علت فیلتر شدن بازی ها در ایران چیست؟ آیا این مسئله مربوط به حملاتی است که گروه انانیموس انجام میدهد یا فیلترینگ از جای دیگری اجرا شده است؟
همزمان با بالا گرفتن اعتراضات مردمی در برخی از شهرهای کشور، پلتفرمهای بسیاری فیلتر شده که برخی از آنها بازی های آنلاین بودهاند. بعد از ملی شدن اینترنت و قطع کامل اینترنت بین الملل یکی از گروههای هکری بزرگ سلسله حملات سایبری خود به سایتهای دولتی را آغاز و ادعا کردند که اطلاعات مهمی به دست آوردهاند.
بررسی علت فیلتر شدن بازی ها در ایران
به عقیده کارشناسان حوزه امنیت سایبری اقدامات گروه هکری انانیموس به هیچ وجه هک محسوب نمیشود و اقدامات آنها تا به امروز مربوط به حملاتی موسوم به ddos است. همچنین آنها معتقدند که انانیموس موجی از ناامنی برای سایتها و زیرساختهای دولتی و مردم ایجاد کردهاند تا به اهداف خود برسند.
یکی از سوالاتی که بعد از حملات هکری این گروه ایجاد شده این است که چرا بازی های آنلاین فیلتر شدهاند؟ چندی پیش در خصوص فیلتر شدن بازی کلش آو کلنز صحبت کردیم، اما علت فیلتر شدن آنها در ایران چیست؟ به نظر میرسد ماجرا به حملات هکرهای انانیموس بر میگردد.
به گفته یکی از کارشناسان و متخصصان امنیت سایبری، طبق اعلام مرکز ملی فضای مجازی انانیموس نتوانسته هیچیک از سایتها یا زیرساختهای دولتی را هک کند و حملاتی که آنها نام آن را هک شدن میگذارند، دیداس است. محمود ورداسبی در خصوص این که دیداس چیست توضیح میدهد:
این حملات صرفا درخواستهای بسیار زیادی به سمت سرورها و سایتهای دولتی میفرستد و سایتهای دولتی چون توان پاسخگویی به این حجم از درخواست را ندارند، از دسترس خارج میشوند. این گروه که در این مدت این اقدامات را انجام میدهد، در واقع هک واقعی انجام نداده است و صرفا یک عملیات رسانهای و روانی برای مردم انجام میدهند.
به عقیده ورداسبی حملات مذکور این شائبه را ایجاد میکند که اطلاعات سایتهای دولتی از دسترس خارج شده و به دست هکرهای انانیموس افتاده، در حالی که صحت چنین ادعایی زیر سوال است. انانیموس خود را دلسوز مردم ایران نشان میدهد، اما با آغاز حملات دیداس علیه سایتهای دولتی و برخی پلتفرمهای دیگر نظیر بازیها عملا دسترسی ایرانیان به سامانههای مهم را با اختلال مواجه کردهاند.
همچنین به نظر میرسد تا به این لحظه حتی یک مگابایت از اطلاعات هیچ سایت دولتی به دست این گروه هکری ناشناس نیفتاده که اگر میافتاد آنها نسبت به انتشار آن اطلاعات اقدام میکردند. محمود ورداسبی درباره هک و دسترسی به اطلاعات میافزاید:
هک کردن به صورت کلی یا برای باجگیری است که اطلاعات منتشر نمیشود یا برای درخواستهایی است که خودشان مطرح میکنند که بلافاصله منتشر میشود. اما طی این 10 روز گذشته که ما درگیر زیرساخت هستیم، اطلاعاتی مبنی بر این که سایتی هک شده منتشر نشده است. حتی سایتهایی که گفته شده توسط گروه هکری آنانیموس هک شدهاند، بعد از یک الی دو دقیقه دوباره در دسترس قرار میگیرند، پس عملا هکی انجام نشده است.
و اما پاسخ این سوال که چرا بازیها در ایران فیلتر شدهاند، در بطن همین حملات هکری نهفته است. به گفته آقای ورداسبی، حملات دیداس از طریق دستگاههای آلوده انجام میشود. فرض کنید یک هکر به کاربرانی که مشغول بازی کردن هستند دستور میدهد تا فلان سایت را باز کنند و به محض این که سایت توسط حجم عظیمی از کاربران باز شود، در آن اختلال ایجاد میشود.
اصولا هر سایت دولتی در طول روز توانایی پاسخگویی به تعداد مشخصی از کاربران را دارد (برای مثال 100 هزار نفر) و در صورتی که بیشتر از این تعداد کاربر وارد شبکه شوند، ترافیک غیر واقعی باعث ایجاد اختلال خواهد شد. ورداسبی در پایان صحبتهای خود یک مثال جالب زد:
روزهای اعلام نتایج کنکور که سایت از دسترس خارج میشود یا سایت هدفمندی یارانه که برای لحظات اول از دسترس خارج میشود یا ثبت نام خودرو از جمله مثالهایی است که میتوان برای این موضوع به آن اشاره کرد.