عکاسی هنر دقت و دیدن سوژه است و عکاسان هم به ایدههای جدید نیاز دارند. در ادامه 20 ایده جذاب برای ثبت عکس هایی فوقالعاده معرفی خواهیم کرد.
عکاسی کردن یکی از هنرهای آرامشبخشی است که هر یک از ما برای یک مرتبه هم که شده سعی کردهایم امتحانش کنیم و برخی از ما حتی تبدیل به عکاسان حرفهای شده و آن را حرفه و شغل خود قرار دادهایم. یکی از سبکهای عکاسی، خودنگاره یا سلف پرتره است. در این مطلب قصد داریم با معرفی 20 ایده کاربردی، عکاسی خودنگاره را برایتان لذتبخشتر کنیم.
20 ایده جذاب برای ثبت عکس هایی فوقالعاده که باید بدانید
اصولا عکاسی هنر دیدن و شکار لحظهها است. اغلب ما عکاسان را دوست داریم، چرا که آنها بهترین لحظات زندگی ما یا دیگران را قاب میگیرند و میتوانیم با تصاویری که آنها ثبت کردهاند، سالها خاطرهبازی کنیم. گفتیم که سلف پرتره نوعی از عکاسی است که در آن هنرمند خود را در مرکز و به عنوان سوژه انتخاب میکند.
یکی از موضوعهای مهمی که هر عکاسی با آن دست و پنجه نرم میکند و اصولا چالشبرانگیز است، داشتن ایده و الهام گرفتن از چیزی است. داشتن ایده مناسب میتواند منجر به ثبت تصاویری بهتر و باکیفیتتر شود. اگر مدتهاست به خودنگاره علاقه دارید، حتما با این مسئله مواجه شدهاید و شاید به خاطر همین چالش دشوار، ثبت سلف پرتره را رها کرده باشید.
سعی خواهیم کرد در این مطلب ایدههای کاربردی را با شما به اشتراک بگذاریم تا بتوانید بهتر از هر زمانی با داشتن این ایدهها، تصاویری زیبا و جذاب از خودتان بگیرید. حال ممکن است سوال مهمی ذهن مخاطبان را درگیر کرده باشد و آن اینکه فرق بین سلفی و پرتره خودنگاره در چیست؟
از زمانی که پای گوشی های هوشمند به هر خانهای باز شده و هر یک از افراد مجهز به یک دستگاه تلفن هوشمند شدهاند، خودنگارهها محو شده و جای خود را به تصاویر سلفی دادهاند. البته سلف پرتره یا خودنگاره مزایا و جذابیتهای بیشتری دارد که مسلما عکاسی سلفی نمیتواند آنها را محقق کند.
در مجموع تفاوت بین این دو نوع عکاسی کردن پیچیده و توضیح آن دشوار است. تفاوت ساده آنها این است که سلفی را به طور ناگهانی و آنی ثبت میکنید در حالی که خودنگارهها نیازمند صرف زمان و دقت بیشتری هستند و باید هنگام ثبت آنها روی سوژه متمرکز شویم. هدف سلف پرترهها کشف مفاهیم و مضمونهایی نظیر هویت افراد است. همچنین میتوانید راهنمای عکاسی حرفه ای با موبایل را در گجت نیوز بخوانید.
1. عمودی عکاسی کنید
یکی از 20 ایده جذاب برای ثبت عکس هایی فوقالعاده، عکاسی به حالت عمودی است. گاهی میتوان با نوع در دست گرفتن دوربین، تصاویر بهتری ثبت کرد. اولین موردی که قصد داریم به آن بپردازیم، نحوه در دست گرفتن دوربین خواهد بود. اصولا عکاسی به دو روش افقی و عمودی انجام میشود و حالت پرتره هم اغلب شامل عکسهای درازتر میشوند، زیرا عکاسی از انسانها باید به صورت کامل باشد.
از سالهای دور تا به امروز برای عکاسی از افراد، حالت دوربین عمودی مورد استفاده قرار میگرفته و از حالت افقی بیشتر برای عکاسی از مناظر طبیعت استفاده میشده است. البته این مواردی که گفتیم به طور دلخواه و بسته به هر سبکی میتواند تغییر کند و قانون الزامآور نیست.
شما هم میتوانید از حالت افقی برای سلف پرتره استفاده کنید و هم از حالت عمودی برای ثبت مناظر و این کاملا بر اساس سلیقه و هدف شما خواهد بود. اما اگر برای ثبت خودنگارهها از حالت عمودی بهره ببرید در حالت کلی بهتر خواهد بود.
2. کادربندیهای خلاقانه
از جمله تکنیکهای مهمی که امروزه مورد استفاده عکاسان حرفهای قرار میگیرد و میتواند کمک شایان توجهی به شما بکند، بهره گرفتن از کادربندیها به صورت خلاقانه است. برای مثال میتوانید کادر خود را در و پنجره خانه خود در نظر بگیرید و سلف پرتره خود را با این اجسام کادربندی کنید.
توجه داشته باشید که کل ماجرای کادربندی محدود به موارد و مثالهای بالا نمیشود و کادربندی دنیای بیپایانی میتواند داشته باشد. ساده بگوییم: از هر چیزی که پیرامون خودتان میبینید، میتوانید به عنوان کادر استفاده کنید و هیچ محدودیتی وجود نخواهد داشت.
3. کمک گرفتن از ایده دیگران اشکالی ندارد
شاید برای برخی افراد که مشغول حرفه عکاسی هستند، کمک گرفتن از ایده دیگران سخت و طاقتفرسا باشد؛ زیرا آنها میخواهند تمام صفر تا صد کار برای خودشان باشد و از هیچکس در این مسیر پر پیچ و خم کمک نگیرند. اما باید در این راز طولانی از ایده دیگران هم کمک بگیرید و این موضوع نه تنها اشکالی ندارد، بلکه میتواند سودمند هم باشد.
میتوانید برای الهام گرفتن از خودنگارههای معروف و مشهور استفاده کنید و سپس خواهید دید که ایدههای جدید و بکر به سراغتان خواهد آمد. همچنین میتوانید از ایدههای آنها به صورت مستقیم در سلف پرترههای خودتان بهره ببرید. کمی در اینترنت جستجو کنید و برای این مسئله همواره زمان مشخصی صرف کنید تا نتیجه بگیرید.
4. ثبت جزئیات یک راه موفقیت آمیز
عدهای فکر میکنند خودنگاره یا سلف پرتره یعنی ثبت تصویر یک انسان به طور کامل و به تصویر کشیدن کلیات او در صورتی که اصلا اینطور نیست و خودنگارهها میتوانند جزئی از افراد باشند که شامل جزئیات فراوانی هستند. میتوانید قسمتی از یک سوژه را انتخاب کنید و آن را با تمامی جزئیاتی که دارد به تصویر بکشید.
برای مثال میتوانید از چشمان افراد عکاسی کرده و بدین ترتیب جزئیات فراوان اجزای صورت و چشمها را به مخاطبان خود نشان دهید. اغلب مردم به جزئیات دقت نمیکنند و این روش برایشان جالب توجه خواهد بود. همچنین میتوانید از این روش برای درست کردن عکاسی داستانی استفاده کنید.
میتوانید مثلا از زخمها یا پینهها و چین و چروکهای دست یا صورت داستانی جداگانه درست کنید و وقتی این جزئیات در کنار هم قرار خواهند گرفت، داستان جذابی از بدن یک فرد را روایت خواهید کرد؛ منتها نه با قلم بلکه با ثبت تصاویر!
5. سرعت شاتر را بالا ببرید
بالا و پایین کردن سرعت شاتر میتواند یک تکنیک جذاب برای ثبت تصاویر خودنگاره باشد. در این فهرست هم در خصوص سرعت پایین شاتر و هم درباره سرعت بالای آن صحبت خواهیم کرد. میتوانید سرعت شاتر را افزایش دهید تا حرکات در همان لحظه فریز بمانند.
این تکنیک برای ثبت تصاویری به کار میآید که از اجسام متحرک خواهید داشت. Frozen Motion یا حرکت فریز شده نامی است که برای آن در نظر گرفتهاند. در این تکنیک آنقدر سرعت دوربین و شاتر بالا است که انگار عکسی که گرفتهاید ثابت بوده و هیچ اثری از تحرک در آن دیده نخواهد شد.
از عکاسی خودنگاره با سرعت شاتر بالا میتوانید برای ثبت تصاویر ورزشی و حیات وحش استفاده کنید، ولی در کنار این کاربرد میتوانید برای سلف پرتره هم از آن بهره ببرید. بنابراین برای استفاده از این قابلیت باید سرعت شاتر بالاتری را انتخاب کنید و از تایمر دوربین کمک بگیرید تا پس از شروع حرکت شما، عکستان به طور خودکار بیفتد.
6. نگه داشتن اشیای مختلف جلوی لنز دوربین
آیا تا به حال یک شیء یا جسم خارجی را جلوی لنز دوربین قرار دادهاید؟ اگر این تکنیک ساده ولی کاربردی را امتحان کرده باشید با جذابیتهای آن آشنا خواهید بود. گاهی میتوانید یک جسم یا ابزار ساده را جلوی دوربین بگیرید و فضای آن تصویر را به کلی تغییر دهید و تازگی به آن ببخشید.
مثلا حتما دیدهاید که عکاسان از منشور برای ایجاد شکست نور استفاده میکنند و نتیجه واقعا جذابی دریافت خواهند کرد. شما هم میتوانید از این ابزار یا هر چیز دیگری استفاده کرده و تصاویر خود را جذاب و متفاوت کنید. قرار دادن یا نگه داشتن اجسام مختلف جلوی لنز دوربین مثل فیلتر عمل میکند و حس و حال عکسهای شما را تغییر خواهد داد. مثلا عدهای از عکاسان کمی روغن وازلین به لنز دوربین خود میزنند تا بدین ترتیب خروجی تصویری که ثبت کردهاند رمانتیک و بدون فوکوس باشد.
7. عکس در عکس را امتحان کنید
عکسی را جلوی صورت خودتان قرار دهید و یک سلف پرتره ثبت کنید. نتیجه کار جذاب خواهد شد. عکاسان زیادی از تکنیک عکس در عکس یا لایهای کردن تصاویر استفاده میکنند و همین نکته ساده باعث متمایز شدن آثار آنها و زیبایی هر چه بیشتر میشود. میتوانید وقتی مشغول عکاسی خودنگاره هستید، تصویری دیگر از خودتان را جلوی صورتتان بگیرید و اجازه دهید تصویر شما بخشی از خودنگاره فعلی شما شود.
میتوانید برای اجرای این تکنیک ساده و بیدردسر یکی از عکسهای خود را انتخاب کرده و بهره ببرید. همچنین اگر به عکسهای کاغذی خود دسترسی ندارید میتوانید یکی از تصاویر خود را از گوشی همراهتان بردارید و دقیقاً همان مراحل را انجام دهید. در هر حال این ایده میتواند کاربردی باشد و با اضافه کردن یک عنصر جدید، فضای تصویر شما را دیدنیتر کند.
8. استفاده از اشیای مختلف
عکاسان خودنگاره یا سلف پرتره از همان لحظات آغازین این سبک جذاب تلاش کردند از اشیای مختلف استفاده کنند تا بدین ترتیب عکاسی خود را بهتر کنند و از خشکی در بیاورند. برای مثال گاهی تصویری که قصد دارید ثبت کنید نیاز به نوعی ابزار یا شیء برای انتقال مفهوم دارد. انتقال بینش یا روحیه بدون اجسام امکان ندارد یا دشوار است.
برای این که منظور ما را کاملا متوجه شوید میتوانید آثار یکی از عکاسان معروف به نام اندی وارهول را تماشا کنید و ایده بگیرید. البته هنگام تماشای عکسهای وارهول مد نظر داشته باشید که خودنگارهها با یکدیگر کاملا متفاوت هستند؛ زیرا تراویده از ذهن خلاقانه یک عکاس هستند و هر ذهنی توانایی تولید نوعی تصور خاص را دارد. در کل از اشیاء و اجسام برای رساندن منظور و مقصود خود بهره ببرید.
9. استفاده از فضاهای باز و بزرگ
جالب است بدانید که اغلب پرترهها یا خودنگارهها در فضاهای بستهای مثل آتلیهها ثبت میشوند و همین گاهی باعث میشود تصاویر باب میل عکاس نباشند. حتما برای گرفتن سلف پرتره از فضاهای باز و بزرگ کمک بگیرید تا قدرت آن را به چشم ببینید. فضای بزرگ این امکان را به عکاسان میدهد تا اطلاعات و عناصر بیشتری را در تصویر بگنجانند.
برای مثال میتوانید از طبیعت، مراتع، آبراهها و حتی فضای درون شهری و ساختمانهای غول پیکر استفاده کنید؛ زیرا این مکانها دارای جزئیات و المانهای مختلفی هستند و دقیقاً برای هدفی که در سر دارید مناسب خواهند بود. همچنین خودنگارههایی که مثلا در طبیعت ثبت شدهاند دارای جزئیاتی در خصوص آب و هوا، ساعت، مکان جغرافیایی و فصل هستند.
10. انعکاس و بازتاب را امتحان کنید
مزایای زیادی برای ثبت تصاویر خودنگاره و پرتره از طریق سطوح بازتابنده عنوان شده که چند مورد از آنها را میگوییم؛ میتوان از دوربین به عنوان یک عنصر از سوژه پرداخت و اطلاعات بیشتری از این طریق به بیننده داد. همچنین اگر از پشت دوربین بتوانید عکاسی کنید مسلما میتوانید تنظیمات دوربین و نور آن را بررسی کنید. در نهایت سطح بازتابنده میتواند محیط اطرافتان را بیشتر در معرض دید مخاطبان بگذارد.
11. ثبت تصاویر سیاه و سفید
امروزه کمتر کسی عکسهای سیاه و سفید یا خاکستری را دوست دارد، اما علاوه بر حس نوستالژیکی که این تصاویر دارند، میتوانند جذابیتهای خاص خود را داشته باشند. ایده ثبت عکسهای سیاه و سفید میتواند در عین سادگی، حس منحصربهفردی برای مخاطبان ایجاد کند.
عکس های سیاه و سفید باعث میشوند مخاطب روی سوژه متمرکزتر شوند و از آنجایی که دیگر بحث کنتراست و تضادها مطرح نیست، تمرکز بیشتر روی نور اطراف خواهد بود. از طرف دیگر ثبت خودنگارهها یا سلف پرترههای سیاه و سفید میتواند حس و حال مستندی، رسمی و متفکرانه به تصویر ببخشد.
12. انواع نوردهیها را امتحان کنید
نمیتوانید با قطعیت بگویید که یک شات میگیرید و عکس دلخواه و مد نظرتان ثبت میشود. اغلب اوقات نور تصویر کافی نیست و باعث میشود عکسها طوری که انتظار داریم ثبت نشوند. اگر این شرایط برای شما ایجاد شد میتوانید از تکنیک نوردهی چندگانه کمک بگیرید.
تکنیک نوردهی چندگانه چندین نور مختلف را با یکدیگر ترکیب میکند تا نور مورد نظر به دست آید. اگر با سازوکار دوربینهای قدیمی آشنایی داشته باشید میدانید که در آنها از فیلم عکاسی استفاده میشد و عکاس تلاش خود را میکرد، بلکه بتواند چندین بار نوردهی کند.
خوشبختانه در دوربینهای مدرن و پیشرفته امروزی نیازی به این کار نیست و خود دوربین نوردهی چندگانه را در اختیار عکاسان قرار میدهد. دو تکنیک دیگری که میتوان از آنها استفاده کرد، تاریکخانه یا فتوشاپ هستند و باعث میشوند نوردهی مناسبی برای ثبت خودنگاره به وجود بیاید. با تکنیکهای نوردهی میتوان مضمونهای عمیقتری را در معرض دید مخاطبان گذاشت.
13. انواع عمق میدان را امتحان کنید
ایده بعدی برای عکاسان مبتدی این است که میدان عمقهای مختلفی را آزمایش کنید تا به نتیجه دلخواه خود برسید. استفاده از عمق میدان باعث میشود آن نواحی از عکس که عمیق شدهاند به وضوح دیده شوند و اطراف آن تار یا بوکه خواهند شد. برای مثال افکت بوکه همین کار را خواهد کرد و سوژه را از پس زمینه جدا خواهد کرد.
بوکه کردن این امکان را به عکاس میدهد تا سوژه مد نظرش را از پسزمینه جدا کند و بهتر و شفافتر به مخاطب ارائه دهد. در نتیجهی این کار بیننده تمرکز بیشتری روی تصویر خواهد کرد و دیگر نقاط تار یا بوکه شده توجهش را جلب نخواهد کرد. اگر از عمق میدان بالا بهره ببرید باعث میشود پسزمینه هم به وضوح و شفاف دیده شود و بدین ترتیب جزئیات بیشتری خواهید داشت. در مجموع اگر قصد دارید روی عنصر یا المان خاصی فوکوس کنید، باید از عمق میدان زیاد کمک بگیرید.
14. ثبت پرتره بدون چهره
شاید فکر کنید ثبت خودنگاره یا سلف پرتره همواره نیازمند یک چهره است و اگر نباشد فلسفه خودنگاره زیر سوال رفته و دیگر ارزشی ندارد. باید بدانید که برای داشتن یک سلف پرتره خوب الزاما نیازی به داشتن یک چهره نیست. حتی گاهی اوقات بهتر آن است که از پرترههای بدون چهره استفاده کنید، زیرا به راحتی جلب توجه میکنند.
اگر تصویری که ثبت میکنید چهره نداشته باشد، هم خطها و هم سایهها و نور برجستهتر از سایر المانها میشوند و بر زیبایی آن میافزایند. اگر این تصاویر را در محیطی بگیرید که وسایل جالب توجهی در آن وجود داشته باشد، میتوانید سرنخهایی به مخاطب بدهید تا به سوژه نزدیکتر شود.
15. ثبت عکسهای انتزاعی
ایده دیگری که میتوان از آن استفادههای مفید کرد، ثبت تصاویر و عکس های انتزاعی است. عکاسان انتزاعی سعی میکنند تصاویر بصری جذابی خلق کنند، بدون آن که از رویکردهای مرسوم در عکاسی کمک بگیرند. برای مثال میتوان به چند مورد از عکسهای خود پرتره انتزاعی اشاره کرد که عبارتند از: حرکت عمدی دوربین، حرکت سوژه در طول نوردهی بالا و نوردهی انتخابی.
از یک تکنیک دیگر میتوان برای ثبت تصاویر انتزاعی کمک گرفت و آن نوردهی دوگانه است. در این روش با ترکیب لایههای عکس میتوانید عکسهای فوقالعاده زیبایی ثبت کنید.
16. تأکید بیشتر روی رنگها
عکس های سلف پرتره یا خودنگاره سرشار از احساسات مختلف فرد هستند و بنابراین باید دقت زیادی روی رنگهای موجود در تصویر کرد. به عبارتی ساده رنگها احساسات و عواطف را نشان میدهند و انتقال دهنده ایدهها خواهند بود. از طرفی رنگها میتوانند بیننده را گام به گام به سمت سوژه ببرند.
بنابراین فهمیدیم که استفاده از رنگهای مختلف در خودنگارهها میتواند نوعی بیان خود باشد. مثلا کاربرد رنگ قرمز ایجاد تصویری چشمنواز و خاص است، در حالی که استفاده از رنگ آبی و سبز آرامشبخش خواهد بود. از دیگر المانهایی که رنگها میتوانند نشان دهند میتوان به مکان، زمان و احساسات سوژه اشاره کرد. عکاسان میتوانند از رنگهای مختلف استفاده کنند و بدین ترتیب با زبان آنها یکسری اطلاعات را به مخاطبان بدهند.
17. استفاده از سبکهای مینیمالیسم
یکی از سبکهای جالب توجهی که امروزه کاربرد زیادی در دنیا دارد، مینیمالیسم است. مینیمالیسم نوعی هنر انتزاعی است که در دهه 1960 میلادی گسترش یافت و شاخ و برگ گرفت و از کنار هم قرار گرفتن اشکال هندسی کوچک به وجود میآید. سلف پرترههای مینیمالیسم ساده ولی صمیمی هستند و خاصیت آنها همین است. در سبک مینیمالیسم عکاسان تمام تلاش خود را میکنند تا جزئیات را کاهش دهند و بیشتر روی سوژه موردنظر تمرکز کنند.
18. استفاده از سایهها را امتحان کنید
هر سری عقلی دارد و هر عقلی اطلاعاتی که مسلماً به درد ما میخورد. اگر از سایهها به طرز درستی استفاده کنید، میتواند جلوههای دراماتیک و جذابی برایتان ایجاد کند. برای این که اثر شما جذابتر شود میتوانید برخی از از قسمتهای بدن، صورت و هر قسمتی که فکر میکنید بیشتر اهمیت دارد را مبهم یا سیاه کنید.
البته همیشه لازم نیست از تاریکی و ابهام کمک بگیرید و گاهی میتوانید از نور شدید استفاده کنید. از کاربردهای نور شدید میتوان به اعمال الگوهای تأثیرگذار و اسرارآمیز در یک پرتره شخصی اشاره کرد. همچنین اگر از سایههایی با طیف ملایم استفاده کنید، فضای خودنگاره شما آرامتر میشود.
19. استفاده از موشن بلور
یکی دیگر از 20 ایده جذاب برای ثبت عکس هایی فوقالعاده، تکنیک موشن بلور است. موشن بلور یعنی این که سوژه شما در فیلم یا عکس تار بیفتد، زیرا یا او در حال حرکت است یا عکاس و فیلمبردار. تاری حرکات یا تار شدن تصاویر و فیلمها یادآور تکنیک موشن بلور هستند. عکاسان معمولا میخواهند تصاویر سلف پرتره خود را صاف و روشن و بدون ابهام منتشر کنند، اما گاهی نوردهی طولانیمدت میتواند جلوههای بصری جذابی به وجود بیاورد.
میتوانید برای اجرای تکنیک موشن بلور سرعت شاتر دوربین را پایین بیاورید و وقتی لنز در حال جذب نور است حرکت کنید. بدین ترتیب نتایجی که به وجود میآید منحصربهفرد و سورئال خواهد شد.
20. زاویه و منظر خود را تغییر دهید
گاهی از یک زاویه و دیدگاه خودنگاره را ثبت میکنید و از آن راضی نیستید. عکاسان خیلی از سلف پرترهها را با همان پرسپکتیو یا زاویه سنتی میگیرند، ولی عدهای از آنها هنجارشکنی میکنند و از بالا و پایین اقدام به ثبت تصاویر خواهند کرد. هم رویکرد مستقیم و سنتی و هم از بالا و پایین مزایای خود را دارند.
وقتی تصاویر از روبهرو و به طور مستقیم ثبت میشوند، حس صمیمیت بیشتری به مخاطبان القا میشود و وقتی زاویه دید تغییر میکند و از بالا و پایین عکاسی میشود، احساس فعالیت و حرکت منتقل خواهد شد. اگر شما هم پیرو رویکرد سنتی هستید، سعی کنید دفعه بعدی از رویکرد منحصربهفردی استفاده کنید.
نظر شما درباره 20 ایده جذاب برای ثبت عکس های فوقالعاده چیست و شما چه تکنیکهای دیگری برای عکاسی میشناسید؟