیمت را تا 50 درصد کاهش داد. این نسخه جدید 999 دلار قیمت‌گذاری شد درحالی که گلکسی زد فلیپ 5G با قیمت 1450 دلاری در دسترس قرار گرفته بود.

گلکسی زد فلیپ 3 از نمایشگر بیرونی یا اصطلاحاً نمایشگر کاور 4 درصد بزرگ‌تر برخوردار شد. این نمایشگر در حدی بزرگ بود که این امکان را برای کاربران این گوشی تاشو فراهم می‌کرد تا به راحتی بتوانند کارهایی مثل خواندن پیام، چک‌کردن آب و هوا و کنترل پخش موزیک را در حالت تاشده انجام بدهند. قبل از این گلکسی فلیپ در حالت تاشده عملاً کاربردی نداشت.

سامسونگ گلکسی زد فلیپ 3

علاوه بر این، سامسونگ فلیپ به دوام فلیپ 3 اضافه کرد. نه تنها فریم به لطف ساختار Armor Aluminum سامسونگ استحکام بیشتری پیدا کرد و نمایشگر هم از محافظ گوریلا گلس ویکتوس بهره‌مند شد، بلکه فلیپ 3 گواهی IPX8 را دریافت کرد. این گواهی نشان از مقاومت آن در برابر آب (مثلاً هنگام باران) داشت. در واقع زد فلیپ 3 و زد فولد 3 اولین گوشی‌های تاشویی محسوب می‌شدند که گواهی رسمی IP کسب کرده بودند. در یک کلام، گلکسی Z Flip 3 پاسخی به تمام گله‌هایی بود که مردم در ابتدا از گوشی‌های تاشو داشتند: اینکه بیش از حد آسیب‌پذیرند و قیمت بالایی دارند.

نسل چهارم؛ سری را که درد نمی‌کند دستمال نمی‌بندند

سامسونگ گلکسی زد فلیپ 4 - Galaxy Z Flip 4

گلکسی Z Flip 4 مثل نسل دوم یک نسخه بروزرسانی‌شده به شمار می‌رود که طراحی آن دست‌نخورده باقی مانده است. لولای آن بهبود پیدا کرده است تا «ستون فقرات» در حالت تا شده بیرون نزند. درحالی که این در گلکسی زد فولد 4 تجربه کاربر از در دست گرفتن گوشی را تغییر می‌دهد، برای زد فلیپ 4 تفاوتی ندارد. به خاطر شیوه تا کردن عمودی این گوشی، دست‌های کاربر در هر صورت در حالت تا شده به قسمت لولای آن برخورد نمی‌کنند.

اگر بخواهیم صرفاً احساس گوشی در دست را در نظر بگیریم، تفاوت زیادی بین گلکسی Z Fold 4 و نسخه قبلی آن وجود ندارد. با این حال، گلکسی Z Flip 4 در کل کمی باریک‌تر است؛ 0.8 میلی‌متر در حالت باز و 1.6 میلی‌متر در حالت تا شده.

سه نسل گلکسی زد فلیپ - Galaxy Z Flip

البته منظور این نیست که زد فلیپ 4 هیچ بهبودی را به همراه ندارد. چیپست اسنپدراگون 8 پلاس نسل 1 در مقایسه با اسنپدراگون 888 که در زد فلیپ 3 به کار رفته بود، عمر باتری بیشتری را ارائه می‌دهد. ضمن اینکه سامسونگ قابلیت‌های نرم‌افزاری جدیدی را برای نمایشگر بیرونی و Flex Mode اضافه کرده است.

حالا کاربران می‌توانند در حالت Flex روی یوتیوب، اینستاگرام، فیسبوک و شبکه‌های اجتماعی دیگر لایو استریم بگذارند. برنامه‌های گوگل مثل گوگل میت هم بهینه‌سازی شده‌اند تا با فرم خاص این گوشی تاشو سازگارتر باشند. سامسونگ همچنین ادعا می‌کند که گلکسی Z Flip 4 با فریم Armor Aluminum بهبودیافته و محافظ گوریلا گلس ویکتوس، بادوام‌تر از همیشه شده است.

سامسونگ گلکسی زد فلیپ 4 - Galaxy Z Flip 4

روی هم رفته سیر تکامل گلکسی Z Flip سامسونگ به اندازه Z Fold پر از فراز و نشیب نبوده است، چون فلیپ طراحی آشنایی داشت که قبلاً امتحان خودش را پس داده بود. همچنین پس از فولد اصلی به بازار راه پیدا کرد و این فرصت به آن داده شد تا از اشتباهات فولد درس بگیرد. هرچند گلکسی Z Flip 4 سامسونگ هیچ کاهشی در قیمت نداشته، اما به قدری کامل‌تر شده است که به مردم ثابت کند این تازه شروع کار گوشی‌های تاشو است.