دردسر جدید سامانه همتا برای خریداران گوشی باعث شده راه برای واردات گوشی های قاچاق و غیرقانونی باز شود. جزئیات این مطلب را در ادامه بخوانید.
یکی از مهمترین مسائل در حوزه صنعت گوشی های هوشمند، قاچاق و ورود غیر رسمی برخی از تلفنهای همراه به کشور است. برای جلوگیری از ورود غیر قانونی گوشی همراه و قاچاق مسافری، وزارت صنعت، معدن و تجارت در اواخر مهر ماه 1396 اقدام به طراحی و راهاندازی سامانهای تحت عنوان رجیستری یا همتا کرد.
دردسر جدید سامانه همتا برای خریداران گوشی
با راهاندازی و ایجاد سامانه رجیستری یا همراه، جلوی واردات قاچاق گوشی های هوشمند تا حدود زیادی گرفته شد. هماکنون به نظر میرسد بروز برخی مشکلات و اختلال در این سامانه باعث ضرر و زیان طیف وسیعی از مشتریان شده است. بر اساس آنچه منابع خبری اعلام کردهاند، پیامکهای این سامانه دچار اختلال جدی شده و مشتریان را ضرری هنگفت روبهرو ساخته است.
خطر بزرگی که در حال حاضر بازار گوشی های موبایل را تهدید میکند، واردات و عرضه گسترده گوشیهای قاچاق است. از آنجایی که پیامک رجیستری و اصالت کالا دچار اختلال شده و برای مشتریان ارسال نمیشود، بنابراین این احتمال وجود دارد که گوشی های قاچاق به طور گستردهای وارد بازار شوند.
همچنین نکته مهمتر برای کسبه و خریدارانی است که در بازار حضور دارند؛ زیرا ممکن است به دام قاچاقچیانی بیفتند که قصد دارند کالاهای غیر مجاز و غیر قانونی خود را وارد کشور کنند. با این حساب تنها کسانی که در این بین ضرر مالی قابل توجهی میکنند، خریداران و مشتریان هستند.
میدانیم که تا پیش از این، خریداران تلفن همراه وقتی اقدام به خرید گوشی قاچاق میکردند و به محض این که سیمکارت خود را روی گوشی قرار میدادند پیامک هشدار از سمت سامانه همتا دریافت میکردند. با این پیامک ارسالی مشتری میتوانست با اطلاع از پیامک ارسالی، سریعا گوشی را به فروشنده پس بدهد و بدین ترتیب جلوی درگیریها و اختلافات بین مشتری و فروشنده گرفته میشد.
رویه سابق سامانه همتا یا رجیستری تغییر کرده و هماکنون به علت اختلال پیش آمده خریداران پیامک هشدار دریافت نمیکنند. با این اوصاف خریداران بیخبر از همه جا پس از یک ماه خرید گوشی های غیر قانونی با مشکل پرش آنتن و قطعی آن روبهرو میشوند. بعد از آن هم خریداران به فروشندگان مراجعه کرده و درگیری بین آنها به وجود میآید.
تا به این لحظه که در حال نگارش این خبر هستیم، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات هیچگونه موضعی درباره این مسئله اتخاذ نکرده و مشخص نیست که مسئولیت قطع پیامکهای سامانه همتا بر عهده کیست. وقتی ابراهیم رئیسی روی کار آمد از وزیر ارتباطات و دستگاههای تابعه خواست تا سامانه جامع تجارت را هر چه سریعتر تکمیل کنند. با گذشت چندین ماه از صدور این دستور همچنان وضعیت سامانه جامع تجارت و سایر زیرسامانههای آن نظیر سامانه همتا با مشکل مواجه است. طبق آمار رسمی که سازمان گمرک اعلام کرده، دولت در سال 1400 تقریبا 4.1 میلیارد دلار از طریق رویه تجاری وارد کشور کرده که اگر مالیات دولت را 10 درصد محاسبه کنیم، حدود 10 هزار میلیارد تومان سود نصیب دولت شده است.
حالا سوال اصلی و مهم اینجاست که چرا چنین طرحی که برای دولت سود سرشاری به همراه دارد به وضعیت فعلیاش دچار شده است؟ مشکل به قدری بزرگ است که هماکنون خریداران ریسک خرید گوشی نو را به جان نمیخرند و ترجیح میدهند تا قطعی شدن اوضاع دست نگه دارند. مسئله قطع پیامکهای سامانه همتا به طور مستقیم باعث تضییع حقوق مردم شده و همچنان کسی در این میان پاسخگو نیست.