رویداد تخصصی «فناوریهای تحولآفرین و کشاورزان پیشرو» با موضوع هوشمندسازی با مشارکت آکادمی همراه و بخش کسبوکار سازمانی همراه اول برگزار شد.
روز چهارشنبه 16 شهریور 1401 رویداد تخصصی «فناوریهای تحولآفرین و کشاورزان پیشرو» با موضوع هوشمندسازی با مشارکت آکادمی همراه و بخش کسبوکار سازمانی همراه اول در محل ساختمان ستاره ونک تهران برگزار شد. در این رویداد مدیران هلدینگهای بزرگ و پیشرو صنعت کشاورزی نیز حضور داشتند.
در این رویداد یک روزه علاوه بر این که کاربردهای فناوریهای تحول آفرین در کشاورزی معرفی شدند، همراه اول نیز ظرفیتهای خود در حوزه هوشمندسازی این صنعت و حوزههای همکاری با این شرکتها را تشریح کرد.
دسترسی همراه اول به زیرساختهای اجرای پروژههای هوشمندسازی
مصطفی درجزی، مدیرکل کسب و کار سازمانی همراه اول در این رویداد عنوان کرد طی دو سه سال اخیر فعالیتهایی که با هوشمندسازی مرتبط بودند را به شکل جدی انجام دادیم و طی سال قبل هم رویداد «جایزه سال هوشمندسازی» با هدف پیدا کردن راهکارهایی برای برطرفسازی تعدادی از بزرگترین چالشهای اجتماعی و زیست محیطی کشور به اجرا درآوردیم.
مدیرکل کسب و کار سازمانی همراه اول در ادامه گفتههای خود بیان کرد یکی از محورهای آن رویداد به کشاورزی مربوط میشد و ما قصد داریم با استفاده از ابزارهای فناورانه به همراه تکیه بر خلاقیت و نوآوری جوانان ایرانی، برخی از بزرگترین چالشهای اجتماعی و زیست محیطی را برطرف کنیم.
درجزی در ادامه تاکید کرد پس از سخنرانی مقام معظم رهبری در این حوزه و تاکید ایشان ما به شکل جدیتر روی این حوزه تمرکز کردیم و در تمام مراحل سعی داشتیم تا با انتخاب مدل اقتصادی روی کشاورزان هزینهای تحمیل نکنیم. در همراه اول زیرساختهای اجرای پروژههای هوشمندسازی وجود دارد و در ابتدا قصد درآمدزایی از هیچ صنعتی را نداریم و هدف ما از هوشمندسازی کمک به صنایع است، اما هنگامی که آنها به بهرهوری رسیدند، در سود آنها شریک خواهیم شد.
ما به هوشمندسازی، اکوسیستمی نگاه اکوسیستمی داریم
مدیرکل کسب و کار سازمانی همراه اول در ادامه به ظرفیتهای زیادی که در کشاورزی کشور وجود دارد اشاره کرد و گفت با هوشمندسازی میتوان به نقطه شکوفایی رسید. در واقع نگاه ما به هوشمندسازی، اکوسیستمی بوده و قصد داریم زیرساختهای ارتباطی ذخیرهسازی و پردازشی را فراهم کرده تا بتوان صنایع را به سمت بهرهبرداری از این امکانات و هوشمندسازی سوق داد.
درجزی با اعلام این که همراه اول ارائهدهنده سلوشنهای هوشمندسازانه است گفت در حوزه کشاورزی به واسطه برگزاری جایزه سال هوشمندسازی موفق به شناسایی بیش از 30 شرکت شدیم که از ابتکاراتی برای هوشمندسازی بهره میبردند.
ارزش بازار هوش مصنوعی جهانی در بخش کشاورزی چقدر است؟
محمدعلی اخایی، معاون راهکارهای دیجیتال و هوشمندسازی مرکز تحقیق و توسعه همراه اول در این مراسم به ارائه مطالب خود در دو حوزه «کشاورزی و هوش مصنوعی» و «زنجیره بلوکی و کاربردهای آن در کشاورزی» پرداخت. وی از اهداف تاسیس این مرکز به خودکفایی، استقلال فنی و تخصصی اشاره کرد و گفت این مرکز در پروژههای هوش مصنوعی مختلفی سرمایهگذاری کرده که برخی از آنها مواردی چون محاسبات لبه، دستیار هوشمند، راهاندازی پلتفرم هوش مصنوعی و احراز هویت بر پایه موبایل را شامل میشود.
اخایی با اعلام این که نگاه مرکز تحقیق و توسعه همراه اول پلتفرمی بوده گفت از نقشهای هوش مصنوعی در کشاورزی میتوان به بهبود روشهای مدیریت پروسه تولید محصولات، بهینهسازی و تنظیم خودکار دستگاهها برای پیشبینی هوا، تقویت مشاغل بر پایه کشاورزی، بررسی محصولات معیوب و بهبود پتانسیل برای تولید محصولات سالم زراعی اشاره کرد.
وی در ادامه اعلام کرد طی جدیدترین گزارش Data Bridge market research بازار هوش مصنوعی جهان در بخش کشاورزی حدود 852 میلیون دلار ارزش دارد. البته پیشبینیها حاکی از آن است که ارزش این بازار تا سال 2029 میلادی به 3.95 میلیارد دلار خواهد رسید. وی از مزایای هوشمندسازی صنعت کشاورزی به پایش رشد محصولات کشاورزی، تحلیل محصولات، تشخیص نوع خاک، تعیین بلوغ میوهها و شناسایی کمبودهای غذایی اشاره کرد.
قراردادهای هوشمند در ایجاد ضمانت برای کشاورزان چه نقشی دارد
معاون راهکارهای دیجیتال و هوشمندسازی مرکز تحقیق و توسعه همراه اول در ادامه گفتههای خود به موضوع زنجیره بلوکی و تاثیر آن روی صنایع اشاره کرد و گفت این فناوری برای ذخیرهسازی و توزیع اطلاعات در نظر گرفته شده که برای اجرا به یک سرور مرکزی نیازی نخواهد داشت. این فناوری از یک پایگاه داده توزیع شده و امن بهره میبرد که طی همکاری جمعی برخی از افراد به شکل مشترک و بدون یک عنصر مرکزی نگهداری خواهد شد.
اخایی با اعلام این که توسعه این فناوری آثاری چون کنار زدن بانک جهانی را به همراه دارد، گفت از ویژگیهای کلیدی زنجیره بلوکی ثبت دادهها میتوان به شفافیت، امنیت، غیر متمرکز بودن و غیر قابل تغییر بودن داده ثبت شده اشاره کرد. شفافیت به این معنا است که تمام عناصر شبکه به کل زنجیره بلوکی و تمام تراکنشهای موجود دسترسی خواهند داشت.
معاون راهکارهای دیجیتال و هوشمندسازی مرکز تحقیق و توسعه همراه اول در خصوص قرارداد هوشمند نیز بیان کرد این قرارداد یک نوع کد کامپیوتری بوده که روی زنجیره بلوکی راهاندازی میشود تا اگر برخی شرایط اتفاق افتاد، دستورهای خاصی که برنامهنویس برای آن در نظر گرفته را به اجرا درآورد. زنجیره بلوکی برای ثبت تمام مراحل که در تولید محصول وجود دارد مورد استفاده قرار میگیرد. از این رو زنجیره بلوکی برای بیمه محصولات کشاورزی در مقابل حوادث طبیعی نیز کاربرد خواهد داشت.
اخایی در خصوص این فرآیند عنوان کرد در این فرایند کشاورزان به شکل ماهانه حق بیمه خود را به یک حساب سپرده روی زنجیره بلوکی واریز خواهند کرد تا اگر اتفاقی چون کاهش غیر مترقبه دما یا خشکسالی رخ داد، خسارت به شکل خودکار به کشاورزان پرداخت شود. با ثبت شفاف و عمومی تمام تراکنشهای انجام شده در زنجیره تامین مواد غذایی روی زنجیره بلوکی میتوان واسطهها را حذف کرده به قیمت عادلانه دست یافت.
کاربردهای اینترنت اشیا در کشاورزی
علیرضا فرهادی، مدیر آزمایشگاه اینترنت اشیا دانشگاه صنعتی شریف در این مراسم نمونههایی موفق از هوشمندسازی در جهان را ارائه داد و گفت اینترنت اشیا در کشاورزی یک فناوری نوظهور محسوب میشود که با استفاده از سنسورهای چون سنسور دما، سنسور رطوبت خاک، سنسور سنجش رطوبت هوا و سنسور نور میتوان زیریخشهای مرتبط با صنعت کشاورزی را به شکل 24 ساعته و برخط پایش کرد و اهدافی چون اتوماتیک کردن این صنعت و ارتقا چشمگیری بهرهوری را محقق ساخت.
مدیر آزمایشگاه اینترنت اشیا دانشگاه صنعتی شریف از کاربردهای اینترنت اشیا در کشاورزی به بررسی وضعیت هواشناسی، سمپاشی با هواپیماهای بدون سرنشین، مدیریت و ردیابی وسایل حمل و نقل کشاورزی چون تراکتورها، سیستم هوشمند گرمایش و سرمایش و همچنین سیستم آبیاری هوشمند اشاره کرد و گفت مانیتورینگ 24 ساعته لحظهای در اینترنت اشیا کشاورزی یکی از نکات مهمی محسوب میشود که باید به آن توجه کرد.
در حوزه کشاورزی و نسخه هوشمندسازی چه چالشهایی وجود دارد؟
مدیران بخش توسعه محصولات و خدمات سازمانی همراه اول در این رویداد به بهرهوری پایین کشاورزی در کشور نسبت به سایر کشورها اشاره کردند و مواردی چون وجود واسطهها در مراحل مختلف از ابتدای کاشت تا تحویل به مصرفکنندگان، تلفات بالای محصولات در مراحل مختلف تولید، حمل و نقل، انبارداری و ذخیرهسازی، اتلاف بالای منابع آب و عدم مدیریت صحیح، ضایعات، حاشیه زیاد بازار و تفاوت بالای قیمت مصرفکننده و تولیدکننده و ضریب نفوذ دانش و تکنولوژی پایین را به عنوان چالشهای این حوزه دانستند.
ارائه گزارشی از وضعیت پایلوتهای هوشمندسازی کشاورزی در استانهای خوزستان و البرز از سایر بخشهای این رویداد محسوب میشود. گفتنی است مدیران هلدینگهایی نظیر سرمایه گذاری کشاورزی ایران، صنایع پیشرفته رضوی، کشت و صنعت اتکا، کشت و صنعت تدبیر، کشت و صنعت روژین تاک و فردوس پارس که در این رویداد حضور داشتند با بازدید از مرکز مانیتورینگ تخصصی پلتفرمهای دیجیتال همراه اول با جدیدترین دستاوردهای این اپرتور آشنا شدند.