شیائومی میگوید SU7، خودرو تمام برقی آن رکورد ضریب درگ در جهان را تصاحب کرده. این یعنی ماشین الکتریکی Xiaomi حتی تسلا مدل S را کنار میزند.
شیائومی که تاسیس آن به سال 2010 بر میگردد، ظرف چند سال موفق شد به یکی از مدعیان اصلی بازار گوشیهای هوشمند تبدیل شود. این غول فناوری چینی پس از موفقیت عظیم در این بازار، مثل هواوی تصمیم به ورود به عرصه خودرو برقی گرفت. نتیجه تصمیم بحثبرانگیز شیائومی، خودرو سدان برقی SU7 است که از جهات متعددی حرف برای گفتن دارد؛ مثلاً اینکه به ادعای شیائومی، با برخورداری از کمترین ضریب درگ بین همه خودروهای تولید انبوه، رکوردی تازه را به نام خود ثبت کرده است.
رکورد شکنی خودرو برقی شیائومی در زمینه ضریب درگ
یکی از جوانبی که در بررسی کامل خودرو برقی شیائومی به آن پرداخته شد، ضریب درگ فوقالعاده پایین این سدان تمام الکتریکی بود. آنطور که شیائومی ادعا میکند، این خودرو ضریب درگ 0.195 دارد. این پایینترین ضریب درگی است که امروزه بین خودروهای تولید انبوه میتوان پیدا کرد و بهلطف آن، ماشین شیائومی از لحاظ آیرودینامیکی عملکردی استثنائی از خود نشان خواهد داد.
ضریب درگ از آنجایی برای تولیدکنندگان خودروهای الکتریکی اهمیت دارد که با کاهش آن، میتوان بیشتر از ظرفیت باتری برای طی کردن مسافت مورد نظر استفاده کرد. ضریب درگ که میزان مقاومت خودرو در برابر باد را نشان میدهد، هرچه کمتر باشد به عملکرد و مصرف انرژی بهبود میبخشد. به همین دلیل است که در افزایش شعاع حرکتی خودروهای الکتریکی بهعنوان یکی از مولفههای کلیدی آنها نقش مهمی ایفا میکند.
از جمله خودروهایی که کمترین ضریب درگ را دارند میتوان به تسلا مدل S و مرسدس بنز EQS اشاره کرد. این دو خودرو الکتریکی تولید انبوه بهترتیب دارای ضریب درگ 0.208 و 0.202 هستند. البته فولکس واگن XL1 بهعنوان یک خودرو خاص از این خودروساز آلمانی که فقط 250 دستگاه از آن به تولید رسیده است، با ضریب درگ 0.199 حتی جایگاه بالاتری از آنها دارد. با این حال، همانطور که شیائومی اعلام کرده، SU7 با ضریب درگ 0.195 بهینهترین خودرو دنیا از نظر آیرودینامیک است.
خودرو برقی شیائومی SU7 گذشته از رکوردی که در زمینه ضریب درگ شکسته، ویژگیهای جالب توجه دیگری دارد. این سدان قرار است در دو نسخه استاندارد و مکس عرضه شود و بالاردهترین نسخه آن با اتکا به دو موتور الکتریکی و سیستم تمام چرخ محرک (AWD) میتواند 673 اسب بخار قدرت و 838 نیوتن متر گشتاور تولید کند. با اتکا به این پیشرانه، ساخته شیائومی باید بتواند ظرف 2.78 ثانیه از 0 تا 100 کیلومتر بر ساعت شتاب بگیرد و سقف سرعت آن از 210 کیلومتر بر ساعت میگذرد. شعاع حرکتی هم با بهرهگیری از یک باتری پک 101 کیلووات ساعتی، 800 کیلومتر تخمین زده شده است.
شیائومی سدان الکتریکی اس یو 7 را با قیمت احتمالی 42 تا 49 هزار دلار اواسط سال 2024 به عرضه میرساند. نظر شما کاربران گجت نیوز درباره این ماشین چیست؟