اندروید 15 میتواند با کپی کردن برخی قابلیت های کاربردی و محبوب iOS به سیستم عامل بسیار بهتری تبدیل شود. در ادامه با تعدادی از این ویژگیها آشنا خواهیم شد.
زمان زیادی تا رونمایی رسمی اندروید 15 باقی نمانده و تا همینجا گوگل قابلیت تماس اضطراری ماهوارهای که برای نخستین بار در iOS 14 به کار رفت را از سیستم عامل آی او اس قرض گرفته است! این قابلیت بسیار کاربردی قادر است در مکانهایی که شبکههای مخابراتی در دسترس نیستند، جان کاربران را نجات دهد!
در سالهای اخیر پلتفرمهای اندروید و iOS بارها قابلیتهای مختلف خود را به دیگری قرض داده و از این طریق زمینهساز پیشرفت یکدیگر شدهاند. بنابراین برقراری تماسهای اضطراری ماهوارهای قطعا نخستین ویژگی نیست که ابتدا در iOS و سپس در اندروید مشاهده میشود و بدون شک آخرین آنها هم نخواهد بود. در کنار این ویژگی فوقالعاده کاربردی اما قابلیت های دیگری از iOS هم وجود دارد که اندروید 15 میتواند با بهره بردن از آنها رابط کاربری خود را تقویت کرده و تجربه بسیار بهتری به کاربران ارائه دهد. در ادامه با برخی ویژگیهای سیستم عامل آی او اس اپل که گوگل میتواند در نسل بعدی اندروید استفاده کند آشنا خواهیم شد.
ابزارکهای لاک اسکرین
بر اساس اخبار و شایعات موجود، پس از آن که در اندروید 5 شاید حذف ویجتهای لاک اسکرین از سیستم عامل اندروید بودیم، اندروید 15 قرار است آنها را بار دیگر به این سیستم عامل اضافه کند. البته نکته ناراحتکننده در این خصوص آن است که ابزارکهای لاک اسکرین ظاهرا تنها در اختیار کاربران تبلتهای پیکسل قرار گرفته و در مد Hub آن قابل دسترسی خواهد بود. بنابراین ممکن است کاربران گوشیهای اندرویدی قادر به دریافت این ابزارکها نباشند. از سوی دیگر اما کاربران آیفون از iOS 16 قابلیت استفاده از ویجتهای لاک اسکرین را به دست آوردند.
البته ابزارکهای لاک اسکرین آیفون بسیار محدودتر از ویجتهاییست که در صفحه هوم اسکرین قابل مشاهده هستند. با این وجود همچنان میتوان برخی اطلاعات کلیدی را صرفا با نگاه کردن به آنها و بدون نیاز به باز کردن اعلانها مشاهده کرد. از جمله این اطلاعات میتوان به رویدادهای تقویم، وضعیت آب و هوا، آلارمها، وضعیت ورزش و پایش سلامت اشاره کرد. بنابراین کاربر میتواند از آنلاک کردن بیهوده گوشی جلوگیری کند تا خطر حواسپرتی توسط اپلیکیشنهای مختلف کمتر او را تهدید کند.
با توجه به این که ویجتهای لاک اسکرین اساسا متعلق به سیستم عامل اندروید هستند، دلیلی وجود ندارد که شاهد بازگشت آنها در اندروید 15 آنهم بهطور گسترده برای گوشیها و تبلتها نباشیم!
مد استندبای
مد استندبای در آی او اس 17 قابلیتی فوقالعاده جذاب و کاربردی است که صفحه نمایش آیفونها را هنگام اتصال دستگاه به شارژر به یک پانل هوشمند تبدیل میکند. از این طریق کاربران میتوانند تصاویر مختلف گالری را مشاهده کرده، با ویجتها تعامل کنند و یا اطلاعات مفید مورد نیازشان را در یک نگاه به دست آورند. این مد بهصورت خودکار و زمانی که گوشی را به شارژر متصل کرده و بهصورت افقی روی زمین قرار دهید فعال میشود.
این ویژگی کلیدی و بسیار مهم از جمله قابلیت های مهم iOS به شمار میرود که اندروید 15 واقعا به آن نیاز دارد. البته گوشیهای پیکسل گوگل در حال حاضر از قابلیت مشابهی تحت نام Stand Mode بهره میبرند. با این وجود برای فعال شدن این مد لازم است حتما دستگاه روی یکی از استندهای اختصاصی خود گوگل نصب شود! حتی در این صورت نیز عملکرد «مد استند» گوگل اصلا قابل مقایسه با اپل و iOS نیست. بنابراین انتظار میرود اندروید 15 بتواند با بهینهسازی این مد تجربه کار با آن را به سطح iOS 17 نزدیک کرده و تجربهای مشابه با آیفون ارائه دهد.
قابلیت Handoff
قابلیت Handoff ویژگی فوقالعاده جذابی است که به کاربران یک دستگاه اپل اجازه میدهد فعالیتی که در حال انجامش هستند را بسته و در یکی دیگر از دستگاههای اپل مثل مک، آیفون، آیپد یا حتی اپل واچ از همانجا ادامه دهند! بنابراین گوگل هم میتواند با تعبیه سیستمی مشابه، دستگاههای مختلف مجهز به اندروید را با یکدیگر سازگارتر کرده و امکان ادامه دادن فعالیتهای یک دستگاه روی دستگاههای دیگر را فراهم کند.
این کمپانی البته در سال 2021 قابلیتی تقریبا مشابه تحت نام Push که از اندروید و کروم او اس پشتیبانی میکرد را رونمایی و معرفی کرد. با این وجود تا این لحظه خبر خاصی از این قابلیت به گوشمان نرسیده است! بنابراین زمان آن رسیده که گوگل دست به کار شده و این قابلیت را درست و حسابی در نسل بعدی سیستم عاملهایش تعبیه کند. در حالت ایدهآل، پشتیبانی این قابلیت از دستگاههای ویندوزی نیز میتواند برگ برنده دیگری برای گوگل و اندروید باشد!
Check In
یکی دیگر از قابلیت های iOS که کاربران اندروید 15 بهشدت انتظارش را میکشند، قابلیت «چک این» است. افزوده شدن قابلیت Check In به اپلیکیشن پیامها در iOS 17 گام بزرگی از اپل در مسیر تامین امنیت شخصی کاربرانش بود. به کمک این قابلیت کاربران آیفون قادرند رسیدنشان به مقصد را بهطور خودکار به والدین، دوستان یا هر فرد دیگری اطلاعرسانی کنند. علاوه بر این، سرویس Check In همچنین به یکی از مخاطبین انتخابی اجازه خواهد داد که موقعیت لحظهای کاربر را رصد کند و تنظیماتی مثل شارژ باتری یا قدرت سیگنال دستگاه او را تحت نظر داشته باشد.
این قابلیت از آن دسته مواردی است که بهطور خاص با ایمنی و سلامتی افراد سر و کار دارد. بنابراین انحصاری نگه داشتن آن چندان منطقی به نظر نمیرسد. بر همین اساس دور از انتظار نیست که با افزوده شدن پشتیبانی از RCS به آیفونها توسط گوگل شاهد تبدیل شدن آن به یک قابلیت کراس پلتفرم باشیم. مسلما در صورتی که گوشیهای اندرویدی هم از پشتیبانی از چنین قابلیتی بهرهمند باشند، قابلیت Check In میتواند عملکرد کراس پلتفرم بهتری داشته باشد. بنابراین توپ در زمین گوگل است و این کمپانی میتواند با افزودن قابلیتی مشابه به اندروید 15 قدری از توجهی که مشتریان اپل از این کمپانی دریافت میکنند را به کاربران دستگاههای اندرویدی ارائه دهد!
NameDrop
گوگل طی سالهای گذشته سرویس انتقال دادههای خود را بهخوبی توسعه داده و قابلیتهایی همتراز با ایردراپ اپل را ارائه کرده است. علاوه بر این گوگل همچنین سرویس اشتراک داده خود را با ویندوز و سپس با سرویس Quick Share سامسونگ هم ادغام نمود تا به توسعه هرچه بیشتر آن کمک کند. با این وجود اپل نیز ایردراپ خود را بیشتر از قبل توسعه داده و قابلیتهای جدیدی مثل سرویس «نیمدراپ» را به آن افزوده است. به کمک این قابلیت، کاربران آیفون میتوانند با تماس دادن گوشیهایشان با یکدیگر، اطلاعات تماس خود را بهسادگی هرچه تمامتر بین یکدیگر به اشتراک بگذارند.
قابلیت Quick Share اندروید علیرغم عملکرد کلی خوبی که دارد در برخی موارد کارکرد کند و دشواری ارائه میکند. بنابراین تعبیه سیستمی مشابه AirDrop در گوشیهای اندرویدی میتواند بسیار مورد توجه کاربران این دستگاهها واقع شود. البته برای استفاده از چنین قابلیتی در گام نخست لازم است که قابلیتهای مجاورتی اندروید، اشتراک فایلها را نیز در بر گرفته و قادر به پشتیبانی از ویندوز باشد. به این ترتیب میتوان امیدوار بود که برقراری تنها یک تماس کوتاه بین گوشی اندرویدی و کامپیوترهای ویندوزی قادر به اتصال آنها به یکدیگر و اشتراکگذاری سریع دادهها بین آنها باشد.
البته این قابلیت چنان جذاب است که تحلیلگران حوزه دستگاههای اپل هم انتظار دارند در رویداد WWDC 2024 شاهد رونمایی از آن برای سیستم عامل مک او اس 15 باشیم.
مخفی کردن آدرس ایمیل
با توجه به آن که گوگل صاحب یکی از بزرگترین پلتفرمهای ایمیل در دنیاست جای تعجب دارد که این کمپانی هنوز سرویس ایمیل شخصی را به کاربرانش ارائه نکرده است. ایمیلهای اسپم مشکل بزرگی برای بسیاری کاربران در سرتاسر دنیاست که هنوز راهکاری قطعی برای مقابله با آن ارائه نشده است. همچنین تعداد سرویسهای ارسالکننده ایمیلهای اسپم نیز روز به روز در حال افزایش است و خطر دریافت ایمیلهای ناخواسته هر روز افراد بیشتری را در سرتاسر دنیا تهدید میکند.
اپل بهخوبی متوجه این خطر بزرگ شد و چند سال پیش سرویس Hide My Email خود را راهاندازی کرد. این قابلیت که حین استفاده از سرویسهای مختلف اپل مورد استفاده قرار میگرفت، امکان ساخت ایمیلهای غیرواقعی را به کاربران میداد. از این طریق، افراد میتوانستند با استفاده از این ایمیلها به سایتهایی که به آنها مطمئن نبودند وارد شده و اپل پیامها و ایمیلهای ارسالشده به این آدرس غیرواقعی را به ایمیل اصلی آنها فوروارد میکرد! از سوی دیگر در صورتی که پیامی ناخواسته برای کاربران ارسال میشد، امکان بررسی آدرس پیام ارسالی و ردیابی آن وجود داشت. علاوه بر این، در صورت زیاد شدن پیامهای اسپم این ایمیل غیرواقعی کاربر میتوانست ایمیل را بهراحتی پاک کرده و دریافت اسپمهای بیشتر را متوقف کند.
این دسته قابلیتهای کاربردی و جذاب دقیقا همان چیزهایی هستند که جیمیل و اندروید بهشدت به آنها نیازمندند. بنابراین اگر قرار به تقلید از قابلیت های اپل و iOS در اندروید 15 باشد، سرویس Hide My Email جزو مهمترین مواردی است که باید به آنها فکر کرد.
SharePlay
قابلیت SharePlay اپل ویژگی بسیار جذابی برای لذت بردن از تجربه جمعی محتوای رسانهای از طریق اینترنت است. به کمک این ویژگی، کاربران اپل قادر خواهند بود در هر نقطهای از جهان که حضور دارند، از فیس تایم کمک گرفته و در کنار دوستانشان به گوش دادن به موزیک یا تماشای فیلم و سریال بهصورت کاملا هماهنگ بپردازند. طبیعتا با توجه به این که سرویس مورد اشاره فقط از طریق FaceTime قابل دسترسی است، تنها کاربران آیفون، آیپد یا اپل تی وی قادر به استفاده از آن خواهند بود.
با توجه به محبوبیت فراوان Google Meet و کراس پلتفرم بودن آن، هیچ بهانهای برای تعبیه نکردن قابلیتی مشابه در گوگل میت وجود ندارد. از این طریق، نه فقط کاربران گوشیهای اندرویدی، بلکه تمامی کاربران اندروید، iOS، ویندوز یا هر پلتفرم دیگری که قادر به اجرای Google Meet است میتوانند در کنار یکدیگر جدیدترین فیلم سینمایی استریم شده را مشاهده کنند.
البته قبل از آن که بیش از حد به آینده این سرویس امیدوار شویم باید ابتدا منتظر عرضه محدود آن روی گوگل میت برای گوشیهای اندرویدی یا حتی پیکسلهای گوگل باشیم و پس از آن به انتشار کراس پلتفرم امیدوار شویم. تجربه ثابت کرده که گوگل تمایل زیادی به کنسل کردن پروژههای خود چند سال پس از راهاندازی اولیهشان دارد!