طبق اظهارات یکی از اعضای هیات علمی پژوهشگاه ارتباطات کشور، بازدید از وب سایت های دارای زبان فارسی با افت قابل توجهی همراه بوده است.
با وجود گسترش روزافزون استفاده از موتورهای جستجو وب و همچنین افزایش سطح دسترسی کاربران به شبکه اینترنت در سرتاسر جهان، اما طبق بررسیهای اخیر، آمار بازدید سایت های دارای محتوای فارسی نهتنها پیشرفتی به نسبت سال گذشته نداشته، بلکه با کاهش همراه بوده است. در این راستا مژگان فرهودی از اعضای هیات علمی پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات کشور اظهارات قابل توجهی داشت است.
افت آمار بازید از وب سایت های دارای زبان فارسی در جهان
طبق صحبتهای این عضو هیات علمی پژوهشگاه ارتباطات، در حال حاضر ۱.۴ درصد از سایتهای پربازدید جهان متعلق به سایتهایی است که زبان محتوای آنها فارسی است و این سهم نسبت به دو سال گذشته، ۰.۲ درصد کاهش داشته است. همچنین وی در خصوص حوزه خط و زبان فارسی در وب و برنامههای پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات گفت:
در سالهای اخیر، یکی از چالشها و موضوعهای اساسی عموم محصولات و خدمات قابل ارائه در فضای مجازی کشور، پردازش زبان طبیعی و چالشهای حوزه خط و زبان فارسی بوده است. بهعبارتی، این خدمات با محدودیتهایی از جمله کمبود پیکرهها و منابع دادهای و عدم وجود ابزارهای زیرساختی دارای کیفیت و استانداردهای لازم روبهرو هستند. دادگان و ابزارهای پردازش زبان فارسی از جمله مواردی هستند که برای بخش بزرگی از محصولاتی که نیاز به پردازش زبان دارند مورد نیاز است.
طبق گفتههای وی، یکی از راههای فراهم کردن محصولات و خدمات بومی باکیفیت، حل چالشهای پردازش زبان فارسی از طریق تعریف دقیق این چالش و سپس حل آنها از طریق توان علمی و فنی پژوهشگران و خبرگان این حوزه در یک فضای رقابتی عادلانه و انگیزشی است تا بدین طریق، سازوکار تشویق افراد به تولید خدمات بهتر، در عین فراهم کردن زیرساختها، سکوها و دادگان محک مورد نیاز آن فراهم شود.
توسعه زیرساختهای آزمایشگاه پارسی آزما در سال جاری و استفاده آنها در آزمایشگاه هوش مصنوعی پژوهشگاه، از دیگر اهداف این پژوهشگاه است که بهگفته فرهودی، علاوه بر ارزیابی و سطحبندی محصولات و خدمات هوش مصنوعی، به حل چالشهای حوزه هوش مصنوعی این محصولات و خدمات در زمینههای مختلف پردازش متن، پردازش تصویر و پردازش گفتار فارسی نیز میپردازد.
طبق صحبت این عضو هیأت علمی پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات در خصوص سهم زبان فارسی، سایت W3TECH که وظیفه بررسی سایتهای پربازدید دنیا و ارائه آمار در خصوص فناوریهای مورد استفاده، زبان برنامهنویسی و زبان اصلی محتوای وبسایتها را دارد، در حال حاضر ۱.۴ درصد از سایتهای پربازدید جهان (از یک میلیون سایت پربازدید) متعلق به سایتهایی است که زبان محتوای آنها فارسی است و متأسفانه این نرخ نسبت به یکی دو سال گذشته که ۱.۶ درصد بود، به میزان ۰.۲ درصد کاهش یافته است.
مژگان فرهودی در نهایت بیان کرد که این کاهش بهمعنای افت رتبه زبان فارسی در بین زبانهای مختلف دنیا نیست؛ بلکه موضوع، مساله کسب و کار و کاهش تعداد سایتهای پربازدید ایرانی است. از این رو باید روی توسعه کسب و کارها و شرکتهایی که پتانسیل تولید سایتهای پربازدید فارسی را دارند، تمرکز بیشتری شود.