در اینجا به بررسی جزئیات اندروید 14 – Android 14 شامل تغییرات و ویژگیهای جدید، تاریخ عرضه و گوشیهای واجد شرایط برای دریافت این آپدیت میپردازیم.
اندروید 13 پس از یک دوره آزمایش طولانی نسخه بتا، در ماه آگوست توسط گوگل منتشر شد. هماکنون سازندگان دستگاههای اندرویدی در حال عرضه این بهروزرسانی هستند و البته گاهی اوقات نیز انتشار این آپدیتهای بزرگ برای مجموعه گستردهای از گوشیهای هوشمند با کندی و تاخیر روبرو میشوند. بههر روی، گوگل در حال طی مسیر تکامل اندروید است و از حالا کار بر روی توسعه اندروید 14 را آغاز کرده است.
این شرکت بهزودی آزمایش نسخه بتای اندروید 14 را آغاز خواهد کرد که شامل چند پیشنمایش توسعهدهنده و بیلدهای بتا برای گوشیهای سری پیکسل است. بهلطف افشای اطلاعات و گزارشها، در ادامه به مرور جزئیات دریافتی از نسخه آینده اندروید میپردازیم.
ظرف مدت کوتاهی پس از انتشار نسخه نهایی اندروید 13، گوگل توسعه Android 14 را آغاز کرد. براساس اطلاعات لو رفته از XDA-Developers، اندروید 14، «کیک وارونه» که نوعی دسر محسوب میشود، نامگذاری شده است.
در حال حاضر، تاریخ دقیقی برای بهروزرسانی بزرگ بعدی اندروید منتشر نشده است. بااینحال، گزارشهای اولیه حاکی از آن است که اولین پیشنمایش توسعهدهنده در فوریه 2023 ظاهر خواهد شد. پس از آن نیز پیشبینی میشود که گوگل دو یا نسخه پیشنمایش دیگر را تا ماه مه 2023 ارائه کند. در مرحله بعدی، این شرکت در خلال رویداد Google I/O خود، از ویژگیهای جدید اندروید 14 رونمایی خواهد کرد. در نهایت، انتظار میرود بهروزرسانی نهایی و سراسری در بازه بین آگوست تا اکتبر 2023 منتشر شود.
ویژگیها و تغییرات مورد انتظار اندروید 14
گوگل با انتشار اندروید 12 تغییرات و بهبودهای بزرگی را ارائه کرد و در اندروید 13 تنها به تغییرات و اصلاحات جزئی پرداخت. با این وجود، انتظار داریم اندروید 14 آپدیتی بزرگتر از نسخه فعلی باشد.
Material You 4.0
بااینکه انتظار میرود شاهد تغییرات بزرگتری در زبان طراحی اندروید 14 باشیم، اما خبری از بهروزرسانی انقلابی نخواهد بود. گوگل توسعه طراحی متریال دیزاین را با اندروید 5.0 آغاز کرد و به مرور، شاهد تغییرات جزئی در اندروید 7.0، 8.0 و البته ارتقای عمده در نسخه نهم این سیستمعامل بودیم.
این شرکت سپس در نسخههای 10 و 11 اندروید اصلاحهای قابل توجهی را انجام داد و در Android 12 بزرگترین بهروزرسانی ظاهری را ارائه داد. در نسخه آینده نیز انتظار داریم برخی تغییرات ظریف را در این بخش مشاهده کنیم که بهبود تم Monet و همچنین امکان پشتیبانی بیشتر برنامهها از موتور قالبسازی گوگل، احتمالا از جمله آنها خواهند بود.
حذف اندروید بیم
پیش از آنکه NFC بهعنوان روشی محبوب برای پرداخت بدون تماس از طریق کیف پول دیجیتال مطرح شود، شرکتهای سعی داشتند از این فناوری بهعنوان یک روش جالب برای انتقال فایلها استفاده کنند. Android Beam بههمراه اندروید 4.0 عرضه شد و به کاربران این امکان را میداد تا از طریق ضربه زدن گوشیها به یکدیگر، محتواهایی مانند عکس، فیلم و فایل را بین دو گوشی اندرویدی به اشتراک بگذارند.
در دوره Android Beam، سامسونگ همواره در تلاش بود تا این ویژگی را بازسازی کند. این شرکت از ویژگی “S Beam” رونمایی کرد که نسخه بهینهتر اندروید بیم محسوب میشد. بااینحال، ویژگی مذکور به محبوبیت چندانی دست نیافت و گوگل نیز پشتیبانی از آنرا متوقف کرد. بدین ترتیب، اندروید بیم از اندروید 14 به بعد، بهطور کامل حذف خواهد شد، چنانکه تاکنون ردپای این قابلیت نیز از چارچوب کلی NFC محو شده است.
پشتیبانی اجباری کدک ویدیویی AV1
AV1 به کدک ویدیویی دوستداران محتوای چندرسانهای تبدیل شده و نوید فشردهسازی 30 درصدی را در مقایسه با کدک VP9 میدهد. در نتیجه، گوگل قصد دارد پشتیبانی رمزگشایی AV1 در اندروید 14 را اجباری کند. این اولین باری است که گوگل پشتیبانی از این کدک را الزامی میکند. در واقع، پردازندههای جدید نظیر اسنپدراگون 8 نسل 2 با امکان پشتیبانی از این رمزگشایی عرضه شدهاند.
بنابراین انتظار داریم تراشهها و برندهای بیشتری در آینده با این کدک سازگار شوند و گوگل نیز کمک خواهد کرد تا AV1 بیش از گذشته مورد توجه قرار بگیرد. البته این تصمیم، پیامدهای مشخصی برای سازندگان محتوا و سرویسهای استریم دارد. آنها بدین وسیله از فشردهسازی بهبودیافته بهره خواهند بود که باعث میشود کیفیت بصری بالاتری را با نرخ بیت کمتر ارائه دهند. از این طریق، مصرف داده کاهش یافته و عملکرد استریم ارتقا خواهد یافت.
اتصال ماهوارهای
اضافه شدن ویژگی اتصال ماهوارهای به اندروید 14 اگرچه خوشبینانه، اما کاملا متحمل است. در نسخه بعدی سیستمعامل گوگل، احتمالا سطحی از ارتباط ماهوارهای ارائه خواهد شد. اپل در سال جاری، سیستم اضطراری SOS را در سری آیفون 14 معرفی کرد و مطابق معمول، سایر برندها نیز مایل هستند تا نمونههای جایگزین خود را ارائه دهند. طبق گزارشها، سامسونگ قصد دارد ویژگی مشابهی را به سری مورد انتظار گلکسی اس 23 سامسونگ اضافه کند.
اگرچه ممکن است گوگل در سال آینده قابلیت اتصال ماهوارهای را مستقیما ارائه ندهد، اما همچنان این احتمال وجود دارد که شاهد آغاز پشتیبانی بومی این شرکت از ویژگی مذکور باشیم. بدین ترتیب، سازندگان دستگاههای اندرویدی از این طریق میتوانند ویژگیهای ارتباطی جدید خود را در چارچوب اندروید برای محصولات خود توسعه دهند.
براساس شایعات، گوگل حتی ممکن است سری پیکسل 7 یا 8 را نیز به این ویژگی تجهیز کند و با انتشار اندروید 14، پشتیبانی از آنرا آغاز کند. بااینحال، فعالسازی آن و اطمینان از پوشش این ویژگی، برعهده سازندگان اندرویدی خواهد بود.
پشتیبانی از لایه انتزاعی سختافزار
گوگل همچنین قصد دارد پشتیبانی اجباری از “Identity Credential HAL” (لایه انتزاعی سختافزار) را بههمراه اندروید 14 ارائه کند. این ویژگی یک لایه امنیتی مهم برای دستگاههای اندرویدی فراهم خواهد کرد. در نتیجه، فرآیند احراز هویت در سرویسها و وبسایتها از این طریق بسیار امنتر میشود.
این ویژگی از یک لایه احراز هویت مبتنی بر سختافزار استفاده میکند و امنیت دادههای کاربر را ذخیره و از آن محافظت خواهد کرد. این لایه همچنین به کاربران اجازه میدهد تا بدون آنکه چندین رمز عبور مختلف را بهخاطر بسپارند، بهراحتی وارد سرویسها و برنامههای خود شوند. این قابلیت یک گام بزرگ در راه ارتقای امنیت اندروید است و گوگل احتمالا در رویداد I/O سال آینده خود، سر و صدای زیادی را با این ویژگی برپا خواهد کرد.
پشتیبانی گستردهتر و اختصاصی دستگاههای تاشو در اندروید 14
از زمان معرفی Android 12L، گوگل سخت در تلاش بوده تا تجربه کاربری گوشیهای تاشو را بهبود ببخشد. تعداد این دستگاهها هر ساله با پیوستن برندهای بیشتری به این روند، در حال افزایش است. بنابراین، لزوم شخصیسازیهای بیشتر نرمافزاری در گوشیهای تاشو و ارائه تجربهای متفاوت از آنچه در گوشیهای معمولی دریافت میکنیم، در این محصولات وجود دارند.
با اندروید 14، انتظارها برای پیشرفتهای نرمافزاری در دستگاههای تاشو به اوج خواهد رسید که شامل بهبودها در بخشهای مختلفی از جمله مالتیتسک و لانچرها خواهد بود. این تغییرات همچنین میتوانند برای تبلتهای جدید اندرویدی نیز موثر باشند. با توجه به اینکه گوگل هماکنون در حال توسعه گوشی تاشو خود بهنام «پیکسل فولد» است، بنابراین منطقی است که در پی ارتقای تجربه کاربری این محصولات مبتکرانه باشد.
دستگاههای واجد شرایط دریافت اندروید 14
در حال حاضر با توجه به اطلاعات محدود، ساخت فهرستی از گوشیهایی که واجد شرایط دریافت اندروید 14 هستند، کار آسانی نیست. فعلا تا زمانی اعلام رسمی گوگل و سپس انتشار برنامههای سازندگان اندرویدی، همهچیز برپایه حدس و گمان خواهد بود. بااینحال، سامسونگ، اوپو، ویوو، ریلمی، شیائومی و وانپلاس، احتمالا جزو اولین برندهایی خواهند بود که این بهروزرسانی را ارائه خواهند کرد.
سازندگان شاخصی نظیر سامسونگ و وانپلاس، تا چهار بهروزرسانی اصلی اندروید را برای پرچمداران خود عرضه میکنند. سامسونگ در حال حاضر فهرست بزرگی از گوشیهای تحت پشتیبانی را پیشرو دارد، در حالیکه وانپلاس این تعهد را با وانپلاس 9 به بعد ادامه خواهد داد.
با نگاهی به برنامه فعلی سامسونگ، گوشیهای گلکسی اس 21، سری اس 22، اس 23، زد فولد 3 و 4، زد فلیپ 3 و 4 مطمئنا این آپدیت را دریافت خواهند کرد. همچنین دستگاههایی از سری میانرده گلکسی A و M نیز واجد شرایط دریافت اندروید 14 هستند.