ورشکستگی رایتل

رایتل در آستانه ورشکستگی؛ اپراتور سوم، نخستین قربانی فیلترینگ؟

مدیرعامل رایتل با ارسال نامه‌ای به وزیر ارتباطات اعلام کرد این اپراتور به دلیل فیلترینگ و محدودیت‌های اینترنت در آستانه ورشکستگی و خروج از بازار ارتباطات قرار دارد.

بیش از دو ماه از فیلترینگ گسترده و محدودیت‌های اینترنت به دلیل ناآرامی‌های اخیر می‌گذرد. در این مدت کسب و کارهای زیادی با مشکلات فراوان مواجه شدند؛ از کسب و کارهای کوچک فعال در اینستاگرام گرفته تا کسب و کارهای بزرگی مثل اپراتورهای تلفن همراه. مدتی پیش، گزارش‌های منتشر شده از افت چشمگیر درآمد همراه اول خبر داده بودند. بر اساس این گزارش‌ها، درآمد اپراتور اول ارتباطی کشور در این دو ماه گذشته حدود هزار میلیارد تومان کاهش پیدا کرده بود.

احتمال ورشکستگی رایتل

حالا مدیران اپراتور رایتل نیز از وضعیت نامساعد خود خبر داده‌اند و به نظر می‌رسد اپراتور سوم ارتباطی کشورمان در آستانه ورشکستگی و خروج از بازار ارتباطات قرار دارد و شاید قربانی فیلترینگ و محدودیت‌های اینترنت شود. یاسر رضاخواه، مدیرعامل رایتل در نیمه اول آبان ماه امسال نامه‌ای به وزیر ارتباطات ارسال کرد که تصویر این نامه به تازگی منتشر شده است. مدیرعامل رایتل در این ماه درباره مشکلات ایجاد شده پس از فیلترینگ و محدودیت‌های اینترنت و کاهش درآمدهای این اپراتور توضیح داده و از احتمال خداحافظی با بازار ارتباطات کشور و حتی ورشکستگی صحبت کرده است.

ورشکستگی رایتل

یاسر رضاخواه، مدیرعامل رایتل

یاسر رضاخواه در این نامه از وزیر ارتباطات خواستار تسهیلاتی فوق‌العاده و متناسب با وضعیت پیش آمده، مثل کاهش حق‌السهم دولت از درآمد اپراتورها، شده است. به گفته وی، ترافیک سرویس دیتا در این اپراتور از پایان شهریورماه تاکنون 50 درصد کاهش پیدا کرده و ترافیک روزانه از 1500 ترابایت در ابتدای شهریور به کمتر از 700 ترابایت رسیده است. مدیرعامل رایتل همچنین تاکید کرده که عملا نیمی از ظرفیت شبکه سرویس دیتای این شرکت و سهم درآمدی سرویس مذکور از منابع درآمدی مربوطه که حدود 86 درصد درآمد رایتل را شامل می‌شد، تحت تاثیر قرار گرفته و باعث شده درآمد روزانه این اپراتور با کاهش 14 میلیارد ریالی مواجه شود.

متن نامه مدیرعامل رایتل به وزیر ارتباطات

در ادامه، تصویر به همراه متن کامل نامه یاسر رضاخواه به عیسی زارع پور را مشاهده و مطالعه می‌کنید:

جناب آقای دکتر زارع پور، وزیر محترم ارتباطات و فناوری اطلاعات و رئیس کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات؛

احتراما همانگونه که مستحضرید، اعمال محدودیت در زمینه قطع خدمات ارتباطی و سرویس اینترنت بین‌الملل طی چند هفته اخیر بنا به ملاحظات امنیتی-سیاسی و دستور نهادها و ارگان‌های ذی‌صلاح، علاوه بر مشکلات و چالش‌های فراوان در تامین و برقراری ارتباط از بستر سرویس اینترنت برای عموم جامعه و کسب و کارها، ضرر و خسارات مالی قابل توجهی را برای اپراتورهای ارتباطی به ویژه اپراتورهای تلفن همراه و شرکت خدمات ارتباطی رایتل به عنوان اپراتور سوم تلفن همراه کشور با سهم بازار کم به همراه داشته است. مزید استحضار، در طی چند هفته گذشته منابع و درآمدهای مالی این شرکت در ایام قطعی سرویس اینترنت و نیز اعمال محدودیت‌های دیگر به طور چشمگیری کاهش یافته است؛ به‌طوری‌که اعمال محدودیت در پهنای باند اینترنت از 30 شهریور 1401 موجب افت مصرف مشترکین و به تبع آن کاهش ترافیک سرویس دیتا تا 50 درصد در حالت عادی گردیده و ترافیک روزانه شبکه رایتل از حدود 1500 ترابایت در ابتدای شهریورماه سال جاری به کمتر از 700 ترابایت در اوایل مهرماه کاهش یافته است.

مزید استحضار، در نتیجه اعمال محدودیت مذکور و افت مصرف و کاهش ترافیک دیتا طی هفته‌های اخیر عملا نیمی از ظرفیت شبکه سرویس دیتا شرکت خدمات ارتباطی رایتل و بالتبع، سهم درآمدی سرویس مذکور از منابع درآمدی مربوطه که در حدود 86 درصد می‌باشد، تحت‌الشعاع قرار داده و کاهش 14 میلیارد ریالی درآمد روزانه و از دست رفتن حدود 302 میلیارد ریال در آمد کل را طی 21 روز گذشته ابتدایی اعمال محدودیت‌ها به دنبال داشته است.

طبیعتا و همانگونه که مستحضر می‌باشید، این امر با توجه به سهم بازار اندک این اپراتور از بازار ارتباطی کشور و همچنین سهم بسیار پایین درآمدی استفاده از سرویس‌های مکالمه و پیامک در سبد درآمدی رایتل در مقایسه با سرویس دیتا، جبران خسارت و احیای درآمد از دست رفته در مدت مذکور از طریق این سرویس‌ها را غیر ممکن نموده است. لازم به ذکر است، ادامه روند فعلی و استمرار محدودیت‌های اعمال شده در پهنای باند اینترنت بین‌الملل ناگزیر منجر به تغییر بنیادین رفتار خرید و استفاده مشترکین از خدمات ارتباطی قابل ارائه و کاهش بیش از پیش منابع و فرصت‌های افزایش درآمد شرکت خدمات ارتباطی رایتل که اساسا data user می‌باشد، خواهد گردید که این امر نتیجتا منجر به حرکت به سمت خروج اجباری این اپراتور از بازار ارتباطی کشور و نیز اتلاف منابع و سرمایه‌گذاری‌های گسترده انجام شده از سوی شرکت سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی به عنوان سهامدار بیش از چهل میلیون بیمه‌گذار و کارگران زحمتکش و پرتلاش ایران اسلامی می‌گردد.

لذا با عنایت به حسن تعامل و همکاری این اپراتور در رعایت کلیه اولویت‌ها و الزامات امنیتی پیش‌بینی شده و ابلاغی و مدیریت (شامل قطع و یا ایجاد محدودیت و اعمال سیاست‌های کوتاه‌مدت و بلندمدت) ترافیک و سرویس‌های ارتباطی بر اساس مفاد موافقتنامه پروانه فیمابین با سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات به عنوان نهاد حاکمیتی ناظر بر پروانه فعالیت اپراتورهای ارتباطی و با توجه به این که اعمال محدودیت‌های مزبور قانونا و عملا منتسب به نهاد حاکمیتی و برای تحقق منافع جامعه بوده است و در حال حاضر تداوم و یا عدم جبران هزینه‌های مالی و تجاری آن منجر به ورشکستگی این شرکت و نیز ورود زیان مالی بسیار گسترده غیر قابل جبران به این شرکت و سهامداران آن، عدم وجود توجیح مالی و اقتصادی برای افزایش میزان سرمایه‌گذاری و توسعه شبکه، غیر قابل اجرا شدن امکان ایفای تعهدات مالی و توسعه‌ای شبکه و عدم امکان سرمایه‌گذاری در فناوری‌ها و حوزه‌های نوین کسب و کار ارتباطی در کشور و بروز چالش جدی در امر بنگاه‌داری و تعدیل اجباری نیروی انسانی مشغول به کار می‌گردد، خواهشمند است دستورات لازم به منظور انجام اقدامات و اعمال سازوکارهای حمایتی لازم به منظور جبران خسارات و نیز هزینه‌های ناشی از اعمال محدودیت بر پهنای باند اینترنت بین‌الملل بنا به ملاحظات امنیتی-سیاسی را از طریق طرح موضوع در جلسات هیات محترم دولت، مجلس شورای اسلامی، سازمان برنامه و بودجه کشور، وزارت امور اقتصادی و دارایی و همچنین کمیسیون محترم تنظیم مقررات ارتباطات به منظور تصویب قوانین و تدوین ضوابط و تنظیم مقررات حمایتی لازم در زمینه تعدیل و کاهش حق‌السهم دولت از درآمدهای اپراتورهای تلفن همراه، کاهش یا تعلیق تعهدات توسعه شهری، جاده‌ای، روستایی و جمعیتی و همچنین پیش‌بینی و تعریف ردیف بودجه سالیانه پیش از تصویب بودجه سال 1402 کل کشور تحت عنوان جبران خسارات/هزینه‌های مالی اپراتورهای ارتباطی در ایام قطع و اعمال محدودیت در زمینه ارائه خدمات ارتباطی به دلایل و مقتضیات سیاسی و امنیتی را صادر فرمایید. پیشاپیش از دستور اقدام مساعد و عاجلی که در این زمینه صادر می‌فرمایید، سپاسگزارم.

ورشکستگی رایتل

قابل ذکر است اپراتور رایتل پیش از اعمال محدودیت‌های اینترنت نیز سهم چندانی از بازار ارتباطات کشور در اختیار نداشت و همواره نسبت به همراه اول و ایرانسل با اختلاف زیاد در جایگاه پایین‌تری قرار می‌گرفت. همچنین یاسر رضاخواه از سال گذشته تاکنون وعده پذیرش شرکت رایتل در بورس را عملی نکرد. در روزهای گذشته، برخی مسئولان از انجام اقدامات حمایتی برای کسب و کارهایی که از محدودیت‌های اینترنت و فیلترینگ آسیب دیده‌اند، خبر داده بودند و حالا باید دید در روزهای آتی قرار است چه اتفاقاتی رخ دهد.