غول دریای خزر

غول دریای خزر، هواپیمایی مرگبار که به اندازه کافی ترسناک نبود!

شناور روس اکرانوپلان، هواپیمای عظیم‌الجثه مرگ‌باری که غول دریای خزر نیز نامیده می‌شود، با چه هدفی ساخته شده و سرنوشت آن چه شد؟

در تابستان سال 2020، یک وسیله نقلیه عظیم‌الجثه و غیرمعمول در ساحل دربنت، شهری واقع در جنوبی‌ترین منطقه روسیه در ساحل غربی دریای خزر ظاهر شد. این هواپیمای عظیم‌الجثه 380 تنی که غول دریای خزر لقب گرفته، حتی از بزرگ‌ترین هواپیمای مسافربری جهان نیز طویل‌تر بوده و برای حدود 30 سال در امواج پنهان شده بود.

علی‌رغم اندازه و وزن باورنکردنی، غول دریای خزر، نوعی وسیله نقلیه است که از پدیده «اثر زمین» برای خزیدن بر روی سطح آب استفاده می‌کند، یک مفهوم علمی که در آن هواگرد در نزدیکی یک سطح ثابت (مانند زمین)، بر روی بالشتکی از هوا در حال حرکت است. این پدیده تاثیر قابل توجهی در کاهش تاخیر دارد، به‌طوری‌که سرعت این هیولای غول‌پیکر که تنها چند پا بالاتر از سطح آب پرواز می‌کند، به 550 کیلومتر می‌‌رسد.

غول دریای خزر

غول دریای خزر برای چه اهدافی ساخته شد؟

غول دریای خزر برای استفاده جنگی طراحی شده و هدف از ساخت آن حمله به زیردریایی‌ها و هواپیماهای متعلق به کشورهای عضو ناتو از جمله ایالات متحده است. این هواپیما به‌لطف استفاده از هشت توربوفن و طراحی منحصر به‌فرد، از ویژگی رادارگریز برخوردار است و می‌تواند از اقدامات متقابل مانند مین‌های دریایی و اژدر جلوگیری کند.

برجسته‌ترین ویژگی این وسیله نقلیه غول پیکر، امکان هدایت و پرتاب شش موشک و هم‌چنین حمل کلاهک‌های هسته‌ای است. هواپیمای اکرانوپلان، تنها الگوی تولیدی این نمونه بوده که تکمیل شده و با وجود برنامه‌ریزی‌ها جهت ساخت مدل‌های دیگر، با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی، این پروژه نیز متوقف شد.

اگرچه هیولای دریای خزر اکنون در ساحل دربنت استقرار دارد، اما در انتظار ساخت یک موزه برای انتقال و نمایش طراحی و مهندسی باورنکردنی خود است. در حالی‌که هدف اصلی این وسیله نقلیه، مقاصد نظامی بوده، شرکت‌های خصوصی در چندین کشور اکنون در نظر دارند از پدیده «اثر زمین» آن در ترکیب با فناوری باتری برقی، برای حمل‌ونقل مسافران و جابجایی محموله استفاده کنند.