با وجود اینکه بهندرت میتوان ابری را در مریخ مشاهده کرد، کاوشگر ناسا توانسته اولین تصویر تاریخ مربوط به گذر پرتوهای خورشید از ابرهای مریخی را به زمین ارسال کند.
کاوشگر کنجکاوی ناسا مجموعا ۲۸ عکس را از ابرهای مریخی ثبت کرده که مورد توجه دانشمندان قرار گرفتهاند. آنها پس از ویرایش این تصاویر در نهایت دو خروجی را برای مشاهده جهانیان منتشر کردهاند. مشاهدات جدید با استفاده از دوربین رنگی مریخنورد کنجکاوی بهدست آمدهاند. با توجه به اینکه دوربین اشاره شده از دی ماه تا اواسط فروردین فعال خواهد بود، باید انتظار تصاویر جذابی را داشته باشیم.
اهمیت تصویر گذر پرتوهای خورشید از ابرهای مریخی
نظر به اینکه آب چندانی در اتمسفر مریخ وجود ندارد، ابرها نیز بهندرت شکل میگیرند. همچنین هوای مریخ از نظر میزان غلظت یک درصد اتمسفر زمین است. بدین ترتیب تنها در فصلهای سرد سال (زمانی که سیاره بیشترین فاصله را از خورشید دارد) و آن هم در استوا میتوان انتظار شکلگیری ابرها را داشت.
تصویری که در بالا میبینید در روز دوشنبه توسط ناسا منتشر شده است. این تصویر وهمآلود غروبی روشن را نشان میدهد. از آنجایی که ابرها در ارتفاع بسیار بالایی قرار داشتند، دانشمندان گمان میکنند از کربندیاکسید جامد (یخ خشک) تشکیل شده باشند. گذر پرتوهای خورشید از ابرهای مریخی در این تصویر رگههایی از رنگهای سبز و صورتی را خلق کرده است.
تصویر دوم گذر پرتوهای خورشید از ابرهای مریخی به یک پر شباهت دارد و درون ابر میتوان رنگهای مختلفی را از جمله صورتی، سبز و آبی مشاهده کرد. یک رنگ مشخص بهمعنی وجود ذراتی با ابعاد کاملا یکسان در آن قسمت ابر است. بهمحض تغییر ابعاد ذرات در منطقه کناری نیز میتوان انتظار تغییر رنگ را داشت. البته این موضوع فقط از بعد زیباییشناسی اهمیت ندارد و دانشمندان میتوانند با بررسی این رنگها نحوه تکامل ابر و ذرات آن را بررسی کنند
سال گذشته نیز شاهد ارسال تصاویری از غروب خورشید توسط کاوشگر کنجکاوی بودیم که در آن ابرهایی با رنگهای متفاوت دیده میشدند. در آن زمان ناسا ۵ تصویر ارسالی از سیاره سرخ را به هم متصل کرده و تصویری را با نام مادر مرواریدی خلق کرد.