به تازگی جزئیات تولید اولین خودروی اقتصادی اعلام شده است. آیا طراحی و تولید این خودرو میتواند به نفع مردم تمام شود؟
به نظر میرسد برای پراید جایگزین جدیدی پیدا شده است. بنا بر آنچه وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام کرده به زودی اولین خودروی اقتصادی رونمایی خواهد شد. زمان تقریبی معرفی این خودرو در نیمه دوم سال 1402 خواهد بود. به گفته مدیرکل دفتر صنایع خودرویی وزارت صمت، قیمت این خودروی اقتصادی بین 200 تا 250 میلیون تومان خواهد بود و قرار است معماری آن طوری طراحی شود که زیر 200 میلیون تومان هزینه بردارد.
جزئیات تولید اولین خودروی اقتصادی
در گفتگو با عبدالله توکلی لاهیجانی، دلایل و الزامات طراحی و تولید یک خودروی اقتصادی مورد بحث واقع شد و او خاطرنشان کرد که وزارت صمت قصد دارد خودروسازان را به سمت و سوی تولید محصولاتی ببرد که متناسب با قدرت خرید مصرف کنندگان باشند. وی جزئیات بیشتری در خصوص امکانسنجی طراحی پلتفرم خودروی جایگزین پراید مطرح کرد و گفت:
طراحی خودروی اقتصادی با همکاری چند گروه و شرکت دانش بنیان مختلف انجام میشود تا پایان فاز طراحی مفهومی پیش رفته است و هماکنون در آستانه شکلگیری زنجیره تأمین برای این خودرو قرار داریم.
به اعتقاد توکلی لاهیجانی اگر پلتفرمهای جدید طراحی و تولید کنیم، میتوانیم کیفیت محصولات داخلی را بالاتر ببریم و در طراحی پلتفرم جدید دیگر دغدغهای به نام ایمنی وجود ندارد و نسخههای مختلف این پلتفرم طوری طراحی شدهاند که در بازه زمانی 15 ساله و در 3 مقطع 5 ساله بدون تغییر در طراحی اصلی قابلیت تغییر و نوسازی داشته و حتی نسخه خودروهای برقی نیز برای این پلتفرم پیشبینی شده است.
مشکل مشتریان فقدان خودرویی ارزان قیمت است!
به گفته مدیرکل دفتر صنایع وزارت صمت، آمارهای موجود نشان میدهد که دست کم باید 500 هزار دستگاه خودرو در سال به تیراژ تولید خودروسازهای داخلی افزوده شود تا بخشی از مشکلات بازار خودرو در بخش قیمت رفع شود. به گفته توکلی لاهیجانی هماکنون سالیانه 900 هزار دستگاه خودرو تولید میشود و این در حالی است که تقاضای مشتریان حدود 1.5 میلیون دستگاه در سال برآورد شده است.
به عقیده وی همین اختلاف بین عرضه و تقاضا باعث شده به تدریج طی سالیان اخیر، قیمت خودرو افزایش یابد و قیمت خودرو را دو نرخی کرده است. قیمت بالای خودروها هماکنون باعث شده خانوارهای ایرانی دارای قدرت خرید پایین که طیف وسیعی را شامل میشوند، نتوانند وسیله نقلیه خریداری کنند. طبق آمار حدود 50 درصد از مردم خودرو ندارند و علت این موضوع نبود خودروی ارزان قیمت و اقتصادی در بازار داخلی است. توکلی میگوید:
رسیدن به تیراژ بالا در خودروهای اقتصادی بسیار مهم است و امروز ایران خودرو و سایپا دو مجموعه بزرگی خودروسازی هستند که هر کدام برای تیراژ یک میلیون دستگاه خودرو در سال تجهیز شدند. از این رو ماندن در این تیراژ معادل با مرگ تدریجی این شرکتهاست و باید تیراژ اقتصادی در این صنعت شکل بگیرد.
دلالها عامل افزایش قیمت خودرو
به نظر مدیرکل دفتر صنایع وزارت صنعت، معدن و تجارت، یکسری راهکارها و روشها برای کاهش هزینههای تولید وجود دارد که یکی از آنها نوآوری در طراحی محصولات است. عامل دیگری که میتواند باعث کاهش هزینهها شود، قراردادهای زنجیره تأمین در تولید اقتصادی است که باید مجددا مورد بازرسی قرار گیرد. وی ادامه داد:
هماکنون خودروساز و قطعهساز قرارداد بلندمدت و تعاملی با هم ندارند. ضمن این که قطعهسازان یک محصول در طول سالهای مختلف تغییر میکنند و واسطههایی بین قطعهساز و خودروساز قرار دارد که باعث افزایش قیمت میشوند.
بنا بر آنچه توکلی لاهیجانی خاطرنشان کرده، هماکنون رتبه ایران در تولید خودرو در دنیا با تولید سالیانه 900 هزار دستگاه، 17 یا 18 است. به عقیده وی اگر هدفگذاریها مطابق انتظار پیش برود و بتوانیم سالانه 3 میلیون دستگاه تولید کنیم، جزو 10 صنعت برتر خودروسازی جهان قرار خواهیم گرفت.
او همچنین رمز و راز دانش بنیان شدن صنعت خودروسازی ایران را در گرو طراحی، توسعه و استقرار پلتفرمهای تازه و نو دانست و بیان کرد تولید اقتصادی، برآوردن استانداردها، توان رقابتی، رضایت مشتریان، تنوع محصول و گسترش بازارهای صادراتی از نتایج حرکت در مسیر شکوفایی است که تنها با طراحی پلتفرمهای جدید محقق میشود.