وضعیت فیلترینگ اینترنت در ایران

ظاهرا قرار است وضعیت فیلترینگ اینترنت در ایران بدتر از قبل شود

مدتی است که وضعیت فیلترینگ اینترنت در ایران وخیم است و به‌نظر می‌رسد به‌زودی اختلال در نت بین الملل شدیدتر از قبل شود.

از سال گذشته تا به امروز و همزمان با آغاز موج جدید اعتراضات در بسیاری از نقاط کشور، فیلترینگ شدیدی استارت خورد که تا به امروز شاهد تبعات آن هستیم. شواهد نشان می‌دهند که در برنامه هفتم توسعه قرار است فیلترینگ کشور وضعیت بدتری نسبت به قبل پیدا کند و بعید نیست که از چند ماه دیگر دسترسی‌ها محدودتر از گذشته شود!

همان‌طور که می‌دانید، ماجرای فیلترینگ و سرعت و کیفیت پایین اینترنت در ایران مسئله تازه‌ای نیست و قدمت آن به چندین سال پیش باز می‌گردد. کاربران طی سالیان اخیر مدام با کندی و قطعی اینترنت بین المللی مواجه شده و نسبت به این وضعیت اعتراض کرده‌اند؛ ولی گوش شنوایی برای حل این مشکلات وجود نداشته است.

وضعیت فیلترینگ اینترنت در ایران بدتر از قبل خواهد شد!

البته طی یک سال اخیر محدودیت‌ها و موانع بر سر راه اینترنت بین المللی شدیدتر از قبل شده؛ به‌حدی که در همین مدت کوتاه، اینستاگرام و واتساپ و بسیاری از برنامه‌ها و وب‌سایت‌های دیگر فیلتر شده‌اند. اگر از مردم در شرایط کنونی سوال شود که مهم‌ترین دغدغه شما سوای مسائل اقتصادی چیست، پاسخ خواهند که از کیفیت اینترنت و سطح دسترسی‌ها ناراضی‌اند.

وضعیت فیلترینگ اینترنت در ایران

لازم به ذکر است که فیلترینگ گسترده رابطه مستقیمی با اقتصاد مشاغل کوچک داشته و پس از فیلترینگ اینستاگرام و واتساپ، بسیاری از کسب و کارهای آنلاین با مشکل روبه‌رو شده و نیمی از آنها فروپاشیدند. در این وضعیت بغرنج که مردم از فیلتر شدن شبکه‌های اجتماعی و اینترنت ناراضی هستند، زمزمه‌هایی مبنی بر تشدید آنها به گوش می‌رسد؛ اما آیا این زمزمه‌ها واقعیت دارد؟

بر اساس شنیده‌های موثق به‌نظر می‌رسد به‌تازگی نهادی واحد برای اجرای احکام و مواد شبکه ملی اطلاعات ایجاد شده و اختلال در اینترنت بین الملل هم افزایش خواهد یافت. هدف از تمامی این کارها رسمیت بخشیدن به شبکه ملی اطلاعات است و بس! هم‌اینک احکام جدیدی در برنامه هفتم توسعه به تصویب رسیده و فصل تازه‌ای از روابط میان کاربران اینترنت و قانون‌گذاران فضای مجازی شکل گرفته است و برنامه پنج ساله پیش روی آنها ملی کردن اینترنت به‌طور کامل خواهد بود.

در راستای فیلترینگ گسترده‌تر از قبل، کمیسیون تلفیق در لایحه برنامه هفتم توسعه به مرکز ملی فضای مجازی دستور داده سندی را طی سه ماه تحت عنوان «سیاست‌ها و الزامات تنظیم‌گری سکوهای فضای مجازی و اقتصاد دیجیتال» به رشته تحریر دربیاورد و پس از آن شورای عالی فضای مجازی آن را تصویب کند.

بنا بر مصوبه کمیسیون تلفیق پس از رسمی شدن آن، مسدودسازی یا پالایش پلتفرم‌های مجازی به عهده و در شمول وظایف مرکز ملی فضای مجازی خواهد بود. به‌گفته سخنگوی کمیسیون تلفیق، محسن زنگنه، هدف از این مصوبه این بوده دیگر شاهد نباشیم که دستگاه‌های مختلف بخواهند تصمیماتی را خلاف این سند بگیرند.

وضعیت اینترنت ایران وخیم است

متاسفانه در حال حاضر وضعیت اینترنت به‌اندازه کافی آزاردهنده است و فیلترینگ روی تمام ابعاد زندگی کاربران تأثیر خود را گذاشته است. اگر نگاهی به گزارش اخیر انجمن تجارت الکترونیک جهان در خصوص اینترنت بیندازیم، متوجه وخامت اوضاع خواهیم شد، چه برسد به این‌که شاهد تشدید این شرایط باشیم.

طی گزارش انجمن مذکور، اختلالات، محدودیت‌ها و سرعت اینترنت مورد بررسی قرار گرفته و نتایج تکان‌دهنده‌ای به‌دست آمده است. بنا بر آنچه اعلام شده، ایران پس از میانمار دومین کشوری خواهد بود که اینترنتش پر از اختلال است. همچنین پس از چین، دومین اینترنت محدود جهان را داریم و در نهایت جزو 5 اینترنت کند جهان به‌شمار می‌رویم. در صورتی که محدودیت‌ها تشدید شود، تصور کنید که جایگاه اینترنت در چه سطحی خواهد بود!