لیست 100تایی بزرگترین واردکنندگان کالا در سال 1402 توسط گمرک منتشر شد و خودروسازان داخلی بیشترین سهم را به خود اختصاص دادهاند.
ممنوعیت واردات خودروهای خارجی به دلایلی نظیر ارزبری، حمایت از تولیدکننده داخلی و… همواره مورد انتقاد مصرفکنندگان داخلی بوده است. صنعت خودروسازی داخلی همواره مدعی شده است که فعالیت کارخانجات این صنعت بهنفع مردم و دولت بوده و سبب کاهش خروج ارز از کشور و فعالیت کارگران ایرانی میشود. در جدیدترین آمار گمرک کشور در راستای شفافسازی ارزی، خودروسازان و تولیدکنندگان قطعات یدکی، سهم ویژهای از حجم واردات را به خود اختصاص دادهاند. در لیست 100تایی ارائه شده از سوی گمرک کشور نام شرکتهای خودروسازی و قطعهسازی در صدر شرکتهایی که بیشترین واردات را به خود اختصاص دادهاند دیده میشود.
بر اساس لیست منتشر شده توسط گمرک کشور، برخی خودروسازان خصوصی در جمع پنج و ده واردکننده برتر 1402 قرار گرفتهاند. انتشار این لیست در حالی صورت گرفته که نگرانیهای زیادی در خصوص ارزبری صنعت مونتاژ خودرو در داخل کشور وجود دارد و بسیاری از فعالان اقتصادی، فعالیت صنعت مونتاژ خودرو را غیر قابل توجیه دانستهاند.
اگر اخبار خودرو را دنبال کرده باشید، میدانید که موضوع ارزبری صنعت خودرو پیامدهایی را برای وزیر صمت و رئیس کل بانک مرکزی بهدنبال داشته و این نفرات به مجلس شورای اسلامی احضار شدند. محمدرضا فرزین، رئیس بانک مرکزی برای توضیح نحوه مصرف ارز تخصیص یافته به بخش خودرو و قطعات مصرفی، گزارشی را در مجلس ارائه کرد که بر اساس آن از ابتدای سال 1402 تا اواسط دیماه، 5 میلیارد و 407 میلیون دلار ارز به حوزه خودرو و قطعات تخصیص داده شده بود که به نسبت مدت مشابه در سال گذشته، رشد 8 درصدی را نشان میداد.
در ادامه رئیس بانک مرکزی به ارز تخصیص داده شده به وزارت صمت اشاره کرد و گفت در بازه زمانی ذکر شده، بالغ بر 31 میلیارد و 402 میلیون دلار ارز به وزارت صمت داده شده که آن هم نسبت به سال 1401 رشد 5 درصدی داشته است.
اسامی خودروسازانی که بیشترین واردات را داشتند
یکی از موارد قابل توجه در گزارش گمرک کشور، سهم ارزبری واردات قطعات، بهویژه قطعات مربوط به مونتاژکاران است. طبق آمار گزارش گمرک، در سال 1402 به اندازه 8 میلیارد و 380 میلیون دلار اجزا و قطعات موتورسیکلت و خودرو سواری وارد کشور شده است. نکته جالب این گزارش گمرک، عنوان شدن نام شرکتهای خودروسازی اصلی گیرنده ارز بود که برای اولین بار بهطور دقیق نام این شرکتها را فاش میکرد.
بر اساس آمار منتشر شده، مدیران خودرو با سهم 13 درصدی در رتبه نخست دریافت ارز قرار دارد و در جایگاه دوم، کرمان موتور با سهم 9.65 درصدی حضور دارد. کوروش موتور آریا هم با سهمی کمتر در جایگاه سوم قرار گرفته بود.