در دی ماه 1373، هوانیروز خبر از ساخت اولین خودرو بومی ایرانی با نام شمس 14 داد. نامگذاری این خودرو به یاد و خاطره شهید منصور ستاری انجام شده است.
بیش از 30 سال پیش و در زمستان 1373، مردم ایران شاهد رونمایی از نخستین خودرو ایرانی ساخته شده توسط نیروی هوایی ارتش بودند. اما از شمس 14 چه میدانیم؟
شمس 14 : یادگاری از شهید منصور ستاری
صنعت خودروسازی ایران قدمتی 70 ساله دارد و با وجود اینکه یکی از قدیمیترین صنایع کشور بهشمار میرود و ایران را نیز به یکی از پیشگامترین کشورهای منطقه خاورمیانه و آسیا از این نظر بدل کرده، هرگز نتوانسته در حد رقبای منطقهای و قارهای خود ظاهر شود و تا امروز هم، بیشتر به لطف سیاستهای حمایتی دولتی سرپا مانده است.
البته که این روزها تب رونمایی از محصولات جدید باعث شده تا خودروسازان داخلی از محصولات ظاهرا ایرانی زیادی رونمایی کنند. از ریرا ایران خودرو و ایگل کرمان موتور گرفته تا کادیلا، سهند، پاژ، آریا و اطلس سایپا. اما باید دید این محصولات واقعا تا چه حد جدید و ایرانی هستند!
اخیرا ویدیویی از دیدار فرماندهان و افسران نیروی هوایی ارتش با امام خمینی، رهبر وقت انقلاب اسلامی به تاریخ 19 بهمن 1366 منتشر شده که در آن، امیر سرلشکر، شهید منصور ستاری نیز حضور دارد.
ده سال بعد از این رویداد و باز هم در روزهای زمستان سال 1373، هوانیروز دست به اقدام عجیبی زد و در شرایطی که خودروسازی از حیطه فعالیتها و ماموریتهای آن خارج بود، خبر از ساخت یک خودرو بومی داد. روزنامه اطلاعات در 18 بهمن 1373 خبر اختصاصی این رویداد را منتشر کرد.
اطلاعات با تیتر «اولین اتومبیل ایرانی شمس 14 ساخته شد» به استقبال این رویداد رفت و در این باره نوشت:
در آستانه روز 19 بهمن ماه و روز نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران، اولین اتومبیل «شمس -14» توسط پرسنل مبتکر و مخترع فرماندهی لجستیکی نیروی هوایی ارتش جمهوری اسلامی ایران ساخته شد.
رونمایی رسمی خودرو نیز بهطور دقیق در 19 بهمن ماه، یعنی بیش از یک ماه بعد از شهادت تیمسار ستاری در سانحه سقوط هواپیما، انجام شد. در حادثهای که در اطراف فرودگاه شهید بهشتی اصفهان منجر به فوت شهید ستاری در 14 دی ماه 1373 شد، علاوه بر سرتیپ ستاری، سرتیپ اردستانی، معاون عملیات نیروی هوایی، خلبان یاسینی، معاون هماهنگکننده و رئیس ستاد نیروی هوایی ارتش و چند نفر دیگر از افسران ردهبالای نیروی هوایی نیز به شهادت رسیدند.
گفتنی است که به یاد و خاطره شهید ستاری و از آنجایی که طراحی این خودرو توسط او انجام شده بود، نام این خودرو از سرواژگان عبارت «شهید منصور ستاری» اقتباس شد. عدد 14 در نام شمس 14 نیز به روز شهادت شهید ستاری، یعنی 14 دی 1373 اشاره دارد.