دنیای خودروهای الکتریکی فقط شامل ساختههای پیشگامانه امثال تسلا نیست. در این مطلب به طرف دیگر این عرصه یعنی بدترین خودروهای برقی میپردازیم.
پس از گذشت سالها بالاخره برخی از خودروهای الکتریکی نظیر تسلا مدل 3، شورلت بولت و کیا EV6 کم و بیش به خودروهایی عادی تبدیل شدهاند که مردم به دیدنشان در طول روز عادت کردهاند. اکثر خودروهای الکتریکی موجود در بازار در حال حاضر، شعاع حرکتی بیش از حد نصاب برای استفاده روزانه به دنبال میآورند. تا زمانی که کم و کاستی در زمینه جایگاه شارژ نباشد، خیال رانندگان بابت وظایف و رفت و آمدهای روزانه خود راحت خواهد بود. با این حال، بیشک خودروهای برقی هنوز جای بهبود دارند اما میتوان با قاطعیت گفت که آیندهدار خواهند بود.
البته همه خودروهای برقی مثل فورد اف 150 لایتنینگ یا تسلا مدل 3 موفقیتهای درخشانی را رقم نزدهاند. در طول مسیر پیشرفت این خودروها ساختههایی روانه بازار شدهاند که نتوانستند آنطور که باید، دقیق به هدف بزنند. در ادامه به بدترین خودروهای برقی تاریخ میپردازیم که موفق نشدند به گزینه خواستنی مردم برای استفاده روزانه تبدیل شوند.
بدترین خودروهای برقی تاریخ
شورلت اسپارک EV
این روزها در نمایندگیهای شورلت به احتمال زیاد هنوز چند شورلت اسپارک باقی مانده است. مدل کنونی این خودروی الکتریکی از یک پیشرانه 1.4 لیتری 4 سیلندر بهره میبرد که روی هم رفته 98 اسب بخار قدرت تولید میکند. اسپارک EV با قیمت زیر 14 هزار دلار، ارزانترین خودروی شورلت به حساب میآید و قابلیتهایی نظیر کارپلی به صورت استاندارد را پیش روی خریداران میگذارد. تا چند وقت قبل حتی امکان سفارش این هاچ بک برقی با دستگیره دستی شیشه وجود داشت؛ حرکتی کاملاً پیشگامانه آن هم در سال 2022!
جنرال موتورز در سال 2013 در پیروی از مقررات جدید کالیفرنیا در خصوص آلایندگیها، نسخهای تمام الکتریکی از اسپارک را توسعه داد و نتیجه آن هم محصولی شد که چنگی به دل نمیزد. موتورهای این هاچ بک خارج از شهر بالتیمور ایالت مریلند ایالات متحده آمریکا مونتاژ شدند و برای تولید به بخش کرهای جنرال موتورز در کره جنوبی منتقل شدند.
اسپارک EV با قدرت 140 اسب بخاری و گشتاور بیش از 400 نیوتون متر از نظر مشخصات فنی کمتوان نبود، ولی شعاع حرکتی مفید آن حداکثر به 130 کیلومتر میرسید و شارژ آن بدون فست شارژ بیش از 7 ساعت زمان میبُرد. بنا به بررسی Edmunds از مدل 2016 این هاچ بک الکتریکی، شارژ کامل باتری به وسیله یک درگاه 110 ولتی بیش از 20 ساعت طول کشید. نکته دیگری که جای پای شورلت اسپارک EV را در بین بدترین خودروهای برقی تاریخ سفتتر میکند، محدود شدن عرضه آن به ایالتهای اورگن، کالیفرنیا و مریلند است.
فورد فوکوس EV
فورد قبل از اینکه در سال 2018 به تولید اکثر خودروهای خود در ایالات متحده آمریکا پایان بدهد، نسخه تمام الکتریکی هاچ بک پرفروش فورد فوکوس را به بازار معرفی کرد. فرمول این پروژه حداقل روی کاغذ موفق به نظر میرسید: نسخهای برقی از خودرویی که همین الان هم پرطرفدار است. فورد برای فورد اف 150 لایتنینگ و اکوئینوکس EV هم اساساً همین رویکرد را در پیش گرفته، اما در آن زمان همهچیز مطابق میل این خودروساز آمریکایی پیش نرفت و نتیجه یکی از بدترین خودروهای برقی تاریخ شد.
فورد فوکوس EV به هیچ وجه به پای نسخه بنزینسوز خود نمیرسید. مدل 2015 این خودروی الکتریکی حداکثر سرعت 135 کیلومتر بر ساعتی داشت و با یک بار شارژ فقط مسافت 120 کیلومتر را طی میکرد. با این ارقام، فورد فوکوس EV برای رفت و آمدهای طولانی عملاً کاربردی نداشت و هرچند برای اکثر بزرگراههای آمریکا نهایت سرعت مجاز 100 کیلومتر بر ساعتی تعیین شده، اما حداکثر سرعت 135 کیلومتر بر ساعتی خودروی برقی فورد اصلاً رضایتبخش نیست. برای مقایسه کافی است بگوییم که پایینردهترین تسلا مدل S در آن زمان با یک بار شارژ توانایی پیمودن مسافت 320 کیلومتر را داشت.
میتسوبیشی i-MiEV
نام میتسوبیشی i-MiEV بیشتر از یک خودروی برقی جادهای به کپی یکی از لوازم جانبی آیفون شباهت دارد. این هاچ بک الکتریکی در ظاهر مثل یک ماشین گلف با پلاک به نظر میآید ولی درحالی که ظاهر را میتوان به نظر شخصی سپرد، مشخصات فنی را میتوان با قاطعیت ارزیابی کرد. این هاچ بک میتسوبیشی در مقایسه با هر وسیله نقلیهای هیچ حرفی برای گفتن ندارد؛ البته اگر دوچرخهها یا خودروهای قراضه چنددهساله را در نظر نگیرید. Edmunds طی بررسی خود از مدل 2016 این خودرو به کیفیت ساخت پایین فضای داخلی آن انتقاد کرده بود.
شعاع حرکتی تخمینی 100 کیلومتری و مدت زمان 7 ساعته مورد نیاز برای شارژ کامل باتری، کافی هستند تا عدم کارآیی میتسوبیشی i-MiEV را ثابت کنند. درحالی که حتی خودروهای الکتریکی ارزان اوسط دهه 2010 شتاب راضیکنندهای داشتند، هاچ بک برقی میتسوبیشی در این زمینه هم جای تعریفی باقی نگذاشته بود. طی تست Edmunds شتابگیری 0 تا 100 کیلومتر بر ساعت آن 14.7 ثانیه طول کشید، در صورتی یک شورلت بولت مدل 2017 طی 6.5 ثانیه به سرعت بزرگراه دست پیدا میکند. همه این عوامل دست در دست هم باعث میشوند میتسوبیشی i-MiEV یکی از بدترین خودروهای برقی تاریخ شود.
البته نباید از این نکته چشمپوشی کرد که میتسوبیشی i-MiEV شاید در مناطق خارج از ایالات متحده آمریکا برای رفت و آمدهای کوتاه گزینه کاربردیتری باشد. با وجود این، در برابر شاسی بلندها و تراکهای درشتهیکلی که شهرها و بزرگراههای آمریکا را فرا گرفتهاند، مثل یک شوخی به نظر میرسد.