تعداد زیادی گونههای جدید ماهی در منطقه گرگ و میش اقیانوسها کشف شدهاند؛ از ماهیهای رنگارنگ و زیبا گرفته تا گونههای ترسناک اعماق دریا.
تقریباً ۱۵۰ متر در اعماق دریا، در جایی بین کف اقیانوس تاریک و منطقه کم عمق به رنگ آبی روشن، منطقه گرگ و میش قرار دارد. در این دنیای ناشناخته، چندین گونه زیبا و عجیب کشف شدهاند. در ادامه مطالب تصاویر گونههای جدید و کمتر دیده شدهی اقیانوسها را تماشا کنید.
تصاویر گونههای جدید و کمتر دیده شدهی اقیانوسها
در برخی از آبهای گرمسیری و نیمه گرمسیری، صخرههای مرجانی وجود دارند. این صخرههای عمیق از نظر فنی به عنوان اکوسیستمهای مرجانی مزوفوتیک (نور میانی) شناخته میشوند.
بسیاری از دانشمندان تصور میکردند که کمبود نور و دمای سرد این مناطق (منطقه گرگ و میش) به این معنا است که گونههای کمی در آنجا وجود دارند.
اما یک دانشمند در این منطقه غواصی کرد تا اثبات کند که گونههای زیادی در آن جا زندگی میکنند. لوئیز روچا یک ایکتیولوژیست برزیلی است و ماهیها را مطالعه میکند. او میگوید:
وقتی به این منطقه نزدیک میشوید، با یک اکوسیستم بسیار رنگارنگ مواجه میشوید. انواع مختلفی از ماهیها وجود دارند و بسیاری از آنها ناشناخته هستند.
مطالعات روچا بر روی حیات اقیانوسی در عمق ۶۰ متر تا ۱۵۲ متر متمرکز است. او میگوید هر جستجو در این عمق به یک کشف جدید منجر میشود. او تا کنون حدود ۳۰ گونه جدید را شناسایی کرده است؛ از یک پری بنفش به نام واکاندا گرفته تا توسانویدس آفرودیت، یک ماهی صخرهای صورتی به نام الهه یونانی عشق. تصویر واکاندا را در زیر مشاهده میکنید.
همچنین کاوشهای روچا در اعماق دریا ثابت کرده که این صخرهها و گونههای رنگارنگ در معرض تهدید هستند. ماموریت روچا محافظت از آنها است.
ورود به منطقه گرگ و میش کار آسانی نیست. به گفته روچا ورود به این منطقه با زیر دریایی ممکن است؛ اما روشی ناشیانه برای مطالعه این ماهیها است. او این کار را با مطالعه پرندگان در جنگلهای بارانی به وسیله هلیکوپتر مقایسه میکند.
به همین علت روچا در اعماق غواصی میکند؛ اما هر چه قدر که به عمق بیشتری میرود با خطر بیشتری مواجه میشود. در غواصی تقریحی، افراد تا عمق ۳۹ متر در دریا شنا میکنند؛ اما روچا تا عمق ۱۵۲ متر شنا میکند. برای انجام این کار نیاز به تمرکز زیاد، آموزش فنی بسیار و شجاعت فراوان است. او میگوید:
چیزی که این تحقیقات را واقعاً خاص میکند، این است که تعداد انگشت شماری از دانشمندان در جهان این کار را انجام میدهند.
این ماهی در ۴۰۰۰ متر زیر سطح دریا زندگی میکند. برآمدگیهای روی سر این ماهی، حفرههای پر از مخاط هستند. این ماهی به سبک حرکت خود در آب به شکل پارو زدن معروف است.
روچا معمولاً در یک گروه با دو دانشمند و یک افسر ایمنی غواصی میکند. آنها ساعتها از خوب کار کردن تجهیزات خود اطمینان حاصل میکنند و برای مقابله با شرایط اضطراری زیر آب آماده هستند.
روچا میگوید که فرود آمدن فقط ۱۰ تا ۱۵ دقیقه طول میکشد و بستگی به شب صخرهها دارد. اما صعود میتواند بین ۵ تا ۶ ساعت طول بکشد؛ زیرا زمان لازم است تا بدن از فشار خارج شود. بعد از همه این تلاشها او فقط بین ۷ تا ۱۰ دقیقه در حداکثر عمق زمان دارد تا نمونههای DNA و گونههای جدید را شناسایی کند.
ماهی زیر، ماهی مرکب شیشهای است که با کلرید آمونیوم، محلولی سبکتر از آب دریا پر شده است که به آن کمک میکند تا در اقیانوس در جستجوی غذا و جفت شناور شود. این ماهی در سطح اقیانوس متولد میشود اما بعد از رشد کامل، وارد منطقه گرگ و میش میشود.
اگر آنها فکر کنند که گونه جدیدی را پیدا کردهاند، معمولاً آن را میگیرند و به سطح میبرند تا آن را در آزمایشگاه مطالعه کنند. علی رغم این که روچا تا به حال بارها این کار را انجام داده است، هنوز قبل از هر شیرجه دچار اضطراب میشود. او میگوید:
هر چه قدر بیشتر وارد عمق دریا میشوید، آب سردتر و تاریکتر میشود. اما وقتی به آن جا میرسید چیزی را میبینید که هیچ کس تا به حال ندیده است و کاملاً شگفتانگیز است.
یکی از گونههای اعماق دریا، این موجود بی مهره ژلاتینی به نام Phronima است. این جانور، یک سخت پوست کوچک و نیمه شفاف است که قربانیان خود را تبدیل به یک خانه میکند.
منطقه گرگ و میش توسط افراد بسیار کمی کاوش شده است؛ با این حال اثرات فعالیت انسانی در این منطقه آشکار است. روچا ثابت کرد که این صخرههای عمیق به اندازه صخرههای کم عمق، تحت تاثیر تغییرات آب و هوا و فعالیتهای انسانی قرار میگیرند.
او در برخی از عمیقترین صخرهها، زبالههای پلاستیکی و وسایل ماهیگیری را پیدا کرد و تاثیر صید بیش از حد را مشاهده کرد. روچا با سیاستگذاران در جهت حفظ این صخرهها همکاری میکند.
تصویر زیر ماهی مرکب توت فرنگی را نشان میدهد. اندازه چشمهای این ماهی متفاوت است. چشم زرد این ماهی بزرگتر و بسیار حساستر است. چشم آبی آن کوچکتر است و به دنبال جانوارت بیولومنسنت میگردد.
روچا همچنین با جوامع و محققان محلی همکاری میکند. به عنوان مثال اوایل امسال او و احمد نجیب (زیست شناس مالدیوی) ماهی رنگین کمانی را کشف کردند و آن را به نام گلهای محلی مالدیو نام گذاری کردند. روچا امیدوار است که با این کار به مردم محلی این مناطق، مالکیت بدهد.
به عقیده روچا، وقتی مردم متوجه وجود صخرهها شوند به محافظت از آنها تمایل پیدا میکنند. بنابراین او فقط مطالعات علم را کافی نمیداند. او عکسهای زیادی از این صخرهها و گونههای جدید اقیانوسها میگیرد و داستانهایش را با مردم به اشتراک میگذارد.