افزایش مشکلات کشور چین باعث شده اپل به خروج کارخانجات خودش از این کشور و انتقال آنها به کشورهایی مثل هند و ویتنام سرعت بیشتری ببخشد.
اپل با هشدار به شرکای زنجیره تأمین قطعات برای افزایش مونتاژ در هند و ویتنام، بهدنبال خروج سریعتر تمام کارخانجات خودش از چین است. چین انتخاب اول اپل برای تولید بسیاری از محصولات مهم این شرکت بوده است، اما طی سالیان اخیر و با افزایش تنشهای بین پکن و آمریکا، بهدنبال آن است که هر چه زودتر بهطور کامل از خاک این کشور جدا شود. در حالی که مدتهاست اپل در تلاش برای انتقال خطوط مونتاژ خود به دیگر مناطق است، بهنظر میرسد که به این کار سرعت بیشتری بخشیده است.
روز یکشنبه وال استریت ژورنال در گزارشی مدعی شد که اپل به برنامههای خودش برای انتقال تولید برخی از محصولات خودش به دیگر مناطق سرعت بخشیده است. وال استریت ژورنال میگوید که این خبر را توسط منابع نزدیک به اپل بهدست آورده است. بر اساس گزارشها، صاحب آیفون اکنون به تأمینکنندگان اطلاع داده که برای مونتاژ در دیگر نقاط آسیا به خصوص هند و ویتنام برنامهریزی فعالتری داشته باشند. اپل همچنین در این پیام به کاهش پابستگی به شرکتهای گروه فناوری فاکسکان نیز اشاره داشته است.
اپل به خاطر محدودیتهای ناشی از سیاست دولت چین برای طرح «کووید صفر» و شورشهایی که در کارخانجات ژنگژو مرتبط با فاکسکان به عنوان بزرگترین سازنده آیفونهای مدل پرو رخ داده، بیش از گذشته نیاز به مهاجرت از خاک چین را حس کرده است. گرچه چین سالهای سال انتخاب اول اپل برای تولید محصولاتش بود، اما اتفاقاتی که طی سالیان اخیر رخ داده مثل جنگ تجاری بین آمریکا و چین، اپل را به فعالیت در دیگر مناطق تشویق کرده است.
فرآیند طولانی انتقال کارخانجات اپل از چین به دیگر کشورها
اما این کار دورنمای خیلی دشواری دارد؛ کارشناسان میگویند ۸ سال طول میکشد تا تنها ۱۰ درصد از تولیدات اپل به خارج از چین منتقل شود. گرچه در حال حاضر کارخانجات اپل در ویتنام و هند هم در حال گسترش هستند، اما این تغییرات برای استقلال پیدا کردن از چینیها کافی نیست. یکی از مهمترین مراحلی که باعث شده اپل همچنان به چین پایبند باشد، مرحله New Product Introduction یا معرفی محصول جدید است که در آن گروههای اپل با پیمانکاران روی ساخت طرحهای اولیه و نمونه اولیه محصولات کار میکنند. با توجه به تراکم بالای تأمینکنندگان و مهندسان تولید در چین، انجام این مرحله مهم از تولید برای اپل بسیار آسانتر از سایر کشورها است.
بنابراین اپل برای آنکه بتواند تولیدات خودش را به دیگر کشورها منتقل کند، ابتدا باید فرآیند NPI را به آن مکان انتقال دهد. که البته با توجه به کاهش سرعت استخدام شرکتها و تورم جهانی کار با تأمینکنندگان جدید جهت اجرای فرآیند NPI در کشورهای جدید برای اپل سخت است.
هدف بلند مدت غول آمریکایی، افزایش فروش ۴۰ تا ۴۵ درصدی آیفونهای خودش از مقصد هند است که با سطح تک رقمی فعلی، فاصله زیادی دارد. علاوه بر این تولید دیگر محصولات اپل مثل ایرپاد، اپل واچ و مک بوکها در خاک ویتنام هم افزایش پیدا خواهد کرد.