بر اساس آمار منتشر شده از میزان تولید و فروش خودرو در ایران، ۳ شرکت بزرگ خودروسازی داخلی افت ۸ درصدی را تجربه کردهاند.
بررسی صورتهای مالی و آمار ارائه شده از سوی سه خودروساز بزرگ داخلی شامل ایران خودرو، سایپا و زیر مجموعه این شرکت یعنی پارس خودرو حاکی از آن است که در ۵ ماه نخست امسال مجموعا ۳۶۰ هزار و ۱۷۹ دستگاه خودرو سواری (بدون در نظر گرفتن وانت پراید سایپا) تولید و از این آمار ۳۳۹ هزار و ۵۴۲ دستگاه بهفروش رسیده است.
این آمار حاکی از افت ۸ درصدی به نسبت مدت زمان مشابه در سال گذشته است؛ زیرا ۵ ماهه اول پارسال در مجموع ۳۹۰ هزار و ۷۳۶ دستگاه تولید و ۳۶۷ هزار و ۴۵۵ دستگاه فروخته شده بود. بنابراین قصد داریم تا در این بخش از اخبار خودرو سایت گجت نیوز میزان و تولید و فروش سه خودروساز بزرگ داخلی را به تفکیک مورد بررسی قرار دهیم.
آمار از کاهش ۸ درصدی تولید خودرو در ایران خبر میدهد
طی ۵ ماهه نخست امسال (از ابتدای فروردین تا انتهای مرداد)، سه خودروساز بزرگ داخلی ۳۰ هزار و ۵۵۷ دستگاه خودرو کمتر به نسبت مدت زمان مشابه در سال ۱۴۰۲ تولید کردند. این مسئله در مورد آمار فروش نیز با افت همراه بوده و حدود ۲۷ هزار و ۹۱۳ دستگاه خودرو کمتری به نسبت مدت زمان مشابه اعلام شده توسط ایران خودرو، سایپا و پارس خودرو به فروش رسیده است.
عمده علل این اتفاق مربوط به کاهش تولید خانواده پژو در ایران خودرو مانند توقف تولید پژو پارس، کاهش تولید خانواده X200 سایپا و کاهش تولید و عرضه کوییک معمولی پارس خودرو است.
آمار تولید و فروش محصولات ایران خودرو در 5 ماه اول 1403
طبق جدول منتشر شده، تولید محصولات ایران خودرو خودرو با کاهش ۸ درصدی مواجه شده است. در ۵ ماه نخست سال ۱۴۰۳ این شرکت ۷۶ هزار و ۴۶۱ دستگاه از خانواده پژو تولید کرده که از این میزان ۷۵ هزار و ۶۳۴ دستگاه را فروخته است. این آمار در مدت زمان مشابه پارسال حاکی از تولید ۱۲۳ هزار و ۴۵۲ خودرو در گروه پژو و فروش ۱۲۰ هزار و ۱۴۹ دستگاه بوده است. با این تفاسیر از ابتدای فروردین تا انتهای مرداد در گروه پژو بالغ بر ۴۶ هزار و ۹۹۱ دستگاه کمتر تولید و به تبع آن بالغ بر ۴۴ هزار و ۵۱۵ دستگاه کمتر فروخته شده است.
تولید و فروش خودرو دنا در تیپهای مختلف به ترتیب ۳۳ هزار و ۷۸۳ دستگاه و ۳۲ هزار و ۵۲۵ دستگاه بوده است. در مدت زمان مشابه پارسال نیز ۳۲ هزار و ۴۲۴ دستگاه دنا تولید و ۳۱ هزار و ۷۳۱ دستگاه به فروش رسیده بود. خودرو رانا نیز کاهشی بوده و در ۵ ماهه امسال ۶ هزار و ۵۸۵ دستگاه تولید داشته که از این میزان ۶ هزار و ۱۵ دستگاه به فروش رفته است. تولید رانا در مدت مشابه پارسال ۶ هزار و ۹۳۹ و فروش این محصول ۶ هزار و ۴۱۸ دستگاه بود.
همچنین ایران خودرو در ۵ ماه نخست امسال ۳۶ هزار و ۳۴۵ دستگاه از خانواده سورن تولید کرده و ۳۵ هزار و ۹۲۲ دستگاه از آن را به فروش رسانده است. آمار تولید و فروش این محصول در مدت مشابه پارسال به ترتیب ۲۰ هزار و ۸۹۲ دستگاه و ۲۰ هزار و ۳۲۸ دستگاه بوده است. رشد نزدیک به دو برابری تولید این خودرو حاکی از سیاست اعلامی این شرکت در راستای جایگزینی سورن با برخی محصولات خانواده پژو است.
در ۵ ماهه امسال ۲۷ هزار و ۱۲۸ دستگاه تارا تولید شده که از این میزان ۲۶ هزار و ۷۷۹ دستگاه فروخته شده است. در ۵ ماهه پارسال ۱۶ هزار و ۷۵ دستگاه تولید و ۱۴ هزار و ۵۱ دستگاه به فروش رفته بود. بنابراین تولید و فروش این خودرو افزایشی شده است. آمار خودروهای مونتاژی ایران خودرو در ۵ ماهه امسال نیز منتشر شده است. طبق این آمار ۵ هزار و ۵۹۰ دستگاه هایما تولید شده اما تنها ۴ هزار و ۹۸۳ دستگاه فروخته شده است. در ۵ ماهه پارسال ۸ هزار و ۱۱۸ دستگاه هایما تولید و ۷ هزار و ۳۹۲ دستگاه فروخته شده بود.
طبق لیست منتشر شده، آمار تولید و فروش سایر محصولات تولیدی بزرگترین خودروساز ایرانی به ترتیب ۱۱ هزار و ۵۰۳ دستگاه و ۱۴ هزار و ۴۳۴ دستگاه (مازاد از سال قبل) اعلام شده است. این شاخصها در ۵ ماه پارسال به ترتیب ۶ هزار و ۱۳۶ دستگاه و ۵ هزار و ۹۷۳ دستگاه بود. در این بخش نیز رشد تولید به صورت محسوسی صورت گرفته است. در مجموع در ۵ ماهه امسال ۱۹۷ هزار و ۳۹۵ انواع خودرو در ایران خودرو تولید و در مقابل ۱۹۶ هزار و ۲۰۱ دستگاه به فروش رفته است. این در حالی است که مدت مشابه پارسال ۲۱۴ هزار و ۳۶ دستگاه خودرو تولید و ۲۰۶ هزار و ۴۲ دستگاه فروخته شده بود.
آمار تولید و فروش محصولات سایپا در 5 ماه اول 1403
تولید محصولات گروه خودروسازی سایپا در بازه زمانی ذکر شده با کاهش 10 درصدی مواجه بوده است. در ۵ ماه امسال ۸۵ هزار و ۱۶۳ دستگاه از خانواده X۲۰۰ (تیبا، کوییک، ساینا) تولید شده و در مقابل تنها ۸۱ هزار و ۹۳۸ دستگاه فروخته شده است. ۵ ماهه پارسال ۱۰۵ هزار و ۹۰۶ دستگاه از این گروه تولید شده و ۹۶ هزار و ۹۶۹ دستگاه فروخته شده است. بنابراین تولید خانواده X۲۰۰ بالغ بر ۲۰ هزار و ۷۴۳ دستگاه کمتر شده و ۳ هزار و ۲۲۵ دستگاه نیز در پارکینگهای سایپا مانده است.
در ۵ ماه نخست امسال ۲۲ هزار و ۵۷۶ دستگاه شاهین تولید شده و ۲۱ هزار و ۹۸۳ دستگاه به فروش رفته که حاکی از افزایش تیراژ و فروش بوده است. در مدت زمان مشابه پارسال ۲۱ هزار و ۱۸۳ دستگاه شاهین تولید و ۱۸ هزار و ۱۳۸ دستگاه فروخته شده بود. همچنین از ابتدای فروردین تا انتهای مرداد امسال ۲۸ هزار و ۵۷۳ دستگاه وانت ۱۵۱ تولید و ۲۴ هزار و ۲۴۸ دستگاه فروخته شده است. در مدت مشابه پارسال از این خودرو ۲۱ هزار و ۳۸۹ دستگاه تولید و ۲۲ هزار و ۲۰۴ دستگاه فروخته شده بود.
آمار تولید و فروش سایر محصولات تولیدی دومین خودروساز ایرانی در بخش سایر محصولات حاکی از تولید ۸ هزار و ۴۲ دستگاه و فروش 1 هزار و ۲۴۱ دستگاه بوده است. در مجموع سایپا در ۵ ماهه امسال (بدون در نظر گرفتن تولید وانت ۱۵۱) ۱۱۵ هزار و ۷۸۱ دستگاه انواع خودروی سواری تولید و در مقابل ۱۰۵ هزار و ۱۶۲ دستگاه فروخته شده است. سایپا در ۵ ماه پارسال ۱۲۷ هزار و ۸۹ دستگاه تولید و ۱۱۵ هزار و ۱۰۷ دستگاه خودرو فروخته بود.
آمار تولید و فروش محصولات پارس خودرو در 5 ماه اول 1403
تولید محصولات شرکت پارس خودرو (زیرمجموعه سایپا) در بازه زمانی ذکر شده با کاهش 6 درصدی مواجه بوده است. این شرکت در ۵ ماهه امسال موفق به تولید ۲۸ هزار و ۷۴۸ دستگاه از گروه Q۲۰۰ شده و در مقابل ۲۸ هزار و ۳۰۵ دستگاه فروخته است. در ۵ ماهه پارسال ۲۹ هزار و ۴۴۹ دستگاه از این گروه تولید و ۲۶ هزار و ۱۴۴ دستگاه به فروش رفته بود. از خودروی جدید سهند نیز ۲ هزار و ۳۶۷ دستگاه در ۵ ماه نخست امسال تولید و تنها ۶۲۹ دستگاه فروخته شده است.
تولید کوییک معمولی دندهای شرکت پارس خودرو در ۵ ماهه امسال 1 هزار و ۲۳۴ دستگاه بوده که تقریبا تمامی آن نیز فروخته شده است. در ۵ ماهه پارسال ۲۰ هزار و ۱۶۲ دستگاه تولید و همین میزان فروخته شده بود. در ۵ ماهه امسال پارس خودرو اقدام به تولید ساینا S هم کرده که توانسته ۸ هزار و ۱۹ دستگاه از این خودرو تولید کند و ۸ هزار و ۱۵ دستگاه نیز بفروشد. در مجموع در ۵ ماه نخست امسال پارس خودرو ۴۷ هزار و ۳ دستگاه خودرو تولید و در مقابل ۳۸ هزار و ۱۷۹ دستگاه فروخته است. پارس خودرو از ابتدای فروردین تا انتهای مرداد پارسال ۴۹ هزار و ۶۱۱ دستگاه خودرو تولید و ۴۶ هزار و ۳۰۶ دستگاه فروخته بود.
در انتها دعوت میکنیم مطلب معرفی و بررسی سایپا اطلس آپشنال و تارا هوشمند کانکتد را در گجت نیوز مطالعه کنید.